TV: Häcken cupmästare - tog säker seger mot AFC i finalen

Svenska Cupen

GÖTEBORG. Häcken är cupmästare 2019.
På torsdagen nätade Alexander Faltsetas, Joona Toivio och Viktor Lundberg och ordnade lagets andra titel.
Nu väntar Europa-kval för Göteborgsklubben, efter finalseger mot AFC Eskilstuna.
- Vi hade kunnat göra fler mål än tre i dag, säger Häckens Toivio till C More.

BK Häcken gick in till finalen i svenska cupen som stora favoriter. Guldkandidaten ställdes mot ett AFC som kom in till matchen med risig form - och hemmalaget satte gasen i botten direkt.

Redan i matchens sjätte minut avlossade Daleho Irandust vänstersläggan, efter en fin framspelning av Paulinho - men då räddades gästerna av Ole Söderbergs högra stolpe. Bara fyra minuter senare rasslade det dock till bakom Söderberg. Målskytt: Alexander Faltsetas, som nådde högst på en hörna och nickade in bollen snyggt i den bortre gaveln.

Men om avslutet var av högsta klass så var målgesten helt misslyckad. Volten som Faltsetas försökte sig på slutade med platt fall.

- Den är tveksam. Mycket adrenalin och mycket känslor i kroppen och så knäet som spökar… Det blev som det blev, skämtade Faltsetas själv då han intervjuades av C More i paus.

Häcken fortsatte ösa mot ett AFC som såg närmast lamslaget ut under inledningen och med knappa kvarten spelad fick Alexander Jeremejeff ett jätteläge att utöka. Då stod dock gästernas målvakt för en imponerande benparad.

Efter den inledande forceringen vaknade AFC till liv en aning och bland annat hade anfallaren Samuel Nnamani ett hårt högerskott i straffområdet, men bollen gick någon meter över ribban.

Häcken skapade sedan ytterligare ett bra läge innan den första halvleken var över. Paulinho, som haft skadeproblem men var med från start, fick iväg en riktig projektil mot det bortre krysset, men Ole Söderberg sträckte ut i sin fulla längd och klarade.

Tidigt i den andra halvleken var det återigen mycket nära att Häcken utökade. Godswill Ekpolo startade en vass Häcken-kontring där Alexander Jeremejeff fiskade upp bollen och spelade den till Daleho Irandust. Mittfältaren hittade i sin tur en djupledslöpande Paulinho. Brassen serverade Adam Andersson som följt med upp i anfallet - men ytterbacken missade närmast öppet mål och sköt över från nära håll.

Men målet, och spiken i kistan, skulle komma. Mittbacken Joona Toivio nådde högst på ett inspel i straffområdet och nickade in 2-0. På tilläggstid kunde sedan inhopparen Viktor Lundberg näta fram till slutresultatet 3-0.

Häckens Joona Toivio till C More:

- Jag tycker vi har varit väldigt bra i cupen, framför allt om man ser på de tidigare matcherna. Vi har gjort mycket mål och varit bra offensivt. Vi hade kunnat göra fler mål än tre i dag.

Häcken vann även svenska cupen 2016 och torsdagens titel var därmed klubbens andra. Förutom titeln får laget nu kvala till Europa League. Man kliver in i den andra kvalomgången.

Lagens startelvor:

Häcken: Abrahamsson - Ekpolo, Toivio, Lindgren, Andersson - Friberg, Irandust, Falsetas - Yasin, Jeremejeff, Paulinho.

AFC Eskilstuna: Söderberg - Michel, Björkman, Leon - Kojic, Rashkaj, Bobko, Hodzic - Jarl, Nnamani, Ali.