TV: Bajen klart för cupfinal - Besara sänkte Elfsborg

Svenska Cupen

STOCKHOLM. Hammarbys herrar spelar final i svenska cupen i maj.
Det står klart efter lördagens 1-0-seger mot Elfsborg.
- Vi visar en styrka här, ett försvarsspel som heter duga, säger Astrit Selmani till C More efter matchen.

3:23

Avbryt
Försök igen

Den första av två semifinaler i svenska cupen på herrsidan spelades under lördagen. Då tog Hammarby sig an Elfsborg hemma på Tele2 Arena, inför 22 737 åskådare.

Båda lagen skapade flera målchanser i inledningen av matchen. Exempelvis sköt Astrit Selmani tätt utanför bortre stolpen redan i den andra minuten och kort senare missade Jacob Ondrejka ett bra läge när han frispelades i Bajens straffområde.

Men 1-0 dröjde något. Målet kom i den 27:e minuten och gjordes av Hammarby. Då rensades ett inlägg rakt på Nahir Besara, som tog emot bollen i utkanten av straffområdet och kyligt placerade in den i nät längs med marken.

- Han ligger helt perfekt där och plockar upp den där typen av andrabollssituationer, säger C Mores expert Erik Edman.

Elfsborgs jakt på ett kvitteringsmål och ett förlängningsläge innehöll inte särskilt många heta målchanser. Det var främst mot slutet av matchen som det hettade till. I den 82:a minuten sköt inhopparen Sveinn Aron Gudjohnsen ett tungt skott utifrån som Davor Blazevic (stod mellan stolparna i sjuke Oliver Dovins frånvaro) räddade till hörna.

Hammarby vann med 1-0 och är nu klart för final. Segern innebär också att det inte är klart att Elfsborg får Sveriges sista plats i Europa Conference League-kvalet, vilken Borås-laget hade säkrat vid avancemang mot Bajen. Elfsborg hade nämligen fått en Europa-plats för sin fjärdeplats i allsvenskan i fjol vid förlust i finalen.

I finalen, som spelas den 26 maj, väntar antingen Djurgården eller Malmö. De två lagen spelar sin semifinal under söndagen.

Vinner Hammarby finalen får man kvala till Europa Conference League senare i år. Förlorar man blir det alltså Elfsborg som får den platsen.

Bajen-anfallaren Astrit Selmani, vars Hammarby även tog sig till final i svenska cupen 2021, var belåten över lagets prestation efter matchen.

- Det är stort, det är starkt att göra det två gånger i rad. Vi visar en styrka här, ett försvarsspel som heter duga. Alla har klagat på försvarsspelet - i dag sätter vi det fullständigt, säger han till C More.

Han fortsätter:

- Första halvlek är svängig, andra halvlek jobbar vi försvarsspel och kontrar. Det är en styrka att göra lite sämre prestationer med bollen och ändå kunna hålla nollan. Vi har några chanser där vi kanske ska göra tvåan... Det är en stabil match.

Hammarbys lag: Davor Blazevic - Simon Sandberg (Edvin Kurtulus 62), Richard Magyar, Mads Fenger, Mohanad Jeahze - Nahir Besara, Jeppe Andersen (Björn Paulsen 80), Darijan Bojanic - Joel Nilsson (Williot Swedberg 62), Astrit Selmani, Gustav Ludwigson (Loret Sadiku 80)

Elfsborgs lag: Tim Rönning - Johan Larsson, Leo Väisänen, Gustav Henriksson, Oliver Zandén - Noah Söderberg (Michael Baidoo 85), Simon Olsson, André Römer (Sveinn Aron Gudjohnsen 74) - Jeppe Okkels (Rasmus Alm 46), Per Frick, Jacob Ondrejka (Alexander Bernhardsson 68)

Matchen kan ses på C More Fotboll och streamas på cmore.se med avspark 16.00.