POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
49v

Åklagarens besked - yrkar på fängelse för svensk elittränare

Foto: Bildbyrån.

En elittränare och en agent har åtalats för ekobrott.
I början av juli presenteras tingsrättens dom i ärendet.
Åklagare Lars Lindman yrkar på sex månaders fängelse för elittränaren och villkorlig dom och böter för agenten, berättar han för Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen kunde i början av maj avslöja att en elittränare har åtalats för skattebrott och försvårande av skattekontroll, samt att en agent, som tidigare även varit klubbledare, har åtalats för försvårande av skattekontroll. Båda de åtalade personerna nekar till brott. 

I förra veckan avslutades rättegången. Åklagaren Lars Lindman berättar att misstanken om skattebrott är den allvarligare av misstankarna och att han yrkar på att elittränaren ska dömas till sex månaders fängelse. Personen är huvudansvarig för ett elitlag på herrsidan i Sverige. 

- Det är ju främst fokus på skattebrottet och undandraget på över 300 000 kronor. Det har ett straffvärde i sig och när det sedan gäller ett skattebrott av sådan art, så ska fängelse väljas i första hand och med hänsyn till att det har ett rätt högt straffvärde i sig, så är det fyra, fem månader. Sedan ger även försvårande av skattekontroll ytterligare någon månad, säger Lars Lindman till Fotbollskanalen. 

Lindman vågar inte uttala sig om han tror att det blir en fällande dom för elittränaren.

- Det är svårt att veta. Min uppfattning är det, men tingsrätten kan mycket väl ha en annan bedömning. 

Åklagaren menar vidare att det är Kriminalvården som får avgöra om elittränaren, vid en fängelsedom, döms till att sitta av straffet i fängelse eller får fotboja. 

- Kriminalvården får göra den bedömningen. Jag har inga synpunkter på det. 

När det gäller agenten, som är åtalad för försvårande av skattekontroll, yrkar åklagaren för att personen ska dömas till villkorlig dom och böter. 

- Jag lämnar det (bötesbeloppet) till tingsrätten, men inte i nedre skalan i och med att det använts falska handlingar. Det är övre skalan, två, tre månader. Personen har använt falska handlingar. Det är visserligen inte gigantiska belopp, men har man använt falska handlingar, så kvalificeras det som ett grövre brott. 

Lindman säger så här om hurivda han tror på fällande dom för agenten:

- Det är lite svårare med den här personen. Personen ger ingen förklaring alls till någonting och hade i princip inga kommentarer under hela rättegången, vilket jag tycker sätter honom i ett sämre läge. Om du har ett bolag, så är du ansvarig för bokföringen. Sedan kan man anses ha gjort tillräckligt för att kontrollera bokföringen. De kan vara så att man har en kollega som får in falska handlingar i bokförningen, men man menar att han borde sett detta i sådana fall, säger Lindman. 

Domen meddelas den 4 juli. 

Elittränarens förening har tidigare förklarat för Fotbollskanalen att föreningen inte ser några problem med misstankarna mot tränaren.

- Tränaren har informerat oss och hela tiden varit öppen med detta och om allt som händer. Vi ser inga sportsliga problem med detta, har klubbens ordförande sagt. 

Publicerad 2019-06-17 kl 13:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto