POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Akut stöd till idrotten - regeringen presenterar krispaket på 500 miljoner kronor

Foto: TT/Bildbyrån.

Idrottsföreningarna, och inte minst fotbollsklubbarna, blöder ekonomiskt.
Nu har kulturminister Amanda Lind presenterat ett stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten.
- Huvudsyftet är att vi ska ha en levande och stark idrottsrörelse i framtiden, säger Lind.
- Att fotbollen är en väsentlig aktör är självklart, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

Coronavirusets spridning i Sverige har gjort att regeringen fattat beslut om att stoppa sammankomster med fler än 500 deltagare. Det har slagit hårt mot idrotten. Evenemang har ställts in och skjutits upp.

Tidigare i veckan meddelade Riksidrottsförbundet att idrottsförerningarna beräknades förlora 500 miljoner kronor från perioden 12 mars till den 30 april. RF:s siffror visade att fotbollen stod för 151 miljoner av den totala summan som föreningarna beräknades förlora. Eriksson trodde att den största delen av de 151 miljonerna var pengar som elitklubbarna skulle gå miste om.

- Tittar du på andra sporter så är det klart att ungdomstävlingarna kan spela en väldigt stor roll genom att det är stora volymer. Mig veterligen finns det ingen cup av den typen på fotbollssidan, så gissningsvis är det så, sa han till Fotbollskanalen.

Nu har ett akut stödpaket till idrotten presenterats. Kulturministern Amanda Lind (MP) meddelar på en presskonferens att regeringen ger 500 miljoner kronor i akut ekonomiskt stöd till idrotten.

- Huvudsyftet är att vi ska ha en levande och stark idrottsrörelse i framtiden, säger Lind på en presskonferens.

Hon fortsätter:

- I tider av oro när vår vardag förändras snabbt och vi står inför stora utmaningar, då spelar kulturen och idrotten en viktig roll för oss människor.

Sammanlagt är det ett krispaket på en miljard kronor. Summan är fördelad på 500 miljoner kronor till idrotten och 500 miljoner kronor till kulturen.

Vidare berättar Lind att det inte ska finnas någon "begränsning" i om en klubb bedrivs i förenings- eller bolagsform.

- Vi har inga sådana begräsningar i organisationsform just nu.

- Men det är viktigt att säga att inom idrotten så är det ganska många som omfattas av regeringens tidigare insatser, till exempel det kraftfulla paket med näringslivåtgärder som vi presenterade i måndags.

Exempel på klubbar som har ett aktiebolag i allsvenskan är AIK och Östersunds FK.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ser postivt på stödpaketet, och berättar att en del av pengarna med största sannolikhet kommer att ges till fotbollsklubbarna. 

- Jag tycker att det är bra att man var kvick att komma fram till ett ställningstagande. 500 miljoner är samma saker som vi hade i vår redovisning. Men vi ska ha klart för oss att den avsåg två månader och här vet vi inte hur länge det kommer att pågå. Det är ganska uppenbart att alla inte kommer att kompenseras utan det kommer att bli väldigt viktigt vilken modell vi väljer. Nu ska vi balansera mellan stora event, mindre event, ideell verksamhet  och kommersiell verksamhet. Det är lite olika världar så det är en grannlaga arbetsuppgift vi börjar med nu, redan i kväll kommer jag att ha en videokonferens med berörda specialidrottsförbunden och annat.

- Sedan är det en sak som inte berörs här. Vi har vad jag brukar kalla skorstenar; evenemang och de som är bakom, typ fotbollsklubbar. Sedan har vi det som idrotten kan göra på att hjälpa samhället, ungefär som under flyktingkrisen. Där har vi börjat och där får vi återkomma för det var något man hade väldigt mycket glädje av under flyktingkrisen och jag tror att man kommer ha mycket glädje av det här också. 

Det är inte med bland de här pengarna?
- Nej, det här handlar om att hantera de smällar som kommit inom idrott i form av åskådartapp och de pengar som inte flyter in till ideellt drivna arrangörer och så vidare.  

500 miljoner är alltså beräknat på att det blir ytterligare två månaders uppehåll ytterligare från i dag?
- Ja, det är det. Men vi vet inte om det blir fyra, sex eller åtta månader. Därför får vi börja det vi har inpå oss. Och dessutom är säsonger olika, vissa idrotter kanske drabbades lite nu men riskerar att få mer framåt.

Har ni inom RF redan en tanke på hur mycket som ska gå till fotbollen?
- Nej, det kan jag inte säga att vi har, däremot har vi börjat arbeta. Det här kommer att ta några dagar innan jag kan svara exakt. Det är naturligt för det är för viktiga frågor, så vi kan inte slarva. Vi måste hitta en fungerade  modell och vi måste prata med våra specialidrottsförbund. Men att fotbollen är en väsentlig aktör är självklart.

Det är ni i samråd med SvFF (Svenska Fotbollförbundet) som kommer fram till hur pengarna används bäst inom fotbollen?
- Ja, det skulle jag tro. Jag kan inte exakt svara på det, men du beskriver det ganska bra. Det är en samverkanshistoria samtidigt som varje specialidrottsförbunden har kompetens kring sitt eget och de orden väger tungt. 

Publicerad 2020-03-20 kl 11:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto