Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inget klart besked för fotbollen - cupen hänger löst: "Förefaller tveksamt"

Svenska Cupen

Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten för fotbollen ligger kvar till "första veckan i juni", enligt RF.
Därmed ser svenska cupens kvartsfinaler ut att inte kunna spelas den 1 juni.
- Mycket talar för att vi får göra en ny tid för planeringen, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, var tillsammans med Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet på möte med Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Under mötet presenterade fotbollen sitt protokoll (gällande hur man ska kunna minimera smittspridningen men ändå spela) för hur man har tänkt att fotbollen ska starta upp igen.

Sedan tidigare är både dam- och herrallsvenskan satt till den 14 juni, medan kvartsfinalerna i herrarnas svenska cupen är planerade till den 1 juni.

I dag, fredag den 15 maj, fick svensk fotboll återkoppling från myndigheten. I ett pressmeddelande skriver Riksidrottsförbundet:

ANNONS

"Folkhälsomyndigheten gav besked om att nya riktlinjer och förändrade råd gällande idrott och aktiviteter inför sommaren ska komma första veckan i juni".

Till Fotbollskanalen säger Björn Eriksson följande:

Om jag minns rätt så ligger cupen de första dagarna i juni, och det förefaller tveksamt då beskedet ligger på andra sidan det datumet. Det är svårt att tro att det händer så mycket före den tidpunkten. Det blir knepigt att få datumet första juni att stämma.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, är även han tveksam till att cupen kan avgöras 1 juni.

- Vi har inga formella beslut om att justera det, men med ledning av det vi har så talar mycket för att vi får göra en ny tid för planeringen. Men som sagt, vi är inte där än, säger han till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

ANNONS

- Det är något som vi får återkomma till, planeringen av svenska cupen. Ickebeskedet i dag kommer få konsekvenser, men exakt vad eller vilka kan jag inte säga.

Tomas Hoszek, generalsekretrare för EFD (Elitfotboll Dam), efter fredagens möte:

- Svenska cupen för herrar kommer inte kunna starta vid månadsskiftet.

Sa FHM det?
- Nej, det gjorde de inte men det gör vi. Vi förstår att svenska cupen inte kan spelas den 1 juni. Så är det bara.

Något besked att kunna starta såväl dam- som herrallsvenskan den 14 juni kom inte heller, utan där kommer FHM komma med svar i början på juni. Såväl Sef som EFD siktar ändå på att starta sina serier den 14 juni.

- Det gör vi. Vi har tagit fram ett väldigt tydligt protokoll i hur man ska hantera de här frågorna. Nu väntar möten, vi kommer ha ordförandemöte och Sef kommer ha klubbchefsmöte i eftermiddag – därefter får man gemensamt ta någon form av beslut. Men från vår sida kvarstår den 14 juni fram tills något annat sägs, säger Hoszek.

ANNONS

- I allsvenskan och superettan är det tydligt, de står fast vid den 14 juni. Det är ett datum som vi också siktar in oss på.

Vad sa de om protokollet ni framförde i förra veckan?
De tyckte att det var väldigt gediget och genomarbetat på alla sätt och vis. Det var ungefär vad de sa.

De ansåg inte att det var okej att börja spela utifrån protokollet?
- Nej, jag tror att det här protokollet går in i deras hantering och till deras handläggare för de olika områdena som de tittar på, deras jurister gör inga bedömningar där. Förhoppningsvis kommer någon inom FHM:s verksamhet titta på protokollet och validera det mot smittskyddsläget i Sverige. Det är så det fungerar.

Hoszek avslutar:

- Vi hade hoppats på att någon från verksamheten kunde vara med och svara på frågor – inte bara från juridiken, någon som kunde svara på andra frågor som dök upp i sammanhanget. Vi hade hoppats på att få en annan typ av dialog.

ANNONS

Beskedet att det inte blir någon fotboll den 1 juni var väntat, något som statsepidemiolog Anders Tegnell berättade för TV4 i förra veckan.

- Något annat besked kommer inte att komma, sa Tegnell då.

Publicerad 2020-05-15 kl 10:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto