Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Avslöjar: SvFF har erkänt för Arvsfonden - 850 000 kronor bokfördes fel: "Har korrigerats"

10v

Statliga medel från Arvsfonden gick felaktigt till SvFF-kostnader på 850 000 kronor.
Det erkänner förbundet, som i efterhand har rättat till felen, i ett mejl till den statliga fonden.
- Kostnaderna bokfördes på fel ställe och det är inte bra, säger SvFF:s Andreas Jansson.

I onsdags kunde Fotbollskanalen avslöja att det internt hos SvFF finns misstankar om att den avdelningschef som fått sluta efter att ha gett sin egen förening bidrag på 560 000 kronor även ska ha missbrukat pengar som förbundet fått av statliga Allmänna Arvsfonden. Då bekräftade SvFF:s kommunikationschef Andreas Jansson att man hittat "tveksamma kostnader" på omkring 15-20 000 kronor som kan vara kopplade till privata ärenden. Han berättade också att man flyttat bort kostnaderna från Arvsfonden-projektet och själva täckt upp för summan.

- Det rör sig om några hyrbilar, det rör sig om några hotell och kanske någonting mer. Det har vi lyft ut ur Arvsfonden-redovisningen, sa Jansson. 

ANNONS

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att SvFF upptäckt andra fel i sin bokföring kopplat till Arvsfonden och att det rör stora summor pengar. Den 8 juli i år sattes omkring 850 000 kronor in på förbundets bankkonto kopplat till Arvsfonden-projektet, uppdelat i fem olika insättningar. Det visar ett bankkontoutdrag som Fotbollskanalen tagit del av. 

Arvsfonden granskar just nu vad de medel man gett SvFF egentligen har gått till och i det arbetet har man krävt svar från förbundet kring vad de nämnda insättningarna rör. I ett skriftligt svar, som Andreas Jansson gett, erkänner också SvFF att insättningarna täcker kostnader som man upptäckt i Arvsfonden-projektet men som egentligen inte borde belastat det.

"Gulmarkerade (insättningar, reds. anm) avser rättningarna av respektive program där kostnader tidigare felaktigt bokförts på projekt Ett steg framåt (Arvsfondens projekt, reds. anm) vilket regleras med detta", skriver Jansson till Arvsfonden. 

ANNONS

Till Fotbollskanalen säger kommunikationschefen:

- Vi har granskat vad som varit redovisat hos Arvsfonden och dels hittade vi en del kostnader som var riktiga kostnader, men som låg på fel ställe i bokföringen. Dels hittade vi kostnader som vi bedömde som tveksamma, vilka jag pratat med dig om tidigare. Alla de kostnaderna bokades bort från Arvsfonden. Inget har belastat Arvsfonden. 

- Det handlar om riktiga kostnader som bokförts på fel ställe. De skulle inte bokföras där. 

De kostnaderna skulle inte belasta Arvsfonden?
- Nej. Och det korrigerades.

Men Arvsfonden belastades från början?
- Jo, men det korrigerades. 

I utdrag från huvudboken som rör projektet, dokument som Fotbollskanalen tagit del av, framgår det vad det är för kostnader som SvFF flyttat bort. Dels har förbundet täckt upp kostnader på drygt 77 000 kronor som rör "resor". Det är bland annat tal om hyrbilskostnader, vilka uppgår till 64 239 kronor. 

ANNONS

Vidare har även lönekostnader på 591 000 kronor flyttats bort från Arvsfonden-projektet. Det är lönekostnader för en nära kollega till avdelningschefen, som kom till förbundet efter att tidigare ha arbetat med avdelningschefen kring andra projekt och som nyligen slutade på förbundet. Tanken har alltså varit att hens lön inte skulle belasta Arvsfonden-projektet, vilket den ändå gjort.

Hur kommer det sig att den löneposten hamnade på Arvsfonden?
- Det kan jag inte svara på, varför eller vem som la den där. Men jag konstaterar att den låg där, att den inte skulle ligga där och att det korrigerades, säger Andreas Jansson.

Har hen jobbat med Arvsfonden?
- Ja, lite grann tror jag. Men framför allt har hen jobbat med andra saker. Det kan ha varierat över tid också. 

Utöver de ovan nämnda kostnaderna har insättningarna även täckt upp för exempelvis olika konsultarvoden som felaktigt bokats på Arvsfonden-projektet. Det finns även kostnader på närmare 9 000 kronor för mobiltelefoni som flyttats bort.

ANNONS

Var skulle alla de här kostnaderna ha hamnat från början?
- Jag har inte koll exakt på var de skulle hamna i bokföringen men där har vår ekonomiavdelning gått igenom det och konterat det så att det hamnat på rätt ställe i bokföringen. Men själva kostnaderna var inte tveksamma eller felaktiga. De var felbokförda och det korrigerades. Och sånt händer ju hela tiden i en redovisning i olika verksamheter.

Ser ni ändå inte allvarligt på att det blev fel till en början?
- Det är klart att det alltid är bättre om det blir rätt från början. Och att det har hamnat fel är naturligtvis inte bra. Men det är bra att det upptäckts och korrigerats. 

Men är ni säkra på att ni hade uppdagat det här om inte allt annat kommit upp till ytan?
- Vi gick igenom redovisningen och det gör man normalt sett inför en slutrapportering. Så det tror jag.

ANNONS

Vem har haft ansvar för att de här kostnaderna först landade hos Arvsfonden-projektet?
- Det är ju (avdelningschefen) som varit ansvarig för projektet, i stort. Det får man säga att ansvaret för projektet har legat där. Sen finns det ju en kontrollfunktion och en revision och så vidare som görs. 

Är det fortsatt 15-20 000 kronor av kostnaderna som ni bedömer är ”tveksamma”? Håkan sa väl 25-30 000 kronor till SVT?
- Jag sa 15-20 000 och Håkan sa 20-25 000. Det ligger där någonstans, kring 20 000. Det är de kostnaderna som vi bedömt som tveksamma och möjligen felaktiga.

Avdelningschefen fick, efter att bidragsfusket uppdagades, lämna förbundet. Pengarna för bidragen har också betalats tillbaka, enligt SvFF. Någon polisanmälan har förbundet hittills inte lämnat in. Efter Fotbollskanalens granskning i veckan har dock styrelsen kallats till ett extrainsatt möte under fredagen. Då lär frågan om en eventuell polisanmälan komma upp.

ANNONS

- Det är mycket möjligt, sa styrelseledamoten Annika Grälls till Fotbollskanalen under torsdagen.

Publicerad 2021-09-24 kl 10:32
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto