TV: AIK med knapp seger i cuppremiären - Norling: ”Inte vackert”

STOCKHOLM. Tre poäng, men ”bara” 2-1.
AIK tog en knapp seger mot Syrianska i svenska cupen under lördagen.
- Viktigt med seger, men det var inte vackert, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren-

Under lördagen spelade AIK sin första match i årets gruppspel av svenska cupen. De svartgula tog emot division 1-laget Syrianska ”hemma” på Tele2 Arena, inför 8000 åskådare, och vann med 2-1.

Men det var Syrianska som skapade matchens första stora farlighet. I den sjunde minuten frispelades Seth Hellberg i straffområdet, men den tidigare Brommapojkarna-spelaren sköt över. Kort därefter var Nicolas Stefanelli nära att trycka in 1-0 för AIK från nära håll, men missade då bollen.

Det dröjde dock inte många minuter innan Rikard Norlings mannar fick jubla för första gången under lördagen, för efter 12 minuters spel placerade Henok Goitom in 1-0 i bortre hörnet. Mittfältaren Kristoffer Olsson stod för assisten, då han hittade fram till Goitom med en lång pass längs med marken från en position bara några meter in på offensiv planhalva.

Efter lite mindre än en halvtimmes spel kvitterade Syrianska till 1-1. Södertälje-laget slog en kort hörna och böjde sedan in ett inlägg i straffområdet, varpå 17-årige Johannes Ercan helt ren kunde nicka in bollen i nät.

- Vi har övat på det där, förklarade Ercan för C More i paus.

I 52:a minuten satte AIK 2-1. Målvakten Abdulmasih Keriakes släppte retur på ett inlägg/avslut från en Ahmed Yasin i snäv vinkel, och Yasin rullade sedan själv in bollen i nät från nära håll. Åtta minuter senare var Yasin nära att göra 3-1, men hans avslut från nära håll täcktes bort av en Syrianska-försvarare efter att målvakten spelats ur position.

Syrianska skapade inget ”kvitteringstryck” på AIK mot slutet av matchen, men blev heller inte helt utan chanser till 2-2. I den 66:e minuten sköt nämligen tidigare Djurgården-spelaren Sebastian Rajalakso en frispark i ribban.

Men AIK höll undan och vann med 2-1. Nu väntar division 1-laget IK Oddevold på bortaplan för de svartgula, nästa lördag. Oddevold spelade 1-1 mot superettan-laget Halmstad i första gruppspelsomgången.

- Vi förtjänar att vinna, men å andra sidan är inte så att vi spritter av prestationsglädje nu. Men det viktigaste är till syvende sist att vi vann. Vi började matchen hyfsat okej, men halvvägs in i halvleken började vi göra väldigt mycket misstag som vi inte vill kännas vid. Då tappade vi momentum och spelade sämre. Det där höll i sig mer eller mindre matchen ut. Vi fick kämpa för de tre poängen och det var inte vackert. Det är som någon sa på läktaren: ”Fyfan, är det här underhållning!?”, och nej, det var det inte, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

AIK saknade mittbackarna Nils-Eric Johansson och Per Karlsson, som både är sjuka.

- Vi fick två ordinarie mittbackar sjuka på väldigt kort tid, och Jesper (Nyholm, mittback) var också tveksam om han skulle kunna starta, förklarar Norling.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Robert Lundström, Haukur Hauksson, Jesper Nyholm - Robert Taylor, Ahmed Yasin (Anton Salétros 76), Enock Kofi Adu, Kristoffer Olsson, Rasmus Lindkvist - Henok Goitom, Nicolas Stefanelli (Tarik Elyounoussi 62)