POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE

Anmälde försök till matchfixning - fick sparken: "Hotfulla förhållanden"

Foto: Bildbyrån.

Två U19-spelare i Syrianska blev dömda för försök till matchfixning. 
Tränaren Stefan Fredriksson, som anmälde händelsen till SvFF, fick sparken.
- Jag kastades ut under hotfulla förhållanden, säger enligt till LT

Det var under 2017 som misstankar inleddes om försök till matchfixning mot två spelare från Syrianskas U19-lag. Det var i samband med en U19-match, som två spelare i laget, varav en har lämnat föreningen, erbjöd en lagkamrat pengar för att påverka utgången i matchen. Däremot nekade spelaren till det. 

I går kom domen och båda dömdes för givande om muta. Det var en villkorlig dom och nu ska spelarna, som i dag är 18 och 19 år gamla, betala 800 kronor till brottsofferfonden.

- Det stämmer, det blev fällande dom och den kom i dag (läs i går). Det blev en villkorlig dom, sa Jessica Åkerlind vid Södertälje Tingsrätt till Fotbollskanalen.

"Case closed. Unikt åtal och dom - med ett mycket strategiskt värde för svensk idrott, särskilt fotbollen. Mycket god start på nya krafttag mot smutsig idrott. Tack vare att ännu en person inom fotbollen vågat säga ifrån och även tagit konsekvenser av det", skrev Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, på Twitter efter domen. 

En del av bevisningen för domen var att dåvarande tränaren till laget, Stefan Fredriksson, efter den berörda matchen undersökte frågan på egen hand och fick berättat för sig om matchfixningsförsöket av spelaren som blev erbjuden pengar. Därefter fick han berättat för sig av de två dömda spelarna att de valde att bidra till en "läggmatch", samtidigt som de förnekade att de erbjöd lagkamraten pengar. Allt spelade tränaren in.

Fredriksson stängde därefter av de dömda spelarna och anmälde händelsen till Svenska Fotbollförbundet. Det gav dramatiska konsekvenser för honom i Syrianska. Han fick sparken från sitt uppdrag i föreningen. 

- Med väldigt hotfulla metoder kastades jag ut under bryska former inför hela laget. Och jag har fortfarande inte fått någon förklaring, säger han enligt LT

- Nej, inga påtryckningar och hot, men viss frustration och irritation. I samband med att det gick till åtal så damp det ner en massa saker i brevlådan som jag aldrig beställt via nätet. Men jag har som sagt inga belägg vem som gjort det. Men jag ser det mer som irritation, de förstår inte att jag gör det här för sporten och för dem, för att de inte ska råka illa ut i framtiden, fortsätter han på en fråga om det fanns påtryckningar eller hot mot honom. 

Syrianskas sportchef Can Melkemichel säger så här på en fråga från LT om han planerar att kontakta Fredriksson i efterhand:

- Vad ska jag ta kontakt med Stefan för? Sista gången jag satt med Stefan var jag upprörd. Det var högljutt mellan honom, mig och en annan kille. Han sa till mig att "Jag tycker inte att du är kompetent att leda Syrianska". Det var vad han tyckte. Då sa jag att jag tyckte han är en dålig tränare. Han menade att han tyckte vi var oseriösa, för att när vi sparkade en tränare så tog vi in bröderna Axelsson istället. Enligt honom skulle han leda laget. Han hade blivit lovad det, menade han, men inte av mig. Någonstans är det jag som är sportchef och om jag inte ger mitt ord och vi inte kommer överens kontraktsmässigt, säger sportchefen till LT. 

Melkemichel anser att Fredriksson betedde sig illa. 

- Han vet exakt varför han fick gå. Eller han gick ju självmant. Han tycker någonstans att vi sparkat honom. Men beter man sig så svinigt och säger att jag är inkompetent så...

Efter domen i går, så berättade även Melkemichel för Fotbollskanalen att Syrianskas styrelse kommer att kommunicera ut eventuella åtgärder från föreningen med anledning av de två dömda spelarna.

- Jag har egentligen inte så mycket att säga. Jag har inte sett eller läst domen själv, så jag hänvisar fortfarande till vad vi sagt tidigare. Innan dess kan jag inte uttala mig. Jag sitter inte i styrelsen, men jag vet att styrelsen kommer att sätta sig ner angående det och kommer sedan att komma med ett uttalande på hemsidan angående det, sa han då.

Publicerad 2018-09-07 kl 09:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå