Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Arvsfonden: "Tar det här på största allvar - kommer gå ner på kvittonivå"

3v

Interna misstankar om att medel från Arvsfonden missbrukats.
Nu ska Fotbollskanalens uppgifter granskas av den statliga fonden.
- Vi tar det här på största allvar, säger enhetschefen Hans Andersson.

Efter SVT:s avslöjande om att en avdelningschef hos Svenska Fotbollförbundet gett hundratusentals kronor i bidrag till egen förening via ”Alla är olika - olika är bra” valde Allmänna Arvsfonden, som investerat nio miljoner i en specifik satsning som också ryms under förbundets CSR-projekt, att inleda en granskning av hur deras medel hanterats av SvFF.

De pengar som gått till avdelningschefens förening är inte kopplade till Arvsfondens projekt men den statliga fonden, som har hand om de pengar som inte går i arv till någon och som fördelar ut medel med målet att utveckla det svenska samhället, vill nu säkerställa att de miljoner som man investerat gått till rätt ändamål.

ANNONS

- När vi får information som gör att vi tycker att vi har anledning att gå till botten med hur någon använt våra pengar så gör vi alltid en stickprovskontroll. Det gör vi nu, utan att egentligen ha några misstankar om att just pengarna från Allmänna Arvsfonden använts på ett felaktigt sätt, säger enhetschefen Hans Andersson till Fotbollskanalen.

- Men det är det vi tänker ta reda på nu. Självklart är det så att om en organisation möjligtvis har bristande kontroll i några delar (av sin verksamhet) så kan den ha det i andra också. Det ska vi ta reda på. 

Nyligen tog Arvsfonden emot material från SvFF som nu ska gås igenom.

- Vi har fått underlag från förbundet och vi har påbörjat analysen. Vi får se hur lång tid den tar att göra, men under oktober månad hoppas jag att vi ska vara klara. 

ANNONS

Vad är det ni tittar på?
- Vi har begärt in balansresultat, huvudboksrapporter, bankkontoutdrag, lönespecifikationer och dessutom tittar vi på vad man har haft för attestrutiner samt om det varit några ekonomiska transaktioner mellan projektet och närstående personer eller organisationer. 

Så som läget är nu, misstänker ni på något sätt att medel från er har missbrukats?
- Nej, men jag tycker att vi har anledning att ta reda på om det är så.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen finns det interna misstankar hos SvFF om att avdelningschefen missbrukat även pengar från Arvsfonden-projektet. Exempelvis anklagas hen för att ha gjort resebokningar som är kopplade till privata ärenden.

När Fotbollskanalen ber Hans Andersson kommentera uppgifterna om att Arvsfonden-pengar ska ha missbrukats svarar han:

ANNONS

- Det är det vi kommer ta reda på (om det hänt). Min erfarenhet när det gäller rykten är att de ibland är sanna och att de ibland inte är sanna. Vi kommer ta stickprov på alla relevanta områden. Även resekostnader, naturligtvis. Vi kommer gå ner på kvittonivå och titta. 

- Vi tar det här på största allvar. Det finns ju anledning att kolla upp hur det ligger till, när det finns sådana rykten.

SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson bekräftar för Fotbollskanalen att man hittat eventuellt "tveksamma kostnader" i Arvsfonden-projektet som kan röra privata ärenden. De har flyttats bort från projektet och de pengarna har därmed inte belastat Arvsfonden, enligt Jansson. Kommunikationschefen säger att det handlar om fakturor till ett värde av omkring 15 000-20 000 kronor. Nu ska alltså Arvsfonden se över om andra medel har missbrukats.

ANNONS

Avdelningschefen har lämnat SvFF och enligt förbundet är bidragspengarna de menar har fördelats ut på ett felaktigt sätt återbetalda.

Publicerad 2021-09-22 kl 17:32
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto