Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kacaniklic blank inför derbydebuten: "Inte sett det på tv tidigare"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Alexander Kacaniklic har aldrig sett ett Stockholmsderby, inte ens på tv.
Under söndagen ser han ut att spela sitt första, för Hammarby mot Djurgården.
- Ser fram emot det jättemycket, säger han till Fotbollskanalen.

4:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarbys seger mot Dalkurd i spelaren ovan.

Hammarbys nyförvärv Alexander Kacaniklic gjorde debut från start mot Dalkurd i måndags. Yttermittfältaren spelade hela matchen när Bajen vann med 3-1.

- Jag var förvånad över att jag klarade 90 minuter. Det var ett tag sedan jag spelade 90 minuter. Jag har ju knappt tränat på fyra månader. Så det var jag väldigt glad för. Men efter matchen har det varit lite tufft. Det är normalt, efter en period utan matcher. Det har känts i kroppen men jag har vaknat till nu, säger Kacaniklic.

Efter att ha brutit med franska Nantes skrev Kacaniklic på för tre år med Bajen.

- Det är ett skönt gäng och tränarteamet är jättebra. Allt runt omkring är bra. Sen har vi tränat hårt. Jag körde första veckan med Jimmy (Lidberg, fystränare) och han är inte enkel att jobba med. Han är fantastisk på det han gör och vi körde hårt.

ANNONS

Under söndagen väntar kvartsfinal i svenska cupen för Hammarby, "borta" mot Djurgården.

- Jag ser fram emot det jättemycket. Jag kan ju bara se på det utifrån vad jag hört från grabbarna här och det jag hört annars kring de här derbyna. Jag ser verkligen fram emot det, men jag har inget att jämföra med. Jag har ju inte spelat derbyn här tidigare och jag har inte sett det på tv. Jag får bara gå efter vad jag hört.

Du har inte ens sett ett derby på tv?
- Nej, det har jag inte. Så det ska bli kul.

- Jag gissar att våra supportrar kommer vara väldigt taggade. Jag vet ju att Hammarby har den största fanbasen i Sverige och Skandinavien. Det finns väldigt många hammarbyare, inte bara här utan också runt om i övriga Sverige. Jag vet att det finns även hemma i Helsingborg.

Helsingborg, ja. Det är där Kacaniklic växte upp. Men redan som 15-åring skrev han på för Liverpool och flyttade till England, vilket har gjort att han fått en annorlunda relation till allsvenskan när han nu tolv år senare återvänder till Sverige.

ANNONS

- Egentligen har jag ingen relation till allsvenskan, förutom att jag är svensk. Jag har inte spelat här och inte kunnat följa ligan när jag varit utomlands. Så det är som en helt ny liga för mig, nästan som vilken annan liga som helst. Jag måste lära mig saker om laget här, om motståndarna och hur fotbollen spelas. Allt är nytt.

- Jag var så klart på Helsingborgs matcher som liten, men det var ju 12-13 år sedan. Då var det några härliga matcher, typ HIF mot Malmö och så.

Men Kacaniklic ser framför sig att ett Stockholmsderby är mäktigare än ett Skånederby.

- Jag är ganska övertygad om att det är större.

Bajen-nyförvärvet har erfarenhet av derbyn utomlands. 

- I Nantes spelade jag några och då kunde det bli ganska galet. Supportrarna är heta där också. Sen lirade jag det i Köpenhamn (för FCK), mot Bröndby. Det var en fin inramning då.

ANNONS

- Hela grejen runt derbyn smittar av sig, det är energin från sina egna supportrar. Man ser hur mycket de vill vinna, och det smittar av sig. Fotboll spelar man ju inte bara för sig själv, utan man spelar för klubben och fansen.

Påverkar det matchbilden?
- Det kan det göra. Det kan bli mycket kamp och tacklingar. Det brukar bli så när det blir så mycket känslor. Känslorna kan ta över istället för att man spelar med huvudet på samma sätt som i andra matcher. 

- Det viktigaste är att vi är där mentalt, men sen vill vi ju spela fotboll. Vi måste ha modet till att spela vår fotboll, det är vår styrka. Vi ska inte ryckas med i det intensiva och det fysiska.

Vad har du för förväntningar på kvaliteten i allsvenskan, i och med att du inte spelat här tidigare? Ska du kunna gå in och dominera?

ANNONS
- Allsvenskan har växt de senaste åren. Det ser man bara på hur lagen presterat ute i Europa. Dominera är svårt att göra i dagens fotboll, oavsett vem du är och i vilken liga det rör sig om. Det finns bra spelare och lag överallt. Dominera är ett starkt ord, men så klart vill jag komma in och hjälpa klubben och ta den framåt. Det är det viktigaste, att klubben rör sig i rätt riktning.

Kacaniklic är för övrigt medveten om att det kommer ta ett tag för honom att nå toppform.

- Jag vill ju skynda, men jag får göra det långsamt. Jag måste vara realistisk. Jag har inte tränat mycket de tre-fyra senaste månaderna. Min toppform kommer om X antal veckor eller någon månad, när kroppen är på topp och jag fått matcher i benen kontinuerligt.

Publicerad 2019-03-10 kl 07:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto