TV: Målvakten sköt Hammarby till semifinal i derbyt mot AIK

Hammarby är årets derbykungar i Stockholm.
Laget besegrade AIK under tisdagen på straffar och är nu vidare till semifinal.

Bättre sent än aldrig. På grund av rök från pyroteknik blev derbyt mellan AIK och Hammarby uppskjuten med 35 minuten innan domaren Mohammed Al-Hakim till slut kunde blåsa igång matchen.

Inledningsvis så var det ett böljande spel där båda derbylagen turades om att ha bollinnehavet utan egentligen skapa någonting särskilt farligt framåt. Matchens första målchans kom först i den 15:e matchminuten efter att Hammarbys målvakt Ögmundur Kristinsson släppt en retur mitt ut till Amin Affane i straffområdet. Mittfältaren kunde utan press ta ner bollen men skickade iväg en tåpaj som gick strax utanför målet.

Den unga mittfältaren även få en andra chans under den halvleken. Efter 21:a minuters spel så testade Affane återigen skott utanför straffområdet, ett skott som styrdes på försvararen men då den saknade fart hade Kristinsson inga större problem.

Grönvitt ledningsmål efter chansfattig halvlek

Hammarbys första riktiga målchans kom med tio minuter kvar av den första halvleken efter ett väggspel mellan Arnor Smarason och Kennedy Bakircioglü. Samspelet resulterade i att islänningen kom helt fri mot Patrik Carlgren inne i straffområdet. Trots det öppna läget så fick Smarason inte ordning på avslutet utan det skottet gick utanför Carlgrens bortre stolpe.

Smarason skulle däremot få visa upp sig igen då han i den första halvlekens sista spark skickade in matchens första mål. Efter en vacker boll från Fredrik Torsteinbo in i straffområdet slängdes sig islänningen fram och stötte in 1-0 till gästerna, något som fick arenans södra läktare att explodera av glädje. Långt in i pausvilan så stod den grönvita klacken kvar och hoppade av glädje.

Arnors Smarasons jättemissar straffade sig

Islänningen Smarason skulle fortsätta att hamna i fokus även under den andra halvleken. I den 55:e matchminuten studsade bollen, aningen slumpmässigt, fram till yttern som fick bollen helt fri inne i straffområdet. Smarason gick på skott men fick en dålig bollträff och sköt utanför. Bara några minuter efteråt så var det dags för nästa jätteläge för samma spelare. Islänningen dök upp på borte stolpen på ett inlägg men lyckades få bollen över Carlgrens ribba.

Det grova missarna från Smarasons sida skulle direkt straffa sig då AIK:s Jos Hooiveld kom upp först på en frispark utifrån efter en timmes spel och nickade in kvitteringen till 1-1. Ett viktigt mål för hemmalaget som inlett halvleken svagt. Efter AIK:s ledningsmål tog hemmalaget över matchen men inga fler mål gjordes, utan kvartsfinalen fick avgöras i förlängning.

Hooiveld och Markkanen syndabockar på straffläggning.

Inte heller i de två förlängningskvartarna så blev det något mål utan derbymatchen fick till slut avgöras genom ett rafflande straffavgörande. Hammarby var laget som fick inledda straffläggningen och redan Philip Haglunds första straff så gick Patrik Carlgren rätt och räddade bollen. Men Hammarbys målvakt Kristinsson klarade av pressen och räddade först en straff av Jos Hooiveld innan Eero Markkanen skulle skicka sin straff över målramen. På den sista straffen så var det den isländska målvakten själv som gick fram och sköt in den avgörande bollen i mål.

I och med lagets andra derbyseger i cupen så är Hammarby nu vidare till semifinal i svenska cupen där man ställs mot BK Häcken.