SVENSKKOLLEN: Chelseakaptenen stor matchhjälte i cupen

Svenskkollen (Dam)

Magdalena Eriksson blev matchvinnare när hon gjorde 2-1 mot Championshiplaget Lewes.
Chelsea toppar nu både sin grupp i cupen och Super League.
Här är veckans Svenskkollen.

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher(cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C - 9/0
Spelade när Apollon tog hem säsongens sjunde raka seger. Laget vann med övertygande 9-0 mot Lakatamia på söndagen.

DANMARK

Linnea Svensson, Bröndby - 11/0
Spelade hela åttondelsfinalmötet med Glasgow City på bortaplan. Bröndby förlorade första mötet med 2-0 och var pressade att vinna. Danskorna tog det till straffar efter att ha gjort två mål på ordinarie tid. Men där missade de tre raka straffar och CL-äventyret nådde sitt slut. Svensson kom in i 64:e minuten när Bröndby slog BSF med 7-2 i ligan. Med en omgång kvar ligger Bröndby tvåa med en poäng mindre än ledande Fortuna Hjørring. Sista matchen är därför avgörande när de två topplagen möts i en äkta seriefinal.

ENGLAND

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion - 4/0
Startade mot Arsenal i cupen på söndagen och byttes ut i halvtid. Brighton skrällde och vann på straffar över de regerande mästarna. Ordinarie matchtid slutade 0-0.

Magdalena Eriksson, Chelsea - 7/1
Blev matchhjälte mot Championshiplaget Lewes i Continental Cup på lördagen. Chelsea tog ledningen men Lewes kvitterade. Då klev den svenska lagkaptenen fram och satte 2-1 efter en tilltrasslad situation i boxen med tio minuter kvar av matchen. Vinsten var Londonlagets tredje i rad i cupen och innebär att de toppar gruppen. Även i Super League hittar man Chelsea högst upp i tabellen som har inlett säsongen starkt.

Jonna Andersson, Chelsea - 8/0
Chelseatränaren Emma Hayes roterade i startelvan och gjorde fem byten från förra helgens möte med West Ham. Bland annat startade Andersson på bänken, men byttes in i 76:e minuten, i jakten på en reducering.

Lotta Ökvist, Manchester United - 2/0
Fick återigen se sitt lag vinna från bänken. United säkrade sin femte raka seger mot Everton i cupen (3-0).

FRANKRIKE

Marija Banusic, Montpellier - 1/0
Tillbaka efter skadan som hållit henne borta under inledningen av säsongen. Banusic fanns med i truppen mot franska giganterna Lyon på lördagen och byttes in på tilläggstid. Matchen slutade 3-0 till Lyon som toppar ligan. Montpellier ligger trea i den franska högsta divisionen bakom Hanna Glas PSG.

Hanna Glas, PSG - 7/1
Var tillbaka i startelvan när PSG gästades av isländska Breidablik i den andra åttondelen. Det franska laget vann med 3-1 och de båda mötena med 7-1. Nu väntar lottning för att se vilka PSG ställs mot i kvartsfinal. Glas fick inte komma in när PSG tappade poäng för första gången den här säsongen i ligan. Mötet med Guingamp slutade 1-1 vilket innebär att Lyon går om på bättre målskillnad och är nya serieledare. Efter uppehållet väntar just Lyon i ligan, ett möte där blytunga poäng står på spel.

FINLAND

Emelie Johansson, Åland United - 22/4
Den finska säsongen slut och Johansson har kontrakt med klubben året ut.

Sara Nordin, Åland United - 18/2
Oklar kontraktsituation.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus - 8/1
Startade i ligavinsten mot Hellas Verona som slutade 3-0. Efter matchen lämnade backen återbud till landskampen mot USA i veckan. ”Linda fick en kontusion mot vaden i dagens match med Juventus. Med så kort tid kvar till avresan väljer vi i samråd med Juventus medicinska team att låta Linda stå över samlingen i USA”, meddelade landslagsläkare Houman Ebrahimi på lördagskvällen.

Julia Molin, Sassuolo - 4/0
Spelade hela 2-1-förlusten mot Roma på söndagen. Sassuolo har hittills fyra poäng på kontot och hade en tuff dag. Laget drabbades av två skador inom loppet av tio minuter i första halvlek.

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 3/0 nollor
Ser ut att ha tagit tillbaka förstaposten i Fiorentina. I helgen startade Öhrström för tredje matchen i följd när storsatsande Milan kom på besök. Mötet slutade 1-1 och var Milans första poängtapp den här säsongen.

Jenny Hjohlman, Empoli - 5/1
Gjorde säsongens första mål i 3-1-vinsten mot bottenlaget Tavagnacco på lördagen. Vinsten var Empolis andra för den här säsongen som inleddes tungt - tre raka förluster mot topplag.

NORGE

Cathrine Dahlström, LSK - 0/0
I helgen presenterades Dahlström för norska mästarna LSK. Backen kommer från tio år i Hammarby, men har nu går alltså flyttlasset till Norge.

Louise Högrell, Avaldsnes - 6/1 nollor
Stod i 1-1-matchen mot Vålerenga i slutspurten av den norska ligan. Med en omgång kvar har Avaldsnes på femteplats inget att spela för.

Freja Olofsson, Arna-Bjørnar - 1/0
På väg tillbaka från korsbandsskada. Arna-Bjørnar förlorade i den näst sista omgången men lyckades undvika kval tack vare att Lyn kryssade i sin match.

Emelie Helmvall, Fart - 9/2
Målskytt när seriens slagpåse chockade mästarna LSK och vann med 2-1 efter två snabba mål i inledningen av matchen. Men med endast tio poäng på kontot hjälpte inte vinsten Fart, som är klara för nedflyttning.

Mimmi Löfwenius, Lyn - 0/0
Inte kommit till spel den här säsongen. Lyn spelade 1-1 mot Røa i helgen och blev klara för kval.

Zara Jönsson, Stabaek - 6/2
Kom in med drygt 20 minuter kvar mot Trondheim. Stabaek som var pressade att vinna för att stanna kvar i Toppserien nästa år låg då under med 3-0. Jönsson fick in ett tröstmål med några minuter kvar och matchen slutade 3-1. Därmed var nedflyttningen ett faktum för Stabaek som spelat tio år i den högsta serien och vann så sent som 2013.

SPANIEN

Kosovare Asllani, CD Tacón - 6/2
Var inte med i truppen till söndagens match mot Real Betis på grund av problem med en muskel. I veckan meddelade det spanska spelarfacket att ligastrejken är ett faktum. Den 16 november startar strejken på obestämd tid för svenskorna och resterande spelare i Primera División Femenina.

Sofia Jakobsson, CD Tacón - 8/1
Spelade från start i bottenmötet mot Real Betis och var nära att avgöra i andra halvlek. Men avslutet gick tätt utanför och matchen slutade 1-1. Vilket innebär att Tacón fortfarande ligger näst sist i tabellen och fortsätter jaga säsongens första seger.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 13/6
På grund av skada var Persson inte med i returen mot Arsenal, ett stort avbräck för Slavia. Londonlaget dominerade och dubbelmötet i Champions League slutade 13-2. Var tillbaka i startelvan mot Pardubice i ligan på lördagen. Persson inledde målskyttet efter bara några spelade minuter för att göra ytterligare ett mål i slutet av matchen. Mötet slutade 7-1 och Slavia har ett rejält grepp om förstaplatsen.

TYSKLAND

Amanda Ilestedt, Bayern München - 4/0
Hålls ännu borta på grund av lårskada och fick från läktaren se Bayern gå vidare till kvartsfinal i Champions League. På söndagen vann de även mot Köln i ligan med 5-2.

Antonia Göransson, Bayer 04 Leverkusen - 2/0
Fanns precis som förra veckan inte med i truppen till helgens match. Leverkusen slog bottenlaget Jena med 2-0.

Hedvig Lindahl, Wolfsburg - 12/9 nollor
Höll nollan mot Twente i Champions League i veckan. Dubbelmötet slutade 7-0 till tyskorna som nu är klara för kvartsfinal. Det blev ytterligare en nolla när Wolfsburg totalt dominerade mot Freiburg och vann med 8-0. Storlaget toppar Bundesliga med tre poäng ner till tvåan Hoffenheim. Efter uppehållet väntar trean Bayern München.