Svenskkollen: Historisk vinst för landslagsanfallarens San Diego Wave

Svenskkollen (Dam)

Sofia Jakobsson tog en historisk seger med San Diego Wave.
Dessutom säkrade Apollon trippeln på Cypern.
Här är veckans svenskkollen.

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher (cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. För att vara med i Svenskkollen ska man spela i en högstaliga, eller i en andraliga i England, Italien, Frankrike, Spanien eller Tyskland. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

BELGIEN

Amanda Johnsson Haahr, OH Leuven 7/2
Leuven är inne i en tuff period just nu. Man kryssade mot Standard Liege och Johnsson Haahr spelade från start.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies 18/0

Tre av tre titlar är bärgade på Cypern för Apollon. Under lördagen spelade man cupfinal mot Nea Salamias och vann med 2-0. Därmed blev man cupmästare, Abramo spelade hela matchen - och nu är säsongen slut.

Sofia Hagman, Apollon Ladies 19/4
Hagman spelade även hon hela matchen när Apollon tog trippeln - säsongen är slut nu och efter sommaren kommer man att åter spela kval till Champions League.

Jonna Andersson, Apollon Ladies 7/6 nollor
Jonna Andersson fick sitta på bänken.

DANMARK

Beatrice Persson, Brøndby 7/2
Brøndby kryssade mot KoldingQ i mästerskapsserien. Matchen slutade mållös, Persson startade men byttes ut i den 90:e minuten.

Anna Welin, Brøndby 0/0
Matchen mot KoldingQ var en match som man var tvungen att vinna för att ha chans på en CL-plats. Men det slutade oavgjort och Welin byttes ut i den 90:e minuten efter att ha startat matchen.

Matilda Kristell, Brøndby 0/0
Även Matilda Kristell startade matchen - och hon var även ensam om att spela hela matchen när man kryssade.

ENGLAND

Magdalena Eriksson, Chelsea 18/1
Chelsea krossade bottenlaget Reading med 5-0. Lagkapten Magdalena Eriksson spelade hela matchen.

Jonna Andersson, Chelsea 25/0
Jonna Andersson var tredje svenska att komma till start mot Reading. Hon var också ensam svenska om att inte starta matchen. Det blev lite mer än tio minuter för henne på plan. Andersson byttes in i den 79:e minuten.

Zecira Musovic, Chelsea 11/7 nollor
Zecira Musovic stod i kassen för Chelsea och höll sin sjunde nolla för säsongen.

Anna Anvegård, Everton 16/7
Anna Anvegård har åkt på en huvudskada och har varit utanför spel hela veckan.

Nathalie Björn, Everton 13/0
Nathalie Björn gjorde sina första 90 minuter sedan hon tagit sig tillbaka från sina skadebekymmer. Men Everton kunde inte få hål på Birmingham City och kryssade när man spelade 0-0.

Hanna Bennison, Everton 18/1
Bennison startade på bänken mot Birmingham City och kom in i halvtid.

Filippa Angeldahl, Manchester City 18/2
Manchester City besegrade West Ham med 2-0. Filippa Angeldahl som haft det tufft med speltid kom in i den 82:a minuten.

Julia Zigiotti Olme, Brighton & Hove Albion 7/0
Julia Zigiotti Olme har oftast fått hoppa in för Brighton & Hove Albion, men när man gästade Manchester United så var svenskan med från start. Hon spelade dessutom hela matchen.

Emma Kullberg, Brighton & Hove Albion 8/0
Emma Kullberg har blivit stabil i Hope Powells startelva – när man spelade mot Manchester United byttes hon ut inför den andra halvleken.

Stina Blackstenius, Arsenal 8/4Tufft vecka för Stina Blackstenius som slutade på plus. Arsenal spelades ut ur Champions League när Wolfsburg vann med 2-0. Då spelade Blackstenius hela matchen.

Men när man sedan i ligan ställdes mot Leicester tog man tre viktiga pinnar i kampen om ligatiteln. Svenskan var med från start och byttes ut i den 71:a minuten. Arsenal vann med 5-0.

FINLAND

Maja Göthberg, KuPS 24/3
KuPs besergrade Åland med 3-2, men Maja Göthberg fanns inte med i truppen.

FRANKRIKE

Amanda Ilestedt, PSG 17/2

Amanda Ilestedt var tillbaka från sin skada när PSG besegrade Bayern München i det andra mötet av semifinalen i Champions League. Ilestedt spelade hela matchen.

När man sedan spelade mot Paris FC spelade svenskan hela matchen – och förvånansvärt fick man endast med sig en poäng. Nu är man fem poäng bakom Lyon.

Emma Holmgren, Lyon 4/0 nollor
Holmgren satt på bänken när man tog sig vidare till semifinalen av Champions League. Men när man i ligan ställdes mot EA Guingamp fanns hon inte med i truppen alls.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus 6/0
Linda Sembrant spelade hela matchen när man slogs ut ur Champions League tidigare i veckan.

När man sedan spelade mot Sampdoria i ligan började mittbacken på bänken och byttes in i den 57:e minuten.

Lina Hurtig, Juventus 25/10
Lina Hurtig var på tårna i förlusten mot Lyon i Champions League. Redan efter två minuter såg svenskan ut att kunna ge gästerna en ledning – i stället föll man och missar semifinalen.

När man ställdes mot Sampdoria i ligamötet blev hon kvar på bänken.

Amanda Nildén, Juventus 20/3
Amanda Nildén har på kort tid blivit viktig för Juventus och svenska landslaget. I Champions League blev hon inbytt i den 79:e minuten.

Men mot Sampdoria i ligan var hon med från start när man vann med 3-1.

Elin Landström, Inter 17/0
Landström satt på bänken under mötet med Fiorentina. Inter vann med 2-0.

Marija Banusic, Pomigliano 18/5
Pomigliano förlorade med 3-0 mot Sassuolo – Banusic byttes in i halvtid.

Stephanie Öhrström, Lazio 15/2 nollor  Det är inte jättevanligt att man byter ut en målvakt. Men Stephanie Öhrström kom till start för Lazio och byttes sedan ut inför den andra halvleken. Lazio besegrade Napoi med 1-0.

Emelie Helmvall, Sampdoria 15/2
Emelie Helmvall var med från start när Sampdoria förlorade mot ligaettan, Juventus. Svenskan byttes sedan ut inför den andra halvleken.

Sejde Abrahamsson, Napoli 14/0
Napoli fick se sig besegrade av serieledande Juventus. Abrahamsson spelade hela matchen i 2-0-förlusten.

Karin Lundin, Fiorentina 19/8
Karin Lundin börjar få tillbaka speltiden i Fiorentina. I förlusten mot Inter spelade svenskan hela matchen.

Ronja Aronsson, Fiorentina 6/0
Aronsson byttes in i den 85:e minuten när man förlorade mot Inter med 2-0.

Emma Lind, Roma 4/2 nollor
Lind satt på bänken när man krossade tabelljumbon Hellas Verona med 7-1.

Beata Kollmats, Roma 4/0
Beata Kollmats och andra sidan spelade hela matchen mot Hellas Verona. Dessutom spelade hon fram till 6-1 i den 78:e minuten.

NORGE

Moa Edrud, Arna-Bjørnar 0/0 nollor
Moa Edrud satt på bänken hela matchen.

Mimmi Löfwenius Veum, Lillestrøm 0/0
Löfwenius Veum är skadad och väntas vara borta under en längre period.

Cathrine Dahlström, Lillestrøm 0/0
Dahlström är skadad och kommer att vara borta under en längre period.

Nina Jakobsson, Lillestrøm 3/0
Nina Jakobssson spelade 90 minuter när man förlorade mot fjolårsmästaren, Brann SK med 1-0.

Zara Jönsson, Stabæk 3/0
Jönsson hittade in bakom målvakten i dag igen. Ett mål som denna gång var avgörande för att man skulle ta ett poäng när man kryssade mot Lyn FK.

Kim Sundlöv, Stabæk 3/0
Sundlöv spelade 90 minuter när man kryssade mot Lyn FK.

Fanny Lång, Kolbotn 0/0
Fanny Lång är skadad och väntar därmed på sin debut.

PORTUGAL

Cassandra Korhonen, Benfica 5/3Benfica spelade mot Braga och vann med 2-0. Om Korhonen kom till spel var ytterst oklart.

SCHWEIZ

Sara Nilsson, FC Aarau 6/1
Ännu en förlust för Aarau. Denna gång mot Zürich med 4-1. Nilsson blev utbytt i den 90:e minuten.

SKOTTLAND

Julia Molin, Glasgow 23/1
Glasgow besegrade Stirling University i FA Cupen. En islossning i andra halvlek ledde till att man vann med 8-0. Molin spelade 75 minuter.

SPANIEN

Kosovare Asllani, Real Madrid 13/4
Asllani var inte med i truppen när man förlorade mot Barcelona i CL-kvarten. Men hon återfanns sedan i truppen under söndagen då man spelade mot Sporting de Huelva och tappade poäng i 3-1-förlusten. Asllani blev inbytt i den 62:a minuten.

Hedvig Lindahl, Atletico Madrid 10/4 nollor
Lindahl satt på bänken hela matchen när man kryssade mot Real Betis.

Hanna Lundkvist, Atletico Madrid 3/0
Lundkvist satt på bänken hela matchen när man kryssade mot Real Betis.

Fridolina Rolfö, Barcelona 25/9
Rolfö spelade hela rekordmatchen på Camp Nou mot Real Madrid inför 91 553 åskådare. Och stod för en assist.

Men när man sedan i ligan ställdes mot CF Villareal var hon utanför truppen.

Michelle De Jongh, Madrid CFF 5/0
De Jongh satt på bänken hela matchen mot Real Sociedad.

Ebba Hed, Madrid CFF 4/0
Ebba Hed satt på bänken hela matchen mot Real Sociedad.

Amanda Edgren, Sporting de Huelva 6/1
Edgren startade men blev utbytt efter 57 minuter i vinsten mot Real Madrid.

TYSKLAND

Hanna Glas, Bayern München 25/4
En tung vecka för Bayern München. Först hade man knappt en trupp med sig till Paris där man förlorade CL-kvarten. Sen åkte man på storkross mot Wolfsburg i ligafinalen.

Hanna Glas spelade 90 minuter i båda matcherna.

Rebecka Blomqvist, Wolfsburg 19/6
Rebecka Blomqvist fick först se sitt Wolfsburg besegra Arsenal innan hon byttes in i slutet av CL-kvarten.

För att sedan vara med och köra över Bayern München i tungviktsmötet. Efter två minuter på plan hade svenskan redan spelat fram till ett av målen.

USA

Freja Olofsson, Racing Louisville FC - 3/0
Racing Louisville tog sin första vinst för året. Olofsson spelade hela matchen när man vann med 3-0.

Julia Roddar, Washington Spirit – 3/0
Washington Spirit besegrade Orlando Pride med 4-1. Julia Roddar byttes in i den 50:e minute. Då stod det 3-0.

Sofia Jakobsson, San Diego Wave – 3/0
San Diego Wave tog sin första vinst någonsin. Jakobsson fanns med i startelvan och byttes sedan ut i den 68:e minuten.

Publicerad 2022-04-04 kl 12:19