SVENSKKOLLEN: Rolfö tillbaka - debutmålskytt i Wolfsburg

Svenskkollen (Dam)

Fridolina Rolfö är tillbaka efter att ha dragits med skada sedan VM.
Det firade hon med att göra sitt första mål för Wolfsburg - efter tio minuter på plan.
Här är veckans ”Svenskkollen”.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C - 7/0
Abramo spelad återigen från start när Apollon tog ytterligare en storseger. Söndagens hemmalag Omonia Lefkothea lyckades hålla emot i första halvlek men i andra rann det iväg - 1-7 blev slutresultatet.

DANMARK

Linnea Svensson, Bröndby - 7/0
Spelade hela mötet med Thisted FC. Svenssons Bröndby bjöd på målfest och matchen slutade 2-7 i deras favör. Försvararen är utlånad till den danska klubben från allsvenska Kif Örebro sedan i somras. Men i veckan blev det klart att Örebro och Svensson bryter kontraktet - som skulle ha gällt över 2020. På torsdag väntar åttondelsfinal i Champions League för Bröndby och Glasgow City står för motståndet.

ENGLAND

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion - 3/0
Satt på läktaren när Brighton förlorade bortamötet med West Ham (1-3).

Magdalena Eriksson, Chelsea - 5/0
Eriksson var med hela matchen när hennes Chelsea vände underläge i Londonderbyt mot Arsenal i slutminuterna. Rivalerna i rött tog ledningen efter bara nio spelade minuter, men i andra halvlek visade de blåa att de menar allvar i år. Till sist slutade derbyt 2-1 och de regerande mästarna fick se sig besegrade för första gången i år.

Jonna Andersson, Chelsea - 5/0
Precis som sin försvarskollega spelade Andersson 90 minuter mot Arsenal på hemmaplan. Segern innebar att Chelsea klättrar förbi Arsenal i tabellen och nu ligger två bakom Manchester City.

Lotta Ökvist, Manchester United - 2/0
Förra omgången byttes hon ut i halvtid och United kunde befästa sin första seger i serien. I helgen startade hon på bänken och fick inte heller komma in i matchen mot Tottenham. Utan Ökvist på plan tog United sin andra raka vinst och 0-3 blev slutresultatet.

FRANKRIKE

Marija Banusic, Montpellier - 0/0
Fortfarande på väg tillbaka från skada.

Hanna Glas, PSG - 5/1
Var inte med i truppen när PSG vann mot Fleury 91 på lördagen (0-2). Anledningen är lagets hektiska spelschema med tre matcher på en vecka, tätt efter landslagsuppehållet. Just nu ligger PSG hack i häl bakom Lyon i ligan. Lagen står på samma poäng efter fem spelade matcher, men Lyon leder serien på bättre målskillnad.

FINLAND

Emelie Johansson, Åland United - 21/4
Gjorde 2-1-målet i mötet med HJK i slutspelet av den finska ligan. Åland United skrällde och segrade med hela 4-2 mot HJK, som toppar tabellen i slutspelet.

Sara Nordin, Åland United - 18/2

Spelade precis som Johansson hela matchen på lördagen. Vinsten innebar viktiga poäng för United i kampen om tredjeplatsen.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus - 5/1

Landslagsbacken fortsätter gå starkt i Italien. I tredje raka starten i ligan gjorde Sembrant sitt första mål i Juventuströjan. På hörna kunde svenskan nicka in 2-1 mot Florentia. Matchen slutade till sist 3-1 och var Juventus tredje seger i Serie A den här säsongen.

Julia Molin, Sassuolo - 2/0
Molin var med från start och spelade hela matchen i vinsten mot bottenlaget Orobica. Kristianstadtjejen drog även på sig ett gult kort i sin andra ligamatch den här säsongen.

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 0/0 nollor
Fortfarande inte stått en enda minut den här säsongen, istället fick hon se sitt lag slå Tavagnacco med 2-1 från bänken. Men Öhrström har uppmärksammats för annat, i veckan presenterades nämligen hennes barnbok i Italien. Boken handlar om en flicka som följer sin dröm - att spela fotboll.

Jenny Hjohlman, Empoli - 3/0
Noterades för 90 minuter i förlusten mot Roma på bortaplan, mötet slutade 4-0. Hjohlmans Empoli har ännu inte tagit poäng den här säsongen och ligger efter tre omgångar sist i Serie A.

NORGE

Louise Högrell, Avaldsnes - 4/1 nollor
För tredje matchen i rad startade Högrell på bänken. Hon fick däremot komma in i slutet av mötet med LSK när Victoria Esson tvingades lämna planen på grund av en knäskada. LSK segrade med 2-1, vilket betydde att klubben bara är ett poäng ifrån sitt sjätte ligaguld - i rad. Högrells Avaldsnes ligger femma i Toppserien.

Freja Olofsson, Arna-Bjørnar - 1/0
På väg tillbaka efter korsbandsoperationen i våras.

Emelie Helmvall, Fart - 8/1
Fanns inte med i truppen när Fart föll mot Sandviken med 2-0 på bortaplan. Med tre omgångar kvar ligger Fart sist i serien med sju poäng den här säsongen.

Mimmi Löfwenius, Lyn - 0/0
Inte kommit till spel den här säsongen.

Zara Jönsson, Stabaek - 5/1
Fick sju minuter på plan när hennes lag förlorade med fem mål mot Klepp. Stabaek ligger näst sist på kvalplats och måste hålla undan Fart som ligger två poäng bakom på direkt nedflyttningsplats.

SPANIEN

Kosovare Asllani, CD Tacón - 4/2
Asllani som var inblandad i det mesta när Sverige krossade Slovakien i veckan blev kvar på bänken i ligamötet med Valencia. När hon anlände till arenan på bortaplan sågs hon ha ett bandage runt vänsterben. Efter matchen meddelade hon själv på Instagram att en mindre vadskada höll henne borta från spel.

Sofia Jakobsson, CD Tacón - 5/1
Spelade återigen 90 minuter. Svenskornas lag ledde med 1-0, men med drygt tio minuter kvar kvitterade Valencia och Tacon fick bara med sig en poäng hem.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 9/3
I vanlig ordning spelade Persson från start och Slavia Prag vann stort. Svenskan gjorde i andra halvlek lagets tionde mål i matchen som slutade 13-0. På onsdag blir motståndet desto tuffare när de engelska mästarna Arsenal kommer på besök i den första åttondelsfinalen i Champions League.

TYSKLAND

Amanda Ilestedt, Bayern München - 4/0
Blev sjuk och fick luftvägsinfektion inför kvalmatchen mot Ungern, men var tillbaka i truppen när Sverige besegrade Slovakien. Däremot blev det ingen speltid för Ilestedt. När Bundesliga var igång igen saknades svenskan i Bayerns trupp och verkar inte ha varit tillgänglig för spel.

Laget förlorade efter ett självmål mot Hoffenheim och tappade mark i toppen när motståndarna gick förbi.

Antonia Göransson, Bayer 04 Leverkusen - 0/0

Letade sig in i truppen för första gången, men fick inte komma in när Leverkusen föll mot Duisburg på bortaplan (2-1).

Hedvig Lindahl, Wolfsburg - 7/5 nollor
Wolfsburg går som tåget i ligan och spelade sig till ännu en seger på fredagskvällen mot FC Köln. Lindahl höll femte nollan den här säsongen när hennes lag bekvämt vann med fem bollar mot just noll.

Fridolina Rolfö, Wolfsburg - 2/1
Gjorde efterlängtad comeback efter att ha skadat sig i VM:s sista match och efter det tvingats kliva av i debuten för Wolfsburg tidigare i september. Hon kom in i början av andra halvlek i ligamötet med FC Köln och det tog bara tio minuter innan första målet i Wolfsburgtröjan hade noterats. Tidigare i veckan hade Rolfö nätat i EM-kvalet mot Slovakien - vilken comeback. För Fotbollskanalen berättade anfallaren om den tuffa skadeperioden. ”Det var tre månader som var väldigt tuffa. Vi hade en bra sommar och man vill bara fortsätta på det spåret. När man kommer till en ny klubb och vill visa vad man går för så är det klart att det är tufft. Jag är glad nu över att kroppen mår så bra som den gör och nu hoppas jag kunna bevisa vad jag går för”, sa hon efter ligadebuten.

USA

Julia Spetsmark, North Carolina Courage - 11/2
Fanns inte med i truppen som besegrade Sky Blue med uddamålet (3-2). North Carolina Courage slutade därmed som segrare i grundserien. Nu väntar slutspel i Women's Soccer League. Spetsmarks lag ställs i helgen mot Reign i semifinal.

Publicerad 2019-10-14 kl 10:13