TV: MFF-kross i svenska cupen - Colak med hattrick mot division två-laget

Svenska Cupen

MALMÖ. Malmö FF hade som väntat inga problem mot Onsala BK i cupen.
MFF är vidare till gruppspelet nästa år, efter att Antonio Colak gjort tre mål i 5-1-segern.
- Det är många positiva saker att ta med hem från den här matchen, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson på presskonferensen.

Colak nickar in MFF:s ledningsmål

Kvällens match i svenska cupens andra omgång gällde en gruppspelsplats till nästa år, och var uppskjuten sedan augusti. Malmö FF tog mot division två-laget Onsala med en uppställning som saknade några landslagsspelare, där 18-årige Markus Björkqvist fick göra sin startdebut i tävlingssammanhang.

Veljko Birmancevic fick MFF:s första målchans efter sex minuter, när han nickade en hörna i burgaveln, innan ledningsmålet kom tre minuter senare. Jo Inge Bergets inlägg hittade Antonio Colak som styrde bollen i mål med huvudet. På en framspelning från Anders Christiansen gjorde kroaten mål nummer två i matchen på ett direktavslut i den 19:e minuten.

Eric Larsson kom nära ett tredje mål efter en halvtimme där vänsterskottet gick precis utanför stolpen, innan Christiansen och Björkqvist fick varsitt läge som Onsalaförsvaret motade undan.

I den 41:a minuten reducerade Onsala på sitt första läge i matchen. Björkqvist slarvade i eget straffområde och Victor Andersson chockade den tappra skara (cirka 1200) som tagit sig till Eleda Stadion med sitt avslut i mål.

3-1 skulle dock inte dröja länge efter halvtidsvilan. Birmancevic tog emot en långboll från Larsson i flykten, och placerade den i mål i minut 48. I anfallet efteråt testade Malik Abubakari Onsalamålvakten Tim Månsson med ett skott som parerades ut i straffområdet.

Matchens snyggaste mål kom i minut 53. Birmancevic skarvade ner en långboll från Björkqvist, och Abubakari böjde in bollen stenhårt i krysset.

Någon minut senare stack Onsala upp och var nära ytterligare en reducering, denna gång efter ett skott av Felix Hellberg. Ännu närmare kom Gustav Lundgren som tvingade Johan Dahlin till en räddning. Efter en timme fick Berget och Colak varsitt läge, men båda träffade stolpen från nära håll.

Colaks fick sitt hattrick, det första i MFF-tröjan, i den 66:e minuten. Återigen var det på en nick, och framspelare var Sören Rieks som gjorde comeback efter en månads skadefrånvaro. Tio minuter senare tvingade inhopparen Hugo Bolin Onsalas målvakt till en kvalificerad räddning.

Onsala kom till ett par nästan-lägen under slutkvarten och en het möjlighet på tilläggstid. Abubakari och inhopparen Samuel Burakowsky missade varsitt jätteläge i slutet och slutsiffrorna skrevs till 5-1. MFF får därmed en ny chans att vinna klubbens första cupguld sedan 1989 nästa år.

- Det är många positiva saker att ta med hem från den här matchen. Jag vill berömma Onsala först och främst, som försökte spela fotboll och gjorde det riktigt fint. Vi skapade riktigt många chanser, "Toni" gjorde sitt första hattrick i Malmötröjan, och vi kunde lufta unga spelare i kväll - vilket är viktigt för klubben, säger MFF:s tränare Jon Dahl Tomasson på presskonferensen.

- Självklart hade vi hoppats på mer (mål). Vi har ett par chanser där Dahlin gör jättefina räddningar, och något skott utanför. Det är klart att vi hoppats på fler - en annan dag hade vi satt en till, säger Onsalas tränare Jakob Carnebratt.

Malmö FF: Dahlin - Larsson, Nielsen, Brorsson (46') - Berget, Christiansen (K) (83'), Rakip (46'), Björkqvist - Colak (70'), Abubakari, Birmancevic (59').

Byten: Innocent, Lindman (46'), Rieks (59'), Bolin (70'), Burakowsky (83')

Onsala BK: T. Månsson - Levinson, Nogueira (utbytt 59'), Heaver, Hellberg (59'), Palmqvist (81'), Fogelblad, Andersson, Lundgren (K), Berglund (74'), Jarnvik (74')

Byten: Lindström, Björnberg (59'), Nåfors, F. Månsson (74'), Price Johansson (81')

Gula kort: Nogueira (12'), Birmancevic (14'), Lundgren (83')