TV: Rosengård säkrade dramatisk cuptitel mot Häcken - efter kontroversiellt förlängningsmål

Svenska Cupen

MALMÖ. FC Rosengård och BK Häcken spelade en otroligt underhållande cupfinal, som slutade 1-1 efter ordinarie tid.
I förlängningen avgjorde Stefanie Sanders efter ett omdiskuterat mål som säkrade Rosengård klubbens sjätte cuptitel.
- Jag är så jävla arg, säger Häckens målvakt Jennifer Falk till SVT.

Se höjdpunkterna från FC Rosengård-BK Häcken i spelaren ovan.

7:56
Höjdpunkter: Rosengård cupmästare - efter tveksamt segermål
1:34
Rosengård tar ledningen efter omdiskuterad situation

I årets svenska cupen-final på Malmö IP inledde Caroline Seger överraskande på bänken för FC Rosengård, enligt SVT på grund av hög belastning den senaste tiden. Malmölaget saknade även namn som Mimmi Larsson och Katherine Veje, den senare missade finalen med en förkylning. I BK Häcken var Filippa Curmark tillbaka i startelvan efter en matchs sjukfrånvaro medan Pauline Hammarlund satt på bänken för första gången på en månad.

Häcken förde matchen under de första minuterna, men det var Rosengård som skapade matchens första målchans när Sofie Bredgaard avslutade någon decimeter utanför med vänsterfoten. Två minuter senare, i minut åtta, tog Häcken ledningen. Johanna Rytting Kaneryd löpte sig loss på en långboll från Hanna Wijk och avslutade behärskat i mål med högerfoten.

Lagen bytte chanser med varandra under en fartfylld och välspelad matchinledning. Rosengård fick ett läge att replikera några minuter senare genom Loreta Kullashi, vars skott räddades av Jennifer Falk. På den efterföljande hörnan nickade Emma Berglund strax utanför, och Rosengård hämtade sig väl från Häckens chockstart. Nästa läge hade Häckens Mille Gejl Jensen, vars skott Teagan Micah tippade till hörna.

Matchen gick ner lite i tempo, men efter en halvtimme fick Rosengårds Gudrun Arnardottir ett jätteläge att kvittera på Jelena Cankovics frispark. Nicken gick dock utanför, innan Cankovic kort senare hade ett skottläge men avslutade rakt på Falk. Rytting Kaneryds mål blev halvlekens enda, och landslagsyttern hade ett övertag på Vejes ersättare Charlotte Grant efter 45 minuter.

- Det är två lag som vill mycket, jag tycker att det ska se ut så då, säger Johanna Rytting Kaneryd om den intensiva kampen till SVT.

Bara en minut tog det innan Häcken skapat andra halvleks första målchans när Stine Larsen avslutade från nära håll på Micah som parerade. Bredgaard vek senare inåt från sin högerkant och prövade Falk med ett nytt avslut kort som landslagsmålvakten klarade. I den 55:e minuten gavs Stine Larsen en öppet nickmöjlighet men avslutade rakt på Micah.

Tre minuter senare fick Kullashi en liknande nickchans, utan att träffa målet, och Bredgaard hade sedan ett nytt vänsteravslut som tvingade Falk till en kvalificerad räddning. Kvitteringen kom till slut i den 62:a minuten. Supertalangen Bea Sprung, dittills ganska osynlig, fick till ett praktskott som inte ens Falk kunde ta och bollen seglade via ribbans undersida och in.

Rosengård hade sedan en gigantisk möjlighet till att ta ledningen. Kullashi frispelade Cankovic som sköt med sin sämre högerfot, rakt på Falk. Hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg, främst på Bredgaards högerkant, och Kullashi sköt ett nytt skott i den 68:e minuten som Falk räddade.

Häcken jämnade ut spelet efter den starka perioden från FCR. Rosengård skapade trots det en ny, stor målchans i den 85:e minuten när Bredgaard hittade Sprung vid straffpunkten, men Falk hann ut snabbt på 17-åringens avslut och räddade. På tilläggstid slarvade Rosengård i eget straffområde, och Curmark placerade ett skott från cirka 18 meter rätt upp i ribbans översida.

Lagen kunde inte skiljas åt efter ordinarie tid och förlängning tog vid. Det första som hände i den var att Häckens tränare Robert Vilahamn visades upp på läktaren för att han stod utanför sin tekniska zon. Innan den första förlängningskvarten var slut hade inhopparen Stefanie Sanders skapat övertidens första större målchans med ett distansskott som gick strax utanför.

Tyskan skulle dock bli Rosengårds matchvinnare, med ett mycket omdiskuterat mål i den 100:e minuten. Mia Perssons inspel hittade Sanders någon meter framför målet och avslutet passerade mållinjen med minsta möjliga marginal. Åtminstone enligt den assisterande domaren, som kommunicerade med huvuddomaren Sara Persson som pekade mot mittlinjen - till Häckenspelarnas stora protester.

- Det är inget solklart, att man ser att hela bollen är över mållinjen. Väldigt tveksamt, säger Hanna Marklund i C Mores sändning.

- Det är helt omöjligt att se från den vinkeln om bollen är över, säger Lena Sundqvist.

När Falk gästade SVT:s studio efter slutsignalen var hon minst sagt upprörd.

- Jag är så jävla arg. Jag tar bollen innan den går över linjen, sen säger hon att jag är bakom linjen, men det spelar ingen roll om inte bollen är det. Alltså jag kokar. Bollen är inte inne, säger Falk och fortsätter:

- Det (beslutet) förstör hela matchen. Vi krigar i 120 minuter och så är det ett sådant beslut som avgör matchen och det gör mig så arg just nu.

Matchhjälten Sanders till SVT:

- Jag tror att bollen var över linjen. Hon (Falk) tog bollen, men hon var över linjen. Det är svårt att se, men jag tycker bollen var inne.

Om det var omvänt?

- Det är svårt att säga. Jag är glad att vi inte är i den situationen, men jag tycker det är normalt att klaga. Det är upp till domaren att fatta beslutet.

Om matchen i stort säger Sanders:

- Vi dominerade i andra halvlek och vi hade så många chanser. Vi borde ha vunnit matchen efter 90 minuter, men tack gud behövde vi inte gå till straffar. Du vet aldrig hur det slutar.

2-1-segern efter förlängning gör att FC Rosengård står som mästare i svenska cupen för sjätte gången. Tidigare har de vunnit cupen åren 1990 och 1997, som en del av Malmö FF, och 2016, 2017 och 2018.

FC Rosengård: Micah - Grant utbytt (114'), Arnardottir, Berglund (K), Öling - Sprung, Persson, Cankovic (90') - Schough, Kullashi (71'), Bredgaard (88')

Byten: Sanders (71'), Knaak (88'), Schmidt (90'), Seger (114')

BK Häcken: Falk - Ökvist (utbytt 100'), Nörgaard Gevitz (K), Rybrink, Wijk - Bergman Lundin (82'), Curmark - Gejl Jensen (59'), Larsen (100'), Rytting Kaneryd - Rubensson (79')

Byten: Hegerberg (59'), Hammarlund (79'), Johansson (82'), Nelhage, Karlernäs (100')

Gula kort: Seger (9'), Persson (81'), Curmark (110'), Grant (112')

Utvisning: Vilahamn (97')

Publicerad 2022-05-26 kl 20:35

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.