Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

16-åringen ska sänka Sverige: "Inte på samma planet"

Sverige (herr)

LUXEMBURG. Han är Luxemburgs yngste landslagsspelare någonsin och var först i världen född på 2000-talet att göra ett landslagsmål.
Vincent Thill är 16 år och har redan debuterat i Ligue 1.
- Han är en supertalang, säger Janne Andersson.

Foto: Scanpix/fcmetz.com

Det stod klart ganska tidigt att Vincent Thill skulle bli en fotbollsspelare. Föräldrarna Serge och Nathalie har båda spelat landslagsfotboll för Luxemburg, storebrodern Sebastien, 22, är i landslaget i dag och hans andra storebror Olivier, 19, är i U21-landslaget.

Så Vincent var inte många år när han började spela för CS Fola. Vid 12-års ålder gick han till Niederkorn men blev inte långvarig i klubben. Efter bara sex månader fick franska Metz upp ögonen för den lille talangen som tog chansen och flyttade åtta mil söderut till nordöstra Frankrike.

- Planen är att om tio år ska hela Europa veta vem Vincent Thill är. Planen är att han inte bara ska vara en ung och bra spelare utan att han ska bli en världsspelare. Hans ödmjukhet och folket som är runt honom gör att han har fötterna på jorden. Att träna och utveckla honom är väldigt kul, har Metz akademitränare Olivier Muet sagt.

Annons

Fyra år senare, i mars 2016, blev han den yngste spelaren som någonsin har spelat för Luxemburgs landslag (16 år och 50 dagar) när han hoppade in i den 69:e minuten när det blev 0-3 mot Bosnien. En match som var speciell på flera olika sätt.

Vincent Thill debuterade nämligen i samma match som hans förebild Miralem Pjanic var tillbaka i Luxemburg.

Pjanic var bara ett år när han tillsammans med sina föräldrar flydde kriget i Bosnien och flyttade till Luxemburg. Där växte han upp och utvecklades som människa och som fotbollsspelare.

När Pjanic var 14 år jagades han av flera europeiska klubbar - valet föll på en viss fransk klubb, nämligen Metz. När han fyra år senare gjorde sin första landskamp så var det inte för Luxemburg utan för Bosnien. Motiveringen var att Bosnien är en bättre fotbollsnation och att möjligheten till att spela i mästerskap är större.
Annons

Så när Pjanic i mars 2016 var tillbaka i landet som utvecklat honom så var det så klart känsligt och speciellt. På läktaren satt hans familj och vänner. På hemmalagets bänk satt ett stort fan i 16-årige Vincent Thill.

På tilläggstid fick Bosnien frispark strax utanför Luxemburgs straffområde, en av av Pjanics specialiteter. Mittfältaren la upp bollen, tog sats och smekte fint upp den i det ena krysset.

Efter matchen fick Pjanic svara på frågor om målet och hur det kändes att återvända till Luxemburg, men även om 16-årige Vincent Thill.

- Mina vänner i Metz har berättat om Thill så jag har hört väldigt bra saker om honom. Nu måste han förstå att det är upp till honom hur bra han ska bli, han måste vara beslutsam, ha rätt mentalitet och attityd. Det är bara upp till honom. Metz är perfekt för honom. Det är helt rätt ställe att utvecklas och få göra sin debut. Jag känner hans familj, hans pappa spelade mot min pappa, sa Pjanic.
Annons

Efter det gick det fort för Vincent Thill. Två månader senare, den 26 maj 2016, skrev han på ett femårskontrakt med Metz, trots intresse från Bayern München. Fem dagar senare var det dags att skriva ny historia.

Det stod 0-3 mot Nigeria när Luxemburg fick en kontring. Bollen hamnade hos Thill som la den till rätta och placerade in sitt första landslagsmål. Målet betydde att Thill blev den yngste spelaren som någonsin gjort mål för Luxemburg och att han dessutom blev den förste spelaren i världen född på 2000-talet att göra ett internationellt landslagsmål.

- För tillfället är han inte på samma planet som våra andra unga spelare. Det är ett nöje att se honom spela. Hans styrka är att han sällan förlorar en duell, enda sättet att stoppa honom är att dra på sig en frispark, sa förbundskapten Luc Holtz.
Annons

Själv hade Vincent Thill satt upp ett mål om att debutera för Metz i Ligue 1 innan han var sjutton och ett halvt år, men det gick fortare än så. För två veckor sedan, den 21 september, hade Isaac Kiese Thelin precis gjort 3-0 till Bordeaux på straff när Metz gjorde sitt sista byte och tog in Vincent Thill.

Det blev inget mål men mittfältaren fick spela i åtta minuter för laget som är åtta i den franska ligan. När han lämnade planen kunde han konstatera att han som 16 år och sju månader hade debuterat i Ligue 1, debuterat i landslaget och gjort mål i landslaget.

På fredagen vill han skapa ny historia och göra mål i en VM-kvalmatch. Då står Sverige för motståndet i en match där Real Madrid lär sitta på läktaren och bevaka Luxemburgs 16-åring med nummer tio på ryggen, enligt tidningen Le Quotidien vill nämligen lagets tränare Zinedine Zidane värva Thill.
Annons

När förbundskapten Janne Andersson hade presskonferens dagen innan match så var det en spelare som han varnade för.

- De har ju 16-åringen Thill som är en supertalang. Väldigt rörlig och mycket med i spelet. Klart att han inte ska få utrymme, sa Andersson.

Hör Janne Andersson tala om Thill i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-07 kl 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto