Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Agentfirmans dubbla stolar - inget problem för SvFF

Foto: Bildbyårån/svenskalag.se/Västra Frölunda

Förmedlare för VMC Group – och med i toppositioner i Frölunda.
Trots upplägget slipper klubben och trion Arash Bayat, Mentor Zhubi och Erkan Saglik påföljder.
- Vi har utifrån den information vi fått inte sett någon anledning att gå vidare, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Det var i slutet av juni som Fotbollskanalen kunde berätta om det faktum att agentbolaget VMC Group och dess medarbetare Arash Bayat, Mentor Zhubi och Erkan Saglik samtidigt som de arbetade som förmedlare hade höga positioner i ex-allsvenska Västra Frölunda.

På klubbens hemsida gick att läsa att Bayat hade rollen som ”Ledamot/Senior/Sportsligt ansvarig” och att Zhubi var ordförande. Erkan Saglik å sin sida var klubbchef. Detta trots att det stod följande i SvFF:s regler: ”Styrelseledamot, kommittéledamot, domare, assisterande domare, coach, tränare eller annan person som är ansvarig för tekniska, medicinska eller administrativa frågor inom Fifa, konfederation, nationsförbund, ligaorganisation, underordnat nationsförbund eller förening får inte vara förmedlare".

Det är inte emot reglerna att vara anställd av ett agentbolag och samtidigt arbeta i en förening. Däremot får man alltså inte vara förmedlare samtidigt som man har ett uppdrag i en förening.

Bayat står som agent på VMC Groups hemsida medan Saglik och Zhubi står titulerade som ”scouter”. På bolagets Instagram-konto har den sistnämnda duon dock vid flera tillfällen funnits med på bilder där man representerat olika spelare i samband med övergångar och kontraktsskrivningar.

I samband med Fotbollskanalens avslöjande släckte Frölunda ner styrelse-sidan på sin hemsida och numera står inte Arash Bayat, vars position i styrelsen Fotbollskanalen kunde styrka med årsmötesprotokoll, kvar som en del av den sportsliga ledningen. Mentor Zhubi, däremot, är fortsatt ordförande och Erkan Saglik är fortsatt klubbchef,

SvFF har efter kontakt med klubben beslutat sig för att inte gå vidare med upplägget.

- Vi har haft en dialog med klubben och berörda företrädare och har efter de kontakterna kommit fram till att vi inte ser några skäl till att gå vidare på något sätt med någon del. Vi har haft en bra kontakt där och informerat bland annat om gällande regler och ser inga skäl att gå vidare med några åtgärder mot föreningen eller några företrädare, säger chefsjuristen Anders Hübinette till Fotbollskanalen.

Hur har ni resonerat där?
- När det gäller detaljer och så vidare har vi tagit det med de berörda och med klubben. Exakt vad vi har sagt och hur vi har resonerat, det har vi tagit med dem.

Vad har klubben och VMC Group sagt?
- Återigen, det är klubben vi har varit i kontakt med. Bolagen eller förmedlarna, är i dagsläget inte de en del av fotbollsfamiljen. Vi kommunicerar med klubben och företrädare för klubben. Exakt vad de har sagt, vad vi har sagt och vilka diskussioner som har varit, det stannar mellan oss.

Kommer de att kunna jobba vidare i klubben så som de gjorde när vi skrev den här artikeln eller har det blivit någon förändring?
- När det gäller regelverket kring vad man får och inte får göra när man är förmedlare är det inga ändringar. Sedan exakt vilka roller olika personer har inom ramen för en klubb, men också inom ramen för ett bolag som delvis jobbar med spelare och förmedlarverksamhet, det är en annan sak. När det gäller de exakta detaljerna har vi haft en bra kontakt med klubben och vi ser inte något skäl att gå vidare.

Så upplägget som det var när vi skrev det, var det ett okej upplägg enligt reglerna så som ni såg det eller har de fått ändra något i sitt upplägg?
- Jag vill inte säga om det var okej eller inte. Jag vill bara konstatera att efter att vi haft en dialog ser inte vi någon anledning att gå vidare med några åtgärder i det här ärendet. De är fullt införstådda och informerade vad som gäller.

Vem i Frölunda är det du har haft kontakt med? Han som är ordförande är ju Mentor Zhubi som jobbar för VMC?
- Det är bland annat han men vi har kommunicerat på olika sätt med klubben.

Men ni har haft kontakt med Mentor Zhubi?
- Ja. Det är bland annat även Erkan Saglik som har företrätt klubben i det här ärendet.

Då är det alltså okej att vara förmedlare och ordförande i en klubb?
- Med risk för att bli lite tjatig. Vi har haft den här dialogen med klubben, vi har fått information från dem och de har varit tillmötesgående. Vi har utifrån den information vi fått inte sett någon anledning att gå vidare med ärendet gällande att de skulle ha begått något brott mot förmedlarreglementet. Men, återigen, exakt vilken information vi har fått och vilka ställningstaganden vi har gjort. Det har vi tagit med klubben.

Men klubben och agentfirman är ju samma personer?
- Att det är så att de finns i en annan verksamhet, ja, återigen, det är klubben som är vår samtalspartner. Vi kan inte föra samtal med företaget.

I reglementet står det ju bland annat att man inte får vara styrelseledamot och förmedlare på samma gång som man är förmedlare. För mig är det givet att ordförande faller under begreppet styrelse.
- Återigen, vi ser i dagsläget ingen anledning att gå vidare med några åtgärder mot klubben med anledning av det här ärendet.

Publicerad 2017-09-04 kl 13:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons