Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

INNEHÅLL I SAMARBETE MED

VM-premiären bjuder en målsnål match

Foto: Bildbyrån

VM-premiären bjuder en målsnål match

26v

Snart smäller det, VM-premiär mellan Ryssland och Saudiarabien! Kanske inte den hetaste matchen på pappret, men vad spelar det för roll när sommarens fotbollsfest drar igång. Dagens match kommer bli ett frekvent inslag här på Tipshörnan under VM där det för dagen mest iögonfallande mötet analyseras till fullo. Det kommer sedan bana iväg i ett antal intressanta spel. Först ut är alltså Ryssland mot Saudiarabien på Luzjnikistadion. Nu åker vi!

Ryssland

Värdnationen går inte in med någon vidare känsla till detta mästerskap. Ryssland har sju raka matcher utan seger och har bara mäktat med två mål framåt i sina två senaste matcher. Genrepet slutade 1-1 hemma i Moskva mot Turkiet, en match där turkarna faktiskt var det något bättre laget. 

Där valde förbundskapten Stanislav Cherchesov att ställa upp med en form av 3-5-2 uppställning där yttermittfältarna Yuri Zhirkov och Aleksandr Samedov föll ner som ytterbackar i en fembackslinje vid försvar. Även om Ryssland testat en hel del är det den förväntade formationen laget kommer att använda sig av. 

Truppen består uteslutande av spelarna från den inhemska ligan, undantaget Villarreals Denis Cheryshev och Club Brügges Vladimir Gabulov. Backlinjen byggs alltjämt kring den 38-årige veteranen Sergei Ignashevich och offensivt sätts störst förhoppningar till Fyodor Smolov efter att stjärnan Aleksandr Kokorin skadat sig under våren. Den kanske mest välkända i truppen är annars målvakten Igor Akinfeev som gjort över 100 landskamper. 

Sedan Sovjetunionen förbyttes till Ryssland har nationen haft det tufft i de större mästerskapen. Den mest framskjutna placeringen är semifinalen i EM 2008 då en viss Andrei Arshavin slog igenom. I övrigt har det det blivit respass i gruppspelet i samtliga mästerskap, varav tre VM sedan 1994.

Nu siktar hemmanationen naturligtvis på att ta sig förbi gruppspelet men frågan är om den trupp Stanislav Cherchesov förfogar över är tillräckligt bra? Troligtvis ja med tanke på att ryssarna hamnat i VM:s enklaste grupp.

Saudiarabien

Saudiarabien kommer till Ryssland som ett av de mest nederlagstippade länderna, detta trots en relativt lätt grupp. De tre träningsmatcherna inför mästerskapet har gett tre förluster, dock bara med 1-2 mot stornationerna Tyskland och Italien. Däremot blev det torsk med klara 0-3 mot Peru.

Den holländske tränaren Bert van Marwijk styrde laget under kvalet men lämnade för Australien efter att Saudiarabien blivit klart för VM. Numera är argentinaren Juan Antonio Pizzi förbundskapten för arabnationen. Han har använt sig av en 4-5-1 uppställning och att de gröna falkarna spelar på samma sätt under sommarens mästerskap är ingen högoddsare.

Det finns få kända namn i 23-mannatruppen Pizzi tagit ut. Samtliga hör hemma i den inhemska ligan, varav ett par lånats ut till La Liga under våren. Där har dock de berörda spelarna fått ont om speltid. Mest meriterad i truppen är kaptenen Osama Hawsawi med 135 landskamper. Tillsammans med brodern Omar Hawsawi bildar han mittbackslås och de är två farliga hot på fasta situationer. Annars är det anfallaren Mohammed Al-Sahlawi, hemmahörandes i El-Nasr, som ska stå för målen. Han har gjort inte mindre än 28 mål på 40 landskamper.

De asiatiska mästerskapen har Saudiarabien segrat i vid tre tillfällen. I VM har det gått betydligt tyngre. 1994 tog laget sig till åttondelsfinal men där blev det respass mot Sverige. Sedan dess har de gröna falkarna gjort tre mästerskap där det totalt blivit ynka två inspelade poäng på nio matcher.

Under sommaren siktar nationen på att ta den första triumfen i VM sedan 1994. Det är ingen omöjlighet men det blir naturligtvis tufft för laget som tippas sist i Grupp A. 

Matchanalys

Inför ett fullsatt Luzjnikistadion väntas Ryssland gå ut hårt och sätta högsta fart från start mot ett lågt liggandes Saudiarabien. Ett kraftigt bollinnehav är att vänta för hemmanationen. En nyckel till seger kommer vara att få in ett tidigt mål bakom Saudiarabiens målvakt Abdullah Muaiouf. Annars finns det risk att publiken vänder sig emot sitt lag och det blir en minst sagt tuff premiär för ryssarna.

Saudiarabien har, även om det blivit tre förluster, visat i träningsmatcherna att de inte är någon strykpåse. Kan de som sagt hålla emot första halvtimmen ska de ha skapliga chanser till poäng. Jag är inte alls imponerad av Ryssland och särskilt inte den offensiv de visat upp under träningsmatcherna. Som oddsen sitter finns det inget spelvärde på värdlandet. Detta skulle mycket väl kunna sluta i en fiaskopremiär för ryssarna.

Rekommenderade spel 

Matchens bästa: Ryssland under 1,5 mål @ 2,08

Matchens “säkra”: Under 2,5 mål @ 1,67

Högoddsaren: Resultat: 1-1 @ 8,90

Publicerad 2018-06-13 kl 21:40
INNEHÅLL I SAMARBETE MED