Rieks MFF löste AIK-pressen: "Första gången vi möter ett sådant lag"

Svenska Cupen

MALMÖ. Malmö FF är vidare till semifinal i svenska cupen efter 4-1 mot AIK. Søren Rieks är på väg mot toppformen efter ett nytt mål igår kväll.
- Jag njuter av det, säger han efter matchen.

Se höjdpunkterna från MFF-AIK i spelaren.

Malmö FF hade inledningsvis problem med AIK:s höga press och täta man-man-markering. Gästernas mål kom i den sjunde minuten och det tog nästan en halvtimme innan MFF lärde sig andas i AIK:s intensiva närvaro.

- Jo det var speciellt i början. Vi skulle hitta rätt först med deras spelsätt; det är första gången vi möter ett lag som spelar på det sättet. Det tog 25 minuter, sen efter det tycker jag att vi hittar många bra moment och idéer för att öppna upp AIK, säger Søren Rieks efter matchen.

En av AIK:s tre centrala mittbackar, Robin Tihi, släppte aldrig Rieks ur sikte på danskens vänsterkant. Efter Anders Christiansens kvittering innan paus hittade MFF ett sätt att hantera motståndet.

- Vi pratade i pausen om att byta plats och rotera mycket. Ibland öppnade det sig upp och blev jättestora hål, det är där i stort sett de tre första målen kommer, säger Rieks.

33-årigen gjorde 3-1 med ett vänsterskott och spelade fram till Christiansens kvittering. Rieks gjorde också MFF:s ledningsmål i den senaste allsvenska matchen mot Varberg. En av förra årets succémän har en allt mer självklar plats i Jon Dahl Tomassons 4-3-3-formation och startade för tredje matchen i rad.

Är du verkligen igång nu?
- Ja, lite grann. Det var såklart speciellt utan träningsmatcher där man annars kan bygga upp formen. Men jag fick 60 minuter i min första match från start, sedan blev det 70 och nu 83 minuter. Det känns bra och kroppen känns bra. Självförtroendet också, säger Rieks.

Tajmingen är där också?
- Ja exakt. Det handlar mycket om tajming. Jag njuter av det och hoppas det kan rulla på.

Petningen ur startelvan i premiären mot Mjällby fick Rieks att knyta näven i fickan och hitta motivation.

- Det gör alltid det när man inte är i elvan. För mig handlar det bara om att acceptera det och bevisa att man är värd att starta nästa gång. Sedan vet jag om att vi har många matcher så vi kommer rotera mycket.

Urladdningen mot AIK kanske hjälper MFF att hitta ett fungerande anfallsspel snabbare.

- Den här var speciell eftersom det var första gången vi mötte ett lag som vågar stå högt. Jag tror det gynnar oss att de vågar det för vi har så pass bra spelare som kan utnyttja det. Det är klart att vi måste förbättra oss mot motståndare som står väldigt lågt och kompakt. Det är vår största utmaning. Men det är också det vi pratar mest om hur vi ska hantera det, säger Søren Rieks.

Publicerad 2020-06-26 kl 10:00