Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

33 år sedan Sverige besegrade Spanien på bortaplan - men Blågult tror ändå på skräll: "Vi har slagit de bästa i världen"

Sverige (herr)

SEVILLA. Det är 33 år sedan som Sverige vann en bortamatch mot Spanien.
Men de blågula stjärnorna tror ändå på en EM-skräll.
- Vi har slagit de bästa lagen i världen, säger Emil Forsberg.

29:02
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Sverige går in i EM med en tuff start mot Spanien i Sevilla. Senast Blågult vann en match mot Spanien var i EM-kvalet 2006 när det blev 2-0 efter mål av Johan Elmander och Marcus Allbäck.

Men det var på Råsunda.

För att hitta Sveriges senaste seger på bortaplan mot Spanien så får vi gå ännu längre tillbaka.

1988 möttes lagen i en träningslandskamp på Estadio Helmántico i Salamanca. Sverige låg under med 0-1 men vände och vann med 3-1 efter mål av Joakim Nilsson, Glenn Hysén och Mats Magnusson.

Efter den matchen så har Sverige och Spanien mötts sju gånger. Spanien har vunnit fyra stycken (tre på hemmaplan), Sverige en och två har slutat oavgjort.

Annons

Men trots att Blågult har haft svårt i Spanien så tror ändå spelarna på en möjlig skräll.

- Så länge det står 0-0 och vi känner att vi har en bra chans så kommer vi att vara där, vi kommer att täppa till och göra allt för att hålla nollan. Sedan har vi kvalitet framåt så jag är inte orolig för det. Så länge vi gör det vi ska, ligger kompakt och jobbar för varandra som ett lag så vet vi att vi är otroligt svårslagna och att vi har slagit de bästa lagen i världen, säger Emil Forsberg.

Emil Forsberg har bra koll på styrkor och svagheter med Spaniens spel, han spelar nämligen på ett liknande sätt med sitt Leipzig. Vad som kan bli nyckeln till framgång när man möter ett sådant lag?

- Spela sig ur deras press och få en spelvändning. Kan vi hitta två-tre korta passningar och sedan vända på spelet så finns det stora ytor. Det är något jag tror att vi kan utnyttja. Jag tror att om vi kan hitta en kort-kort-lång och vända spelet så tror jag att det kan bli väldigt intressant och jättebra för oss. Att vi har det modet att ibland våga spela oss förbi den pressen, säger han.

Annons

Marcus Berg var den som gjorde Sveriges mål i 1-1-mötet med Spanien i EM-kvalet. Han tror också att det finns chans att vinna måndagens match.

- Spanien tar en del risker när man bygger med två mittbackar och trycker med sina ytterbackar. De gillar att kombinera på kanterna med både yttrar, ytterbackar och innermittfältare. Så om vi kan vinna boll och sedan blomma ut i ytorna som finns, då tror jag att vi kan komma i farliga kontringslägen. När vi möter sådant tufft motstånd så kommer det bli otroligt mycket spring och då gäller det verkligen att vi har den energin att vi kan blomma ut med laget, gå på kontringar och sedan såklart få eget possession så att vi kan trötta ut deras spelare också. Så det är i omställningsspelet som jag ser att vi kan utnyttja ganska stora ytor som finns, säger Berg.

Annons

Ludwig Augustinsson:

- Det är klart att Spanien har brister. Det krävs att vi kommer upp på en toppnivå. Men det kommer att bli speciellt att matchen spelas i Spanien, det blir ju en ren bortamatch. Så det krävs en otrolig insats av oss för att ta tre poäng, men vi vet vad vi kan, säger han.

Alexander Isak tror inte att Spanien tar enkelt på uppgiften utan att man väntar sig en tuff match mot Sverige.

- Jag tror att Spanien kommer att ha ganska stor respekt för oss. De flesta lagen i Europa vet att vi är väldigt svåra att ta sig igenom, det tror jag Spanien också vet, det var ju inte så längesedan vi möttes och det var inte så enkelt för Spanien då. Så jag tror absolut att Spanien har respekt för oss, säger Isak.

Tror du att något annat än seger är godkänt för Spanien?
- Det är klart att om man kollar på gruppen så är Spanien favoriter. Jag tror inte att de nöjer sig med annat än seger. Men det vill vi också ha, så det är ingen skillnad där.

Annons
Publicerad 2021-06-14 kl 14:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto