TV: Självmål gav AIK tre poäng - nu väntar gruppfinal mot KFF

Svenska Cupen

GÖTEBORG. AIK var pressat att vinna borta mot Örgryte IS under söndagen.
Och det blev - tack vare ett självmål i första halvlek - tre poäng till slut.
Nu väntar gruppfinal mot Kalmar FF om en dryg vecka.
- Vi behöver bara jobba hårt för att förbättra det (anfallsspelet), säger AIK-tränaren Rikard Norling.

AIK hämtade upp 0-2 till 2-2 mot Jönköpings Södra på Skytteholms IP förra helgen. Solna-klubbens reducering i den matchen gjordes av Ebenezer Ofori, en riktigt strut var det också, och under söndagens möte Örgryte IS i svenska cupens andra omgång fick 24-åringen chansen från start. Och han var inte ensam om att få chansen från start den här söndagen, då det i bortalaget var fem förändringar i startelvan jämfört med J-Södra senast.

Den första halvleken på Bravida Arena var relativt chansfattig. AIK hade det mesta av bollinnehavet utan att för den sakens skull hota Öis på allvar. Gästerna från Solna fick även flera hörnor under första 20, men inte heller där fanns skärpan för att hitta nätmaskorna.

Matchens läge fick annars Jasir Asani för AIK efter 27 minuters spel. Saku Ylätupa drev fint in från vänsterkanten, serverade Stefan Silva som i sin tur fördelade vidare bollen till en fristående Asani. Asani borde, helt fri, gjort 1-0 där men avslutet gick inte ens på mål.

Kort därefter, efter drygt halvtimmens spel, kom så matchens första mål.

Erick Otienos inlägg från vänsterkanten träffade ingen AIK-panna, men däremot en Öis-panna som nickade in bollen i egen bur. Dråpligt. AIK kändes därefter ha kontroll de resterande minuterna av halvleken - även om Öis stack upp med en farlig kontring strax innan paus. Men Ofori störde Hannes Sahlin tillräckligt mycket för att Öis-mittfältaren inte skulle hitta en fristående medspelare.

1-0 i paus till gästerna.

Knappt tio minuter in på den andra halvleken fick AIK ett kanonläge att utöka ledningen. Hemmalagets mittback Oliver Stanisic kapade Jasir Asani och Sebastian Larsson fick ett finfint läge att skicka in 2-0 på frispark strax utanför straffområdet. Frisparken? Den tog i muren och gick ut till en resultatlös hörna.

Hemmalagets vassaste chans i den andra kom när det återstod 20 minuter kvar att spela. Efter ett lurigt inspel från högerkanten lyckades så när en Öis-anfallare få tån på bollen precis framför Budimir Janosevic. Nära.

Fem minuter därefter fick Asani, efter Öis-slarv, på ett bra avslut strax utanför straffområdet. Avslutet tog en knepig bollbana men hemmalagets målvakt Fredrik Andersson var med och stod emot och undvek även retur.

Öis försökte få till en kvittering i slutet och hade ett tryck under matchens sista tio minuter. Men AIK stod emot och kunde vinna med 1-0 tack vare hemmalagets självmål i den första halvleken.

- Vi kämpar och det är det vi gör bäst just nu, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Tränaren menar att AIK behöver arbeta mer med anfallsspelet framöver.