Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Avslöjar: VM 94-dokumentär på gång - Brolin med i projektet

VM-bragden 1994 är på väg att bli dokumentär. Enligt uppgifter till fotbollskanalen får Tomas Brolin en huvudroll.

- Tankarna finns där, men ingenting är klart, säger Svante Stockselius.

Om 18 månader inleds VM i Brasilien och sommaren 2014 markerar även 20-årsjubileum för en av Sveriges största fotbollsmässiga framgångar. VM-bronset 1994, då Tommy Svenssons landslag med bland andra Tomas Brolin, Martin Dahlin, Jonas Thern och Thomas Ravelli tog den första svenska medaljen vid ett världsmästerskap sedan 1958.

Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att arbetet med att göra en tv-dokumentär om succén dragit igång. Bakom initiativet står bland andra den förre Eurovisionschlagergeneralen Svante Stockselius, som för Expressens räkning punktmarkerade Tomas Brolin under EM 1992 på hemmaplan. Han har ett produktionsbolag ihop med förre Dif-basen Bosse Lundqvist som för närvarande driver ett liknande projekt kring Lennart Johanssons livsgärning.

- Alltså, vi håller ju på med dokumentären om Lennart Johansson och sedan tittar vi naturligtvis på andra idéer. Det du nämner finns med i utvecklingsprocessen men inget beslut är taget, säger Svante Stockselius.

Men ni överväger att skildra även VM -94?

- Det är en tanke som finns där, naturligtvis.

Vad är det som lockar med den idén?

- 1994 var en av de stora fotbollssomrarna som vi alla minns, och den kretsade kring ett speciellt lag. Nu vill man gärna ta reda på vad spelarna gör i dag och hur förhållandet till den där sommaren ser ut. Så programidén känns väldigt stabil, tycker jag. Det är riktigt att planerna finns där, men det är en lång väg att gå innan man får ihop en sådan dokumentär, säger Stockselius.

Enligt vad fotbollskanalen.se erfar hör Tomas Brolin till dem som fått förfrågan om att medverka i filmen – och han ska dessutom ha tackat ja. Den dåvarande 24-åringen fick sitt internationella genombrott just 1994 efter att ha flyttats ner från anfallet och intagit en fri roll till höger på mittfältet. Under VM gjorde han tre mål och blev uttagen i Fifas världslag. Senare på hösten belönades han också med Guldbollen.

- Det är rimligt att tro att han blir inblandad om man skapar en film om VM 1994. Om vi bestämmer oss för att göra det kommer naturligtvis Tomas och övriga laget att ingå i planerna, säger Svante Stockselius.

Hur ser er ingång till projektet ut, vilka andra spelare vill ni ha med?

- Spontant vill man nog ha med alla i någon mån, utan att jag analyserat det närmare. För alla hade en viktig del. Sedan är det klart att några av dem skulle profileras starkare.

När kan ni vara klara?

- Det finns inget specifikt datum satt för det. Men det är klart att med tanke på att snart 20 år har gått vore det väl lämpligt att få till någonting i samband med det.

Alltså sommaren 2014?

- Ja, det är nog den ledtiden man behöver för att göra en bra film, säger Stockselius.

Fotbollskanalen.se har förgäves sökt Tomas Brolin för en kommentar.

Publicerad 2012-12-17 kl 18:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons