Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Allbäck besökte Goitom: Naturligtvis kul

Snart kan Henok Goitom göra landslagsdebut. Förra veckan fick han besök i Spanien – av assisterande förbundskapten Marcus Allbäck.
- Det känns positivt, säger Goitom.

Trots sina sju säsonger som utlandsproffs i Serie A och La Liga har anfallaren ännu inte fått chansen i Blågult. Visserligen finns 13 u21-matcher och fyra mål på meritlistan, men 25-åringen väntar fortfarande på sin första riktiga a-landskamp.

I truppen till bortamötet med Wales för en månad sedan ingick han inte. Och fram till den 26 mars hade Goitom vare sig haft kontakt med tränaren Erik Hamrén eller någon annan representant för Sveriges nya ledning.

- Men när vi mötte Zaragoza på hemmaplan senast satt Marcus Allbäck på läktaren. Han reser ju runt för att titta på utlandsproffsen med egna ögon. Naturligtvis är det kul att han tar sig tid att besöka en liten stad som Almeria för min skull, säger Goitom till fotbollskanalen.se.

Efter 1-0-segern samtalade duon en stund och Goitom ser försiktigt optimistiskt på framtiden. Samtidigt påpekar han att man aldrig kan vara ”nära” en uttagning.

- Nej, antingen är man med eller inte. Klart att det här var ett steg framåt, tidigare hade vi ju inte träffats alls. Men man ska inte ha några stora förhoppningar. Jag inriktar mig på att spela mitt eget spel en och en halv månad till i serien. Hör man någonting mer vore det en rolig bonus, men annars tar jag semester i Stockholm som vanligt, säger Goitom.

Han verkar inte bitter över att landslaget dröjt så pass länge med att ringa honom. Att syssla med fotboll är som vilket annat yrke som helst, och man får lyssna på chefernas beslut, konstaterar Goitom.

- Så är det ju, tränarna bestämmer. Det måste man acceptera. För min egen del gäller det bara att fortsätta jobba hårt, och så får man se sedan om de kallar in mig, säger han.

Efter succén med Valladolid 08/09 har det åtminstone poängmässigt gått tyngre för Henok Goitom i år. Ett mål och en assist så här långt. Den största orsaken är antagligen lårskadan som fördärvade flera månader i inledningen av säsongen.

- Problemet var att det hände i precis fel tid, när vi skulle dra igång efter sommaren. Så man kan säga att jag fått gå igenom två försäsonger i stället för en. Det märks fortfarande en del på konditionen, att jag får hushålla lite med krafterna. Antingen kör man för fullt, och blir kanske utbytt 20, 25 minuter från slutet. Eller så är man med hela matchen men tajmar löpningar och presspel lite klokare.

Goitom säger också att bilden av honom som en renodlad toppforward inte riktigt stämmer. Själv har han alltid gillat att möta boll och utgå från en lite mer tillbakadragen position på planen.

- En förklaring till det här med målen är ju också hur man agerar när det låser sig för laget. Egoistiska spelare stannar kanske kvar i boxen i stället för att hjälpa till i defensiven. Men jag vill vara delaktig och då kan det bli så att man hamnar ute på kanterna oftare. Men i gengäld kanske ens eget slit bidrar till att laget tar tre poäng, säger han.

Publicerad 2010-04-02 kl 10:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons