Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
10å

Avgörandet på rysk martyrdag

Rysk martyrdag.
Waterloo.
Eller klassisk klackspark.
18 juni kan innebära mycket.

Ska man ta datumet som ett omen så är den 18 juni ingen bra dag för en avgörande fotbollslandskamp mot Ryssland. Först och främst så har den ryska björnen namnsdag. Men inte nog med det. Björn fick sin plats i den svenska almanackan 1901, innan dess så var det Leontius som i århundraden firades den 18 juni.

Leontius, vem var det? Han var biskop i Rostov men runt 1070 slogs han ihjäl av hedningar och blev därefter Rysslands förste martyr.

Bättre att tänka positivt. Som att för fyra år sedan möttes Sverige och Italien i EM i Portugal. Antonio Cassano hade gjort 1-0 efter en halvtimme och det var Italien mot Andreas Isaksson. Ända fram till 85:e minuten. Då kom hörnan där nästan halva svenska laget försökte träffa bollen innan Zlatan Ibrahimovics högerklack nådde högst och skickade in kvitteringen.

Behövs det mer?

Sent på onsdagskvällen är det bara timmar kvar till 50-års jubileumet av Sveriges kvartsfinalseger mot Sovjetunionen i VM 1958. På den tiden var Sovjetunionen ett av världens bästa fotbollslag. 1956 hade man vunnit OS och 1960 tog man hem Europacupen för landslag. Men i VM i Sverige hjälpte det inte ens att man hade målvaktsfantomen Lev Jasjin mellan stolparna. Kurre Hamrin och Agne Simonsson spelade fram varandra till varsitt mål och Sverige vann med 2-0.

Den 18 juni är också en dag för en historisk förlust - eller seger. Napoleon Bonaparte mötte sitt öde vid Warterloo den här dagen. En förlust för Frankrike - men det blev en stor seger för Abba och Sverige!

Eller som en annan schlagerstjärna, Magnus Uggla som fyller 54 år just den 18 juni, sjunger i sin senaste schlagerhit "...en dag kan hela världens stå i brand så kör för kung och fosterland!"

Publicerad 2008-06-17 kl 15:00
Annons
Annons
Annons