TV: Hammarby tog historisk cuptitel efter stort straffdrama

Svenska Cupen

STOCKHOLM. Hammarby är svensk cupmästare 2021.
David Ousted och Astrit Selmani blev stora hjältar i straffläggningen mot Häcken när Hammarby tog sitt första cupguld någonsin.
- Vi kommer inte komma ut härifrån, säger Selmani till SVT.

Ful smäll mot Sverrisson - Sandberg varnad

Hammarby hade chansen att ta sin första inhemska titel sedan SM-guldet 2001 i söndagens cupfinal mot Häcken hemma på Tele2 Arena. Häcken kunde i sin tur ta sitt tredje cupguld på sex säsonger (vinst 2016 och 2019). Då fanns delägaren Zlatan Ibrahimovic på plats för att stötta Bajen.

Hemmalaget tog tag i matchen direkt från start och tryckte tillbaka gästerna. Häcken hade inte lika mycket boll, men släppte inte heller till några riktigt heta målchanser bakåt.

Benie Traore hade ett bra läge för Häcken efter knappa kvarten när han vek in från vänster och sköt från cirka 20 meter, men David Ousted räddade komfortabelt.

Fem minuter senare var Gustav Ludwigson framme och sköt ur vänsterinnerläge i straffområdet, men Pontus Dahlberg hann snabbt ner och räddade utan att släppa retur.

Kort därpå fick Vladimir Rodic på en riktig kanon från straffområdesgränsen, men halvvolleyn smet tätt över ribban när Hammarby kom allt närmare ett ledningsmål.

Bajen fortsatte att trycka på under resten av halvleken när Häcken tvingades försvara sig i långa perioder. Lagen gick ändå till pausvila med ställningen 0-0 efter att Dahlberg gjort ännu en vass räddning. Ludwigson fläkte sig fram på ett inlägg och fick fram en fot.

- Den kom lite från ingenstans (m. Det är svårt för dem att försvara på bortre där. Imponerande överflyttning av Pontus måste jag säga. Jag trodde den skulle gå in, säger Ludwigson till SVT i paus.

Häckens Alexander Jeremejeff till SVT om första halvlek:

- Jag tycker vi tömmer energin defensivt och ligger ganska kompakt, låter dem slå inlägg. Men vi är slarviga och tappar mycket boll. Vi hittar inte riktigt fram. Det känns som att de har en mer innermittfältare mot mig och Heintz, som försöker täcka tre spelare.

Andra halvlek tog vid där den första slutade med en bastant Hammarby-press. Häcken fredade sitt mål och stack upp med en sällsynt målchans när inbytte Ali Youssef testade Ousted från distans. Ousted lyckades dock styra bort skottet innan försvarare kunde rensa till hörna.

Därefter följde några minuter med lite fler anfall för gästerna samtidigt som tempot mattades av mot slutet.

Ludwigson fick en sista Hammarby-chans under ordinarie tid efter en svag utboxning från Dahlberg, som dock hann tillbaka in i målet och stod för en benparad.

På tilläggstid fick Traore ett jätteläge att frälsa Häcken, men avslutet gick tätt över. Matchen slutade därmed mållöst efter 90 minuter och förlängning tog vid.

Bara ett par minuter in i förlängningen tog sig inbytte Akunkunmi Amoo ner längs högerkanten och spelade in bollen mot mål. Varken Ludwigson eller Paulinho nådde dock fram till bollen.

I slutet av den första förlängningshalvleken hettade det till ordentligt när Jeremejeff gick in sent mot Ousted som skulle ut och plocka ner en boll. Spelarna rök ihop med varandra och Jeremejeff markerade en skalle mot Ousted som kastade sig ner i marken och tog sig för ansiktet. Huvuddomare Kaspar Sjöberg bestämde sig för att hala upp det röda kortet på Jeremejeff som därmed blev utvisad. Ousted fick samtidigt syna det gula kortet. "Vad ska jag göra?", hördes Jeremejeff säga i tv-sändningen.

Direkt i den andra förlängningshalvleken hade Amoo ett jätteläge att ge Hammarby ledningen, men hans volley i straffområdet smet tätt utanför. I slutet av förlängningen blev Jeppe Andersen utvisad för Hammarby när han stoppade en kontring och fick sitt andra gula kort.

Häcken verkade sedan mest måna om att spela ut resten av tiden och ta matchen till straffläggning, vilket de också lyckades med.

5-4 Astrit Selmani, Hammarby

Hammarby vann således svenska cupen 2021.

- Jag kommer fortsätta öka takten. Att vinna en titel är svårt och i dag gör vi det som ett lag. Det är viktigt för klubben och för fansen. Vi kommer inte komma ut härifrån. Njut, njut, säger hjälten Astrit Selmani till SVT efter matchen.

David Ousted till Fotbollskanalen:

- Det känns jättebra och det här har klubben väntat på i många år. Vi visste att vi hade ett jätteläge att ta en titel och vi är jättenöjda.

Var du säker innan du gick in i straffläggningen?
- Ja, det var jag. Stort cred till "Mille" (målvaktstränare i Hammarby). Vi hade kollat på deras straffskyttar så ja, jag kände mig trygg när jag gick in i straffläggningen.

- Den här titeln betyder allt. Det betyder allt för fansen som är utanför arenan och som är ute på Södermalm. Vi har kämpat hårt för det här och det känns mycket, mycket bra.

Hammarbys Abbe Khalili:

- Magiskt. Vi har skrivit historia och tagit en titel för Hammarby.

- Jag kom hit för att hjälpa klubben ta titlar och nu har vi gjort det.

Om straffläggningen säger han:

- Jag var inte alls orolig. Vi tränade på det i går och jag visste redan att Astrit skulle sätta sin straff. Jag var bombsäker.

Segern i cupen innebär att Hammarby är klart för kvalspel till Europe Conference League.

Efter matchen sågs också mängder av Hammarby-fans utanför Tele2 Arena.

Hammarby: David Ousted - Simon Sandberg (72' Mohammed Aziz), Mads Fenger, Jon Fjoluson, Mohanad Jeahze - Jeppe Andersen (utvisad 120'), Darijan Bojanic (72' Paulinho), Abdul Khalili (101' Aimar Sher) - Vladimir Rodic (60' Akunkunmi Amoo), Astrit Selmani, Gustav Ludwigson (110' David Accam)

Häcken: Pontus Dahlberg - Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Johan Hammar, Oskar Sverrisson (95' Valgeir Fridriksson) - Erik Friberg (82' Alexander Faltsetas), Gustav Berggren - Patrik Wålemark (55' Leo Bengtsson), Tobias Heintz (55' Ali Youssef), Benie Traore - Alexander Jeremejeff (utvisad 104')