Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

SVERIGE

Asllani fick mest spela försvarsspel

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Hennes offensiva arbetsyta är 65 meter bred.
Kosovare Asllani fick dock mest ägna sig åt defensiven mot Danmark.
- Ytan finns om vi är tillräckligt snabba att upptäcka den, säger 27-åringen efter 0-2 i Viborg.

Tanken är att Manchester City-anfallaren Kosovare Asllani ska ha en offensiv roll framför motståndarnas backlinje i ett 4-3-3-system.

- Där ska hon bestämma. Den ytan är 65 meter bred. Det är meningen att hon ska dyka upp till höger och vänster, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

I förlustmatchen mot Danmark såg det mer ut som ett 4-4-2 med Asllani som en av mittfältarna.

- Försvarsmässigt ska jag ligga där, och det blev mest försvarsspel i dag. Vi försökte hitta in till mig på den ytan, men det är när vi försöker med det som vi tappar boll centralt. Det var lite slarvigt, säger Kosovare Asllani.

- Vi måste definitivt bli bättre i passningsspelet. Den ytan finns om vi är tillräckligt snabba att upptäcka den, fortsatte hon.

Förlusten i Viborg var Sveriges första nederlag i ett VM- eller EM-kval sedan sommaren 2004. Sverige föll då mot Italien i den näst sista kvalmatchen till EM 2005 - och även då var Sverige klart för mästerskapet inför matchen. Pia Sundhage tror dock inte att de svenska spelarna tog lätt på Danmarksmatchen bara för att EM-platsen redan var säkrad. Flera spelare som fått lite speltid tidigare hade nu chansen att visa upp sig, menar hon.

- De har ju jättemycket att spela för och när det inte blir någon bra start tror jag att det är mer frustration. Det är inget fel på motivationen, säger Sundhage.

Lottningen till EM i Nederländerna nästa sommar sker den 8 november i Rotterdam. Asllani har varken några önske- eller mardrömsmotståndare.

- Det spelar nog ingen roll. Alla matcher kommer att vara tuffa, säger Asllani.

Se sammandrag från matchen i spelaren ovan.

Första kvalförlusten på 12 år

Inför 0-2-förlusten mot Danmark hade Sverige inte förlorat en VM- eller EM-kvalmatch på över tolv år.

Sommaren 2004 föll Sverige borta mot Italien i den näst sista EM-kvalmatchen - redan på våren hade blågult säkrat en plats till mästerskapet i England.

Efter förlusten mot Italien spelade Sverige 42 raka VM- och EM-kvalmatcher utan att förlora innan sviten bröts i danska Viborg. Facit på dessa matcher är 39 segrar och tre oavgjorda.

Till EM på hemmaplan 2013 spelade landslaget inga kvalmatcher. Sverige var kvalificerat i egenskap av värdnation.

Publicerad 2016-09-20 kl 23:15

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER