TV: Dubbla smällarna för HIF - ute ur cupen och stjärnan utburen på bår: "Sista vi behövde"

Svenska Cupen

HELSINGBORG. Ettan-laget Dalkurd chockade Helsingborgs IF och vann med 1-2 på bortaplan.
Det betyder att HIF inte har någon chans att avancera från svenska cupens gruppspel.
0-1 var det sista vi behövde i den här matchen, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson till Fotbollskanalen.

Se Helsingborgs reduceringsmål i spelaren ovan.

HIF skapade matchens första målchans i den fjärde minuten mot Ettan-laget Dalkurd. Max Svensson vek in från vänster och avfyrade ett skott vid straffområdesgränsen som tog klockrent i stolpen och ut. Gästerna hade ett läge efter tio minuter när Farhan Shakor Tawfeeq vräkte sig framför Anders Lindegaard, utan att få någon träff på bollen. Det fick Tawfeeq efter en halvtimme istället, när han nickade in ledningsmålet på en hörna.

HIF drogs med stora problem att få igång något tempo i anfallsspelet och Dalkurd hade överraskande mycket boll fram till 1-0-målet. Dalkurds andra mål kom efter en tilltrasslad situation. En HIF-försvarare rensade rakt på en motståndare och Tawfeeq drog in 0-2 med ett kontrollerat direktskott. Precis innan halvtidssignalen missade därtill Tawfeeq en jättechans att utöka till 0-3.

Det första läget i andra halvlek fick HIF:s nyförvärv Vladislav Kreida, vars skott blockerades precis framför mållinjen. I momentet efteråt sköt Brandur Hendriksson just utanför stolpen. HIF-kaptenen Anthony van den Hurk fick den bästa chansen i minut 64 när han nickade ett Rasmus Jönsson-inlägg utanför från nära håll.

Tio minuter senare gick van den Hurk ner på gräset och tvingades lämna planen utburen på bår. I den 81:a minuten gjorde inbytte Noel Mbo sitt första mål i HIF efter att ha styrt in ett vänsterinlägg från Svensson. HIF ökade trycket mot Dalkurds mål på slutet, men mäktade inte med en kvittering.

- Det var en dålig insats att förlora matchen till att börja med. Vi hade behövt det här stolpskottet med oss som Max hade i början av matchen. Det hade vi behövt utifrån energi och så vidare, att få en bra start. 0-1 var det sista vi behövde i den här matchen, säger HIF-tränaren Jörgen Lennartsson till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Första halvlek var, med undantag av en kvart där vi spelar okej, ingen bra prestation. Vi visste att de har ett extremt passningsskickligt lag, som har mycket boll oavsett vilka de möter. Men det gäller att hantera det på ett bra sätt och vi hade ett antal bra lägen att göra mål när det står 0-0. Men där vi är inte skickliga nog, det är inte så svårt att analysera det. Där har vi ett jobb att göra.

Efter ett inledande 1-1-resultat i gruppspelets första match mot Gauthiod betyder dagens utgång att HIF är ute ur svenska cupen inför den avslutande omgången. I gruppens andra match vann BK Häcken med 3-0 mot Gauthiod.

Helsingborg: Lindegaard - Tsouka, Hendriksson, Landgren, Kreida, Jönsson, Svensson, Loeper, Weberg, Hellman, Van den Hurk

Dalkurd: Viscosi - Berggren, Izountouemoi, Jasarevic, Montagna, Rahmani, Simovski, Styffe, Tawfeeq, Zubair, Zurmati

- Det var en dålig insats att förlora matchen till att börja med. Vi hade behövt det här stolpskottet med oss som Max hade i början av matchen. Det hade vi behövt utifrån energi och så vidare, att få en bra start. 0-1 var det sista vi behövde i den här matchen.