Goitom besviken efter tappet i cupen: "Med jackpott har vi 0-2 i halvlek"

Svenska Cupen

​MALMÖ. En dominant inledning av AIK mot Malmö FF men ändå förlust och uttåg ur cupen.
AIK orkade inte säger lagkaptenen Henok Goitom.
- Vi blir trötta som lag och då behöver du vara lite Messi för att situationen ska förändras, säger han efter matchen.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Den 10 maj 2001. Det var senaste gången AIK lyckades vinna mot Malmö FF på bortaplan. Kvällens 1-4-förlust i svenska cupens kvartsfinal betyder att laget aldrig tagit en seger på det som nu kallas Eleda Stadion.

- Jag tycker att första 35 minuterna idag är kanske det bästa vi haft när vi spelat borta. Med jackpott så har vi 0-2 i halvlek. Vid något tillfälle följer vi inte vår man och de gör 1-1 istället för att det ska bli 0-2, säger Henok Goitom efter matchen.

Han fortsätter:

- Första 35 kommer vi in bra bakom deras mittfält och skapar målchanser. Efter det blir vi kanske lite trötta. Spelschemat är som det är och Malmö får lite mer marginaler när de har bollen vid sina fötter.

AIK tog ledningen i den sjunde minuten genom Paulos Abraham och dominerade matchen i en dryg halvtimme. Anders Christiansens kvittering sex minuter innan paus förändrade momentumet i matchen. Ett AIK som pressade bort MFF tappade ytor, och hemmalaget kunde vinna med 4-1 efter utvisningar på gästernas Per Karlsson och Robin Tihi i andra halvlek.

Henok Goitom försvarar sättet som AIK pressar högt och spelar man-man mot motståndaren.

- Vi har valt att ha det här sättet att spela fotboll på och det gick ju bra mot Hammarby, men det är mittfältet som man kanske måste täcka till, säger Goitom och menar att lagets unga spelare visst klarar nivån.

- Så sa folk inför Hammarbymatchen och de hade inte en chans mot oss. Mål i fotboll förändrar matchbilden psykiskt. Man kan vara lite trött; men står det 0-3 i halvlek är man inte trött längre. Första halvlek är bra, det är bara synd att vi inte kan hålla upp det i andra.

Hade AIK inte kollapsat i andra halvlek om de slutat pressa så mycket?

- Det är en svår gräns att sätta. Vi vill ju spela det här spelet och vi gjorde det galant mot Hammarby. Sen har vi lite otur att vi valde vårt sätt att spela i januari, innan corona, och då hade vi kanske haft det lättare om spelschemat inte var som nu. Nu är spelschemat annorlunda och det är inte till våran fördel. Situationen är som den är men vi ska nog inte ge upp efter 3-4 matcher, säger Goitom.

Bytena, fick ni någon effekt?
- Alltså jag tror inte att bytena skulle ge effekt  varken positivt eller negativt. Vi blir trötta som lag och då behöver du vara lite Messi för att situationen ska förändras. Det vore en orättvis bild att “blejma” avbytarna. Det är synd, om vi hade kunnat hålla spelet under de första 35 halvleken ut så hade vi fått lite energi av det. Jag tror att det är där vi tappar matchen lite.

Publicerad 2020-06-26 kl 07:48