TV: Nära cupfiasko för AIK - hämtade upp 0-2 till 2-2 efter kanonmål av Ofori

SOLNA. Det såg ut att gå mot fiasko, men det blev ”bara” en missräkning.
AIK hämtade upp 0-2 till 2-2 i årets första cupmatch mot Jönköpings Södra.
- Sådana här matcher ska vi bara vinna, säger lagkaptenen Henok Goitom.

Se Oforis mål i spelaren ovan.

För att AIK ska få kvala till Europa League i år måste laget vinna svenska cupen i vår, eller förlita sig på att något av fjolårets topp tre-lag i allsvenskan tar hem cup-titeln. Och efter gruppspelets första omgång har läget blivit än mer knepigt för ”Gnaget”. Under söndagen mötte man superettan-laget Jönköpings Södra på Skytteholms IP, inför 4 923 åskådare, och det mötet slutade 2-2.

AIK inledde annars bäst och skapade mest i den första halvleken. Redan i den nionde minuten brände Saku Ylätupa ett bra nickläge när han blev helt fri inne i straffområdet. Innan paus hade också Sebastian Larsson en någorlunda farliga frispark och Karol Mets sköt högt över när han fick bollen till sig nära mål på en hörna.

J-Södra hade en stor möjlighet i första halvlek, i den 21:a minuten. En för lös hemåtpass av Sebastian Larsson gav Dzenis Kozica ett friläge. AIK:s målvakt Jakob Haugaard stormade ut och fällde Kozica. Dansken tilldelades dock bara ett gult kort. Per Karlsson fanns nämligen nedanför honom.

Efter en dryg timmes spel sumpade nämnde Ylätupa ytterligare en stor chans. Han blev framspelad av Henok Goitom i straffområdet men sköt över. En stund senare gjorde också Jönköpings Södra 1-0. Eric Johana Omondi drogs ner i straffområdet och gästerna fick en straff, som Dzenis Kozica (lånet från Djurgården) förvaltade.

I den 74:e minuten gjorde J-Södra sedan 2-0. AIK:s Per Karlsson missbedömde en långboll och nickade rakt på Edin Hamidovic, som blev helt ren. Forwarden rullade enkelt in bollen i nät, ensam mot Haugaard.

Men nyförvärvet Ebenezer Ofori, som gjorde comeback i AIK med ett inhopp i den 72:a minuten, tände till de svartgula kort efter 2-0-målet. Mittfältaren dunkade upp en volley i bortre krysset, från långt håll, i den 79:e minuten. Två minuter senare kvitterade AIK till 2-2, genom en nick av Henok Goitom.

- Vi hade lite problem att anpassa oss till väderförhållandena. Och sen är fotboll konstigt ibland. Vi gjorde 2-1 och plötsligt fanns det ytor, trots att de ledde. Ibland måste man också spela lite ”ful” fotboll när det blir sådana här väderförhållanden. Förmodligen blir nästa match annorlunda och då får vi spela på ett annat sätt, säger Goitom.

- Hade vi satt våra målchanser i första halvlek hade matchen kunnat bli helt annorlunda. Men vi kan inte hamna i sådana situationer som vi gjorde. Vi får analysera det här och se hur vi kan bli lite mer spetsiga sista tredjedelen.

Lagkaptenen fortsätter:

- Sådana här matcher ska vi bara vinna, och helst med lite klass. Nu möter vi Örgryte i nästa match och då gäller det verkligen för oss att visa varför vi är i allsvenskan och de är i superettan.

Men en poäng är trots allt skönt att få med sig, känner Goitom.

- Speciellt i cupsammanhang. Nu kan vi försöka vinna två matcher och så får vi se om det blir upp till målskillnaden eller om vi går vidare på sju poäng.

Nästa helg väntar bortamatch mot superettan-laget Örgryte för AIK, medan Jönköpings Södra åker till Kalmar för bortamöte med allsvenska KFF.

AIK: Haugaard - Karlsson, Mets, Michel - Lundström, Larsson, Adu, Otieno - Asani, Goitom, Ylätupa

J-Södra: Pettersson - Degerlund, Crona, Hamidovic, Kwakwa, Svensson, Suljevic, Omondi, Haliti, Al-Ammari, Kozica