AIK utslaget ur Uefa Youth League: ”Tråkigt som fan”

Europa-äventyret är över för AIK:s Youth League-lag.
Under onsdagen föll man mot Rosenborg och laget är därmed ute ur turneringen.
- Tråkigt som fan, säger kaptenen Christos Gravius till Fotbollskanalen.

Under onsdagen spelades den andra av två matcher mellan AIK och Rosenborg i första omgången av Uefa Youth League, slarvigt uttryckt ungdomslagens Champions League. Det första mötet i Trondheim slutade 0-0 men på Skytteholms IP i Solna under onsdagen blev det desto fler mål, inför 811 åskådare. Rosenborg vann matchen med 3-1 och är därför vidare till omgång två i turneringen.

Norrmännen började matchen bäst och gjorde mål redan i den sjunde minuten. Snabbe yttern Ola Solbakken slog in ett inlägg som ensamme anfallaren Vegard Erlien slog in på volley. Samme Erlien utökade till 2-0 i den 17:e minuten, efter att Rosenborgs andra ytter Sivert Solli slagit ett inlägg som anfallaren nickade in vid den bortre stolpen. Vid den ställningen behövde AIK göra tre mål för att gå vidare.

I den 25:e minuten kvitterade AIK:s kapten och A-lagsspelaren Christos Gravius på en straff, efter att en hemmaspelare blivit fälld i straffområdet. Men AIK fick inte in fler mål och totalt sett var det Rosenborg som skapade flest målchanser i matchen. I den 90:e minuten satte också Rosenborg spiken i kistan, 3-1, genom Vegard Erlien efter en spelvändning.

- Tråkigt som fan att åka ut. Vi släppte in två slarviga mål i början som vi inte kunde ta oss ur sen. Jag tycker det var billiga mål, de hade två anfall och gjorde två mål. Vi försökte, spelade på bra och hade några farliga chanser men det ville sig inte, säger Christos Gravius efter matchen.

Hur är erfarenheten att ha fått varit med om den här turneringen?
- Det är otroligt kul. Det är inte många som kan säga att de har spelat i Champions League. Det är stort.

Spelarna i Uefa Youth League ska vara födda tidigast 1998, men varje lag får även använda tre spelare som är födda 1997. AIK använde sig av Christos Gravius, Morgan Fehrling och Ulysses Veghelyi som överåriga mot Rosenborg.

AIK-Rosenborg 1-3 (1-2)

Mål: 0-1 Vegard Erlien (7), 0-2 Vegard Erlien (17), 1-2 Christos Gravius str (25), 1-3 Vegard Erlien (90).

AIK:s startelva: Gustav Nyberg - Kevin Jakobsson, Alexander Snäcke, Kevin Yildiz Eklund, Morgan Fehrling - Melker Antonsson, Christos Gravius, Nicolaus Elfström, Nebiyou Perry - William Jan, Alan Naib.

Rosenborgs startelva: Julian Faye Lund - Glenn Walker, Jakob Tromsdal, Erlend Reitan, Torbjörn Heggem - Sivert Solli, Olaus Skarsem, Fredrik Vinje, Simen Nordskag, Ola Solbakken - Vegard Erlien.

Så fungerar Uefa Youth League

De deltagande lagen är uppdelade i två olika sidor. Samtliga lag som deltar i Champions League på seniorsidan ställer upp med ett lag och dessa lagen möts i ett gruppspel, i ”Champions League Path”. Grupperna består av fyra lag där ettorna går vidare till åttondelsfinal, medan tvåorna får spela en play off-runda mot ett lag på den andra sidan av turneringen.

Den andra sidan är en ”Domestic Champions Path” där varje Uefa-land har en representant. AIK är Sveriges representant den här säsongen eftersom de vann U17-allsvenskan förra året. ”Domestic Champions Path”-lagen möts i dubbelmöten i omgång ett och den sammanlagda segraren går vidare till omgång två, där ett nytt dubbelmöte mot något annat ”Domestic Champions Path”-lag väntar. Går man vidare från omgång två väntar sedan play off-rundan, mot en grupptvåa från ”Champions League Path” i ett enkelmöte. Vinnarna i play off-rundan går till åttondelsfinal och möter där gruppettorna från ”Champions League Path”.

Alla slutspelsomgångar är enkelmöten, alltså att lagen endast möts en gång.

Publicerad 2016-10-19 kl 20:12