SVENSKKOLLEN: Landslagsback gjorde debut som kapten i derbyseger

Svenskkollen (Dam)

Flera svenska stjärnor spelade i helgen historiska matcher i de europiska toppligorna.
Samtidigt tvingades Fridolina Rolfö kliva av i debuten för sitt Wolfsburg.
Här är veckans "Svenskkollen".

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher(cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C - 3/0
Ligan i Cypern drar i gång senare i september.

DANMARK

Linnea Svensson, Bröndby - 4/0
Var inte med i truppen när Bröndby som toppar tabellen besegrade KoldingQ i ligan (0-3).

ENGLAND

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion - 1/0
Fick hoppa in i ligapremiären mot Bristol City med tio minuter kvar. Brighton tilldömdes straff men lyckades inte slå hål på City och matchen slutade 0-0.

Magdalena Eriksson, Chelsea - 1/0
Gjorde sin första match i ligan som kapten i Chelseas premiär mot Tottenham. Och det var kaptenen som hade matchens första farliga läge. Men det blev inget mål, istället fick backen fira sin födelsedag med 24 000 åskådare på Stamford Bridge efter Bethany Englands drömmål. Det blev också matchens enda mål. Den nyblivna 26-åringen spelade hela matchen.

Jonna Andersson, Chelsea - 1/0
Startade på bänken men fick komma in 82:a minuten i derbyt mot Tottenham. Nästa omgång väntar ett svenskt möte när Chelsea, fjolårets tabelltrea, besöker Amanda Nildéns Brighton. Och Andersson får hoppas på mer speltid.

Lotta Ökvist, Manchester United - 1/0
Debuterade och fick spela från start i det första Manchesterderbyt någonsin i WSL (1-0). Byttes ut i 56:e minuten när United jagade kvittering och klev över till en trebackslinje. Stod för en klart godkänd insats när de röda inte var långt ifrån att ta poäng mot giganterna Manchester City.

FRANKRIKE

Marija Banusic, Montpellier - 0/0
Skadad och ser ut att missa de första månaderna av säsongen.

Hanna Glas, PSG - 2/1
Spelat varenda minut de två första ligamatcherna för sitt PSG. Sundsvallstjejen fick till en drömträff i premiären och gjorde sitt första mål för säsongen. På lördagen slog laget Metz med 1-6 och toppar nu den franska tabellen. PSG möter på torsdag portugisiska Sporting Braga i Champions League - vilket inte ska vara något större problem för den franska storklubben.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus - 0/0
Italienska ligan börjar nu i helgen. Men innan det ska Juventus ta sig an Barcelona i Champions League på onsdag. Barca som förra året både kom tvåa i spanska ligan och även CL, kan bli en tuff utmaning för Sembrants nya lag.

Julia Molin, Sassuolo - 0/0
Lämnade i sommar Hellas Verona, där hon även var kapten, för spel i Sassuolo. Ställs mot Roma i premiären på söndag.

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 0/0 nollor
Veteranen förbereder sig för sin tionde säsong i Italien. Förra året fick Öhrström se Juventus knipa Scudetton framför Fiorentina som slutade tvåa. Innan ligan drar igång ska Öhrström försöka hålla tätt mot de engelska mästarna Arsenal i CL på torsdag.

Jenny Hjohlman, Empoli - 0/0
Bytte efter drygt ett år i CF Florentia till Empoli i somras. Och det blir en tuff start när de regerande mästarna Juventus står för motståndarna i första omgången.

NORGE

Louise Högrell, Avaldsnes - 1/1 nollor
Fick chansen för första gången i ligan mot bottenlaget Fart på lördagen. Och bra gick det -Högrell höll nollan i debuten när tabellsexan Avaldsnes vann med 0-3.

Freja Olofsson, Arna-Bjørnar - 1/0
Fortfarande korsbandsskadad efter att olyckan var framme redan i första omgången av norska ligan i mars. Enligt klubben ska Olofsson ha opererats i maj.

Emelie Helmvall, Fart - 5/1
Helmvall spelade hela matchen mot Högrells Avaldsnes i helgen. Fart som bekant förlorade - ser det riktigt mörkt ut för. Laget har bara tagit sex poäng den här säsongen och ligger just nu på kvalplats. På säker mark ovanför ligger Lyn på 14 poäng

Mimmi Löfwenius, Lyn - 0/0
Väntar sitt andra barn och det är oklart om hon kommer spela någon seriematch i år.

SPANIEN

Kosovare Asllani, CD Tacón - 1/0
Spelade 90 minuter i den historiska premiären mot rivalerna Barcelona. Men det blev aldrig någon riktig match och det syntes att "Real Madrid" var en nysatsning. Fjolårets Champions League tvåor krossade över svenskornas Tacón med 9-1. På söndag jagar Tacón revansch mot Sporting de Huelva efter nederlaget i ligapremiären.

Sofia Jakobsson, CD Tacón - 1/0
Startade mot Barca och spelade precis som sin svenska kollega hela matchen. Jakobsson spelade fram till matchens enda mål. Med hjälp av sin speed drev hon sig fram på högerkanten och slog in ett fint inlägg som Jéssica Martínez nickade in. Efter matchen fick spelarna inte prata med media för sin klubb.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 3/1
Gått in som startspelare i ett Slavia Prag efter flytten från Limhamn Bunkeflo i somras. Slavia siktar på att ta titeln efter att lokalkonkurrenten Sparta Prag knep den förra året. Just nu toppar Slavia ligan. Persson nätade när laget krossade Pardubice med 13-0.

TYSKLAND

Amanda Ilestedt, Bayern München - 2/0
Försvararen kom till klubben från Turbine Potsdam efter förra säsongen och har fått förtroende i starten av serien. Hon har spelat från start till slutsignal i ligans två första matcher. Men vilades i helgen när ett roterat Bayern körde över Eintracht Frankfurt i tyska cupen. På onsdag bär det av till Sverige när Ilestedts Bayern möter Kopparbergs/Göteborg CL.

Hedvig Lindahl, Wolfsburg - 2/1 nollor
Har följt upp VM-succén genom endast ett insläppt mål på två matcher för Wolfsburg i den tyska ligan. Vildes efter landslagsuppehållet när laget mötte Berghofen i cupen.

Fridolina Rolfö, Wolfsburg - 1/0
Gjorde äntligen debut för Wolfsburg efter fotskadan som hon dragits med efter VM. Men det blev inte många spelade minuter för Rolfö under lördagens cupmatch. I 29:e minuten tvingades Rolfö kliva av plan. Enligt sportbuzzer.de säger tränaren Stephan Lerch att Rolfö hade en känning i en muskel och bytet ska ha varit en ren säkerhetsåtgärd.