Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Utländska spelare lurades av misstänkt bedragare: "Känns otäckt"

Sverige

Spelare, agent - och svensk klubbledare.
Genom att anta flera olika roller har en fotbollsspelare lurat till sig tusentals kronor, kan Fotbollskanalen avslöja.
- Det känns otäckt och man känner sig maktlös, säger Ljungskiles ordförande Kristina Geers.

Foto: Bildbyrån/TT/FC Gute.

Leif Eiranson och Kristina Geers.

En fotbollsspelare som har representerat olika svenska klubbar, samt ett antal utländska strax under elitnivå, är efterlyst av polis. Det efter att han har lurat till sig pengar från utländska spelare som har trott att de fått kontrakt med lag i Sverige. Dessutom har han har utgett sig för att vara personer från olika svenska klubbar. 

Bedrägerierna har pågått i flera månader och tillvägagångssättet har gått till på olika sätt. Två av de drabbade klubbarna är FC Gute och Ljungskile SK.

När det gäller Ljungskile så har bedragaren utgett sig för att vara klubbchefen Povel Fridefors. Med ett svenskt nummer och med en bild på Fridefors har bedragaren haft kontakt med flera spelare, främst från Nederländerna, på WhatsApp.

Annons

Det har gått så långt att flera spelare har trott att de har fått kontrakt med den svenska klubben och att de bara ska betala sin egen flygbiljett, ett agentarvode eller lägga ut pengar för sin egen läkarundersökning.

Fotbollskanalen har pratat med en spelare som lurades att han hade fått ett kontrakt med Ljungskile. Precis innan spelarens avresa till Sverige sa bedragaren, som då utgav sig för att vara Ljungskiles klubbchef Povel Fridefors, att klubben hade haft flera nya spelare på gång och därför betalat pengar för läkarundersökningar i Göteborg, men att de här spelarna inte dök upp, vilket gjorde att klubben förlorat pengar på det. Därför ville bedragaren att spelarna skulle swisha över pengar för läkarundersökning, och att när man dykt upp och gjort den så skulle man få tillbaka pengarna.

Annons

Därefter ringde bedragaren själv, i sitt eget namn, upp till spelarna och sa vem han var, att han också skulle börja spela i Ljungskile, att han själv hade lagt ut pengar för läkarundersökning som han nu hade fått tillbaka.

- De här personerna, eller den här personen, har utnyttjat vårt namn, både Ljungskiles och även Povels. Jag har sett lite olika brev som han har skickat till spelare med löften om att de ska få spela i vår klubb. Det är spelare som har betalat honom 400 euro, 300 euro, och så vidare, säger Ljungskiles ordförande Kristina Geers till Fotbollskanalen.

Hon fortsätter:

- Det känns otäckt och man känner sig maktlös. Det är jättetråkigt, framför allt för killarna som har betalat in pengar och trott att de har fått möjlighet att spela med oss. Vi har polisanmält det och det är också polisanmält i Holland. Vi behövde göra det, framför allt för Povel där man har utnyttjat hans namn, säger hon.

Annons

När det gäller FC Gute så har bedragaren utgett sig för att vara sportchefen Leif Eiranson. Med ett svenskt nummer och med en bild på Leif Eiranson har bedragaren haft kontakt med flera spelare, också främst från Nederländerna, på WhatsApp.

- Han låtsas vara mig mot spelare. Det finns en akademi i Holland med spelare som är duktiga och som hoppas få en chans till kontrakt någonstans. Det är väl en ganska lättlurad målgrupp, han har lurat dem kraftigt, säger Eiranson till Fotbollskanalen.

I Leif Eiransons fall så vet han vem bedragaren är. Han har nämligen varit på provspel i FC Gute.

- Jag har varnat honom kraftigt. Jag har flera nummer till honom och skickat sms att det här är allvarligt och att han måste sluta, säger Eiranson.

Vid ett tillfälle ringde det en person till Leif Eiranson, som utgav sig för att vara agent till den här spelaren.

Annons

- Personen som sa att han var agent hetsade på vårt beslut att vi skulle ta den här spelaren. Men en bit in i samtalet fick jag en konstig känsla. Då upptäckte jag att det var spelaren själv som förvrängde sin röst och låtsades vara en annan person. Han försökte alltså sälja in sig själv, säger Eiranson.

- En annan sjuk grej i allt är att när han provspelade hos oss så bodde han hos mig i ett källarrum.

- Nu i efterhand är jag bara glad att han inte stal något eller att det hände något konstigt när han var här. Men det var ett seriöst provspel. Han skötte sig då. Men han räckte inte till som spelare. Jag hade sett honom innan och då var han rätt duktig. Men nu hade han tappat i fysik.

Hur kom det sig att han var på provspel hos er?
- En i vårt lag tipsade om honom.

Sedan gick det ett tag innan spelaren började lura spelare från Nederländerna med att han var Leif Eiranson och att de skulle få komma till FC Gute.

Annons

- Då hade jag mycket kontakt med en akademi i Holland. De ville veta allt om honom. Man hade lurats på en hel del pengar av honom. Han använde mitt namn. Han sa att han hade provspel om de fixade saker. Flera spelare lurades att de skulle till olika klubbar.

Svarade han när du varnade honom?
- Han lät bara förvånad när jag sagt till honom.

- Det är avancerat att hålla på med sånt här. Bedrägerier. Det är bra skådespelat, han lurade mig i ett par veckor med att det var hans agent när det var han själv. Jag är förvånad över att holländsk polis inte har fått fast honom än.

Fotbollskanalen har sökt den utpekade spelaren för en kommentar, utan framgång.

Publicerad 2023-10-11 kl 14:55
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto