SVENSKKOLLEN: Veteran gjorde säsongens första start - vann svenskmöte i Italien

Svenskkollen (Dam)

Stephanie Öhrström gjorde säsongens första start när hennes Fiorentina vann mot Julia Molins Sassuolo i slutminuterna.
Och i den amerikanska ligan är Spetsmarks North Carolina Courage klart för finalspel.
Här är veckans "Svenskkollen".

OBS! Siffrorna efter spelarnas namn och klubblag anger tävlingsmatcher(cup/liga) och antalet gjorda mål. För målvakter är det antalet hållna nollor istället för mål. Spelare som är låsta till ett annat landslag är inte med på listan.

CYPERN

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C - 7/0
Vilades när Apollon fortsätta rada upp segrar och slog Geroskipou FC med 11-0.

DANMARK

Linnea Svensson, Bröndby - 8/0
Spelade från start i den första åttondelsfinalen mot Glasgow i Champions League. Bröndby föll med två mål mot noll på bortaplan och Svensson byttes ut i halvtid. På söndag stod bottenlaget VSK Århus för motståndet i ligan. Linnea Svensson satt på bänken när Århus skrällde och vann med 3-2.

ENGLAND

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion - 3/0
För andra matchen i rad var Nildén utanför matchtruppen. Brighton föll då mot Bristol City i cupen med 1-2.

Magdalena Eriksson, Chelsea - 5/0
Vilades i matchen mot Championshipklubben Crystal Palace i Continental Cup. Chelsea kunde i andra halvlek göra tre mål och vinna bekvämt på bortaplan (0-3). Tränaren Emma Hayes var innan matchen kritisk till cupen och sa till The Guardian att hon tyckte att man skulle göra sig av med den, på grund av svårigheten att få kontinuitet i ligan.

Jonna Andersson, Chelsea - 6/0
Startade på bänken i cupmötet med Crystal Palace på söndagen, men byttes in efter bara tio minuter på grund av en tidig skada.

Lotta Ökvist, Manchester United - 2/0
Satt på bänken i derbyvinsten mot City i cupen. United skrällde och snodde tre poäng från rivalerna. Laget tog efter några minuter av spel ledningen och kunde i andra halvlek utöka till 2-0, vilket också blev slutresultatet. Lotta Ökvist som startade seriepremiären mot City kom inte in i söndagens cupmöte.

FRANKRIKE

Marija Banusic, Montpellier - 0/0
Fortfarande på väg tillbaka från skada.

Hanna Glas, PSG - 6/1
Noterades för 90 minuter mot det isländska Breidablik i Champions League. PSG körde över isländskorna och gjorde fyra mål på bortaplan (0-4). På lördagen satt Glas på bänken under hela derbyt mot Paris FC. PSG tog även då tre poäng och vann med 2-0. Samtidigt kryssade största rivalerna Lyon mot Dijon vilket innebär att PSG tar över förstaplaceringen i Division 1 Féminine.

FINLAND

Emelie Johansson, Åland United - 22/4
Spelade 90 minuter i den avgörande match om tredjeplatsen i seriens sista omgång. Åland United slog TiPS med 1-0 och knep bronset.

Sara Nordin, Åland United - 18/2
Fanns inte med i truppen när laget vann säsongens sista och avgörande match.

ITALIEN

Linda Sembrant, Juventus - 6/1
Spelade som vanligt från start i veckans ligamatch. Juventus vann "Derby d'Italia" mot Inter med 3-0. Landslagsbacken som har imponerat i Italien var i mötet delaktig framåt och fick till ett par skott på mål. Just nu ligger Sembrants klubb tvåa i Serie A, bakom Milan som toppar ligan på bättre målskillnad.

Julia Molin, Sassuolo - 3/0
Spelade hela mötet med Öhrströms Fiorentina på lördagen. Matchen som länge var mållös avgjordes efter 80 minuter. Sassuolo tog då ledningen med 1-0, men de lilaklädda vände och gjorde vinnarmålet på tilläggstid (1-2).

Stephanie Öhrström, Fiorentina - 1/0 nollor
Gjorde sin första start och minuter mellan stolparna den här säsongen i vinsten mot Sassuolo. Inför matchen sa målvakten följande till Tuttosport om sin bristande speltid den här säsongen: "Jag förväntar mig ingenting. Om tränaren vill, så ska jag vara redo. Jag jobbar med samma engagemang varje dag som alltid". Fiorentina ligger efter fyra omgångar fyra i serien på nio poäng.

Jenny Hjohlman, Empoli - 4/0
Var med från start när Empoli tog säsongens första seger mot bottenlaget Orobica. Matchen som slutade 4-1 innebar att Empoli lämnade sistaplatsen och tog sig upp på tionde plats, ovanför nedflyttningsplats.

NORGE

Louise Högrell, Avaldsnes - 5/1 nollor
Tillbaka i startelvan efter att Victoria Esson tvingades kliva av förra veckans match på grund av skada. Avaldsnes vann det jämna mötet mot Sandviken med 3-2.

Freja Olofsson, Arna-Bjørnar - 1/0
På väg tillbaka från korsbandsskada.

Emelie Helmvall, Fart - 8/1
Saknades i matchtruppen för tredje matchen i följd. Då förlorade Fart mot Vålerenga med uddamålet.

Mimmi Löfwenius, Lyn - 0/0
Oklart om hon kommer till spel den här säsongen.

Zara Jönsson, Stabaek - 5/1
Fick från bänken se sitt lag ta viktiga poäng mot Lyn i bottenstriden.

SPANIEN

Kosovare Asllani, CD Tacón - 5/2
Var tillbaka i startelvan efter förra veckans skada. Men Asllani kunde inte hjälpa sitt lag knipa någon poäng mot Levante på hemmaplan (0-3). Med fyra poäng på kontot ligger Tacón nu på kvalplats.

Sofia Jakobsson, CD Tacón - 6/1
Även Jakobsson spelade hela matchen som slutade i lagets fjärde förlust. Journalister tillåts fortfarande inte intervjua spelare i CD Tacón - efter snart två månader av säsongen spelad.

TJECKIEN

Mia Persson, Slavia Prag - 11/4
Gjorde sitt första mål i Champions League någonsin när Slavia Prag mötte Arsenal. Men det var en tuff kväll för Perssons gäng. De engelska mästarna ledde med hela 4-0 efter drygt 50 spelade minuter och fyra fullträffar av holländska stjärnan Vivianne Miedema. Mötet slutade till sist 5-2 efter att Persson satt dit matchens sista mål. Efter den första åttondelen berätta hon för Fotbollskanalen att hon inte kunde glädjas så mycket åt sitt debutmål i CL. "Jag hade ju hellre vunnit om andra hade gjort mål. Det kvittar därmed. Jag bryr mig inte så mycket. Jag hade velat vinna, så det spelar inte så stor roll", sa hon efter matchen. I ligan spelade hon även där hela matchen när Slavia var tillbaka på vinnarstigen och slog FC Viktoria Plzen med 8-0.

TYSKLAND

Amanda Ilestedt, Bayern München - 4/0
Var återigen utanför truppen i veckan på grund av lårskadan som håller henne borta. Bayern körde bekvämt över kazakiska klubben Kazygurt med 5-0 i första åttondelsfinalmötet i CL. I ligan ställdes Bayern München mot Ilestedts forna klubb, Turbine Potsdam. Utan svenskan med i truppen vann Bayern med 3-1.

Antonia Göransson, Bayer 04 Leverkusen - 2/0
Förra veckan var Göransson med i matchtruppen för första gången och hoppade in i slutet av matchen mot Duisburg. Den här veckan såg bekant ut. Svenskan som många länge trodde hade lagt skorna på hyllan hoppade in i 79:e minuten mot Hoffenheim. Men topplaget var numret för stort och Göranssons lag föll med 1-3. Förlusten var Leverkusens fjärde raka match utan poäng.

Hedvig Lindahl, Wolfsburg - 9/7 nollor
Stod för ännu en nolla och hade en lugn dag på jobbet när nederländska Twente kom på besök. Twente fick inte till ett enda skott på Lindahl och CL-mötet slutade 6-0. Svenskduon ser ut att enkelt kunna säkra kvartsfinalen i Champions League. I ligan höll målvakten återigen nollan mot Frankfurt efter bara ett skott på mål. Wolfsburg är obesegrade i Bundesliga efter sju omgångar.

Fridolina Rolfö, Wolfsburg - 4/3
Efter förra veckans succé fortsatte Rolfö på samma spår även denna vecka. I Wolfsburgs första åttondelsfinal mot Twente hoppade hon in i efter drygt 60 minuter och nickade in 5–0-målet. På söndagen gjorde anfallaren sin första seriematch från start och firade genom att göra mål mot Frankfurt (0-3). Nu har svenskan alltså nätat i fyra raka matcher, inräknat målet mot Slovakien i EM-kvalet.

USA

Julia Spetsmark, North Carolina Courage - 12/2
Slutspelet drog igång nu i helgen och Reign stod för motståndet i semifinalen för North Carolina. Reign kvitterade i 93:e minuten, men i förlängningen bevisade North Carolina varför de ska spela final och gjorde tre mål. Spetsmark hoppade in i slutet av förlängningen och mötet slutade 4-1. På söndag väntar finalen och Chicago Red Stars står för motståndet efter de slog Portland i den andra semifinalen.

Publicerad 2019-10-21 kl 11:00