Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andersson om landslagsavhopp - och Baku-flytt: "Är fotbollsarbetare och fattar beslut utifrån det"

Sverige

Jens T Andersson hoppar av jobbet som landslagschef.
Nästa uppdrag är i klubb som ägs av Azerbajdzjans statliga oljebolag - och i ett land som var i krig häromdagen.
- Jag förstår att folk har synpunkter på det, men det är fotbollen som är mitt primära fokus.

4:08
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN och Russian Defense Ministry Press Service/AP/TT.

I spelaren ovan ser du en intervju med Jens T Andersson.

Sveriges herrar ser ut att missa EM 2024 och nu hoppar Jens T Andersson överraskande av uppdraget som övergripande landslagschef efter 18 månader.

I stället blir han sportchef för Nefttji Baku PFC i oljenationen Azerbajdzjan och klubben ägs av Socar som är det statliga oljebolaget. 

- Grunden till det är att det är ett spännande projekt som jag blivit presenterad. Efter att jag övervägt det noggrant har jag bestämt mig för att tacka ja till det, säger Jens T Andersson.

- De vill strukturera om klubben för att nå internationell nivå och det finns resurser som jag inte varit van vid när jag haft liknande uppdrag. Klubben har stora ambitioner och man är villig att satsa rejält.

Annons

Jens T Andersson har varit både VD och sportchef i AIK och även i Sirius som han dessutom tränat. Lägg till att han varit sportchef i AGF Aarhus och Hajduk Split innan han blev Sef-ordförande 2021. Våren 2022 blev han landslagschef men kliver nu av det uppdraget.

Statliga Socar har tidigare sponsrat Uefa och var med på EM 2016 och kvalmatcher men organisationen bröt med bolaget 2021 efter kritik mot avtalet. Nyligen slöt Socar avtal med Galatasaray och satsar på sin egen klubb i Azerbajdzjan.

Nefttji Baku PFC har sedan Sovjet-tiden vunnit nio ligatitlar och sex cuptitlar och blev första klubb från landet att spela gruppspel i Champions League. Men denna säsong är man blott sexa efter sex omgångar i ligaspelet.

Azerbajdzjan styrs av Ilham Alijev, som efterträdde sin far 2003, och regimen anklagas för korruption och att ha berikat sig själv och det är en diktatur. Landet befinner sig i konflikt med Armenien om regionen Nagorno-Karabach och det var fullt krig 2020 då man tog tillbaka en del områden. Tidigare i veckan gick Azerbajdzjan till ny attack och kvarvarande armenier kapitulerade och anklagar nu Azerbajdzjan för etnisk rensning, vilket förnekas.

Annons

Azerbajdzjan är en oljenation och en diktatur och nu väntar jobb för en klubb ägd av ett statligt bolag - hur är det med moralen?
- Jag förstår och har respekt för att folk kan ha synpunkter på det och det har jag haft med mig när jag fattat beslut kring det här, men jag har ändå bestämt mig för att göra det.

- Jag är fotbollsarbetare och fattar mina beslut utifrån det.

Hur ser du på att flytta dit, Azerbajdzjan var i krig bara häromdagen kring Nagorno-Karabach.
- Jag har gjort vad jag kan för att ta reda på situationen där via kontakter och känner mig helt trygg i att flytta till Baku.

Adrian Mutu är tränare - vad vet du mer om Nefttji Baku PFC?
- Jag har varit och besökt klubben på plats och ser att det finns stor potential i att utveckla klubben ytterligare.

Annons

Får vi se svenska spelare där nu?
- Det är lite för tidigt att svara på det. Jag ska först starta mitt uppdrag och analysera vilka eventuella behov som finns och så får vi se efter det.

Varför lämnar du landslagsjobbet?
- Det är uteslutande för att det här tillfället dyker upp. Det var för kittlande för att tacka nej till och bra erbjudanden kommer sällan enligt tidtabell. Jag har trivts jättebra med mitt jobb på förbundet.

Du var Sef-ordförande i ett år och hoppade av det. Nu landslagschef i 18 månader och hoppar av igen. Hur ska man se på ditt hoppjerkande?
- Jag förstår att folk har synpunkter och åsikter kring det men jag anser att jag hela tiden gått till bättre uppdrag. Det är inte konstigare än så. 

Hur mycket spelar pengar en roll i ditt val?
- En del. Som alltid är det fler faktorer som spelar in när man tar den här typen av beslut och pengar och ekonomi är en del, både när det handlar om klubbens och om min.

Annons

Sveriges herrar ser ut att missa EM, ett andra raka mästerskap – vad betyder det?
- Det har inte spelat någon roll i det här beslutet.

Du förlorade ordförandevalet mot Fredrik Reinfeldt – vilken roll spelar det?
- Det har inte påverkat det här beslutet överhuvudtaget.

Hur länge är du kvar på SvFF?
- Cirka en månad en till. Jag kommer jobba på heltid de här sista veckorna och har uppgifter att både slutföra och lämna över.

Är ett uppdrag att hitta en ny förbundskapten?
- Nej, vi har förbundskapten.

Jobbar ni på det?
- Det är inget jag avser att svara på, denna intervju handlar inte om det utan om att jag byter jobb.

Publicerad 2023-09-22 kl 14:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto