Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVENSKA CUPEN

MFF:s prio i cupfinalen: hålla nollan - "Ville få in det i huvudet på alla"

Foto: SCANPIX

Den tänkbara EM-spelaren Oscar Lewicki kan imorgon vinna sin första klubblagstitel, i cupfinalen mot BK Häcken. Matchprioritet: att hålla nollan bakåt.
- Vi känner oss trygga med att vi skapar chanser för vi har så många skickliga spelare, säger Lewicki till Fotbollskanalen.

I morgondagens cupfinal kommer Malmö FF från fyra raka nollor, om man räknar in de knappa 80 minuterna mot IFK Göteborg. Detta efter en säsongsstart där MFF ofta släppte in första målet. Oscar Lewicki säger till Fotbollskanalen att de efter förlusterna mot Jönköpings Södra och GIF Sundsvall gjorde en mental förändring.

- Framför allt var det att få in det i huvudet på alla, att poängtera och lägga vikt vid att vi ska hålla nollan. Vi känner oss trygga med att vi skapar chanser för vi har så många skickliga spelare, så håller vi nollan så vinner vi de flesta matcher.

En annan statistik att hålla koll på är att Malmö FF framåt har misslyckats med att göra mål i 13 av deras 125 senaste allsvenska matcher. Av de 13 matcherna har fem varit mot BK Häcken. Samtidigt kan det också argumenteras för att Malmö FF vann med 3-0 mot BK Häcken i söndags.

- Jag tycker vi fick till en bra press över hela banan då. Vi kunde välja när vi ville sätta in den. Ibland låg vi lågt så att de fick spela framför oss, ibland gick vi upp högt och pressade för att tvinga dem till en långboll.

Det fanns också en effektivitet på fasta situationer. Peter Gerhardsson sa på presskonferensen att BK Häcken endast hade släppt in ett hörnmål tidigare sedan starten på förra säsongen. Det spräckte Malmö FF med två hörnmål i samma match.

Oscar Lewicki, som nickassisterade till 2-0, fick också spelmässigt beröm från Markus Rosenberg efter matchen, för hans sätt att plocka upp förlorade bollar.

- Det var bästa matchen för i år för egen del. Det kändes riktigt skönt.

Hur tycker du själv att du har presterat den här våren?
- Det har varit på en stabil nivå, sedan har det inte varit de riktiga topparna förrän den senaste matchen, men det har definitivt varit godkänt.

- Jag har utvecklat mycket i Malmö FF tycker jag. Blivit ännu bättre i duelllspelet och fått bättre löpkapacitet.

För Lewicki kan cupfinalen också bli en karriärsförbättring. Han är en av fyra spelare i MFF:s matchtrupp som aldrig har vunnit en klubblagstitel, utan hans enda titel är U21-EM-guldet. Samtidigt är finalen mot laget han värvades från.

- Det är klart att det imorgon är speciellt. Dels för att man nyss mötte Häcken för tre dagar sedan, och sedan har jag ju själv spelat där, och sedan är det en cupfinal på det hela, men uppladdning och sånt fungerar precis som en vanlig allsvensk match.

Häckenspöket har man ju hört mycket om, men när du spelade i BK Häcken, fanns det då något i gruppen som gjorde att ni blev starkare inför matcherna mot MFF?
- Det har man ältat fram och tillbaka såklart. Man lyckades göra väldigt bra matcher mot MFF. Båda lagen var spelande, och Häcken är ett skickligt omställningslag, så när det öppnas upp ytor är de väldigt bra på att såra motståndarna med snabba omställningar. Malmö var väl inte vana med det.

Publicerad 2016-05-04 kl 16:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons