Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Axén lade korten på bordet för SvFF: "Satt i två och en halv timme"

Foto: Bildbyrån.

Gunilla Axén har vittnat om sextrakasserier under sin tid på förbundet.
På torsdagen lade hon alla korten på bordet för SvFF:
- Vi har vänt på alla stenar och pratat om allt som hänt, säger Axén till Fotbollskanalen.

Det var i en intervju med Aftonbladet förra helgen som förbundets tidigare utvecklingschef, Gunilla Axén, berättade om olika former av sexuella trakasserier under sin tid på SvFF. Bland annat avslöjade hon att flera tidigare landslagsspelare vid ett flertal tillfällen skickat bilder på sitt eget kön.

- Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, sa Axén till tidningen.

SvFF har nu påbörjat en internutredning kring trakasserierna och under torsdagen träffade Gunilla Axén chefsjuristen Anders Hübinette. Väl där lade hon alla korten på bordet.

- Jag kan säga att vi pratade om det som hände då och vi har suttit i två och en halv timme och haft ett väldigt djupt samtal om allt som har hänt. Vänt på alla stenar, pratat om exakt det som hänt och det var lite jobbigt och jag var trött efteråt. Men det var också positivt. Det känns som att förbundet nu har tagit det på allvar. Jag känner mig väldigt nöjd och det var ett väldigt bra samtal, säger hon till Fotbollskanalen.

Enligt Axén kommer utredningen i fråga att gå snabbt – och alla män hon nu pekat ut kommer att kontaktas av förbundet.

- Jag har tagit upp väldigt många namn. Det här handlar om hela min historia och det är inte bara de här bilderna, utan det är allt som har hänt. En väldigt tuff dag och jobbigt att rekapitulera till det här som hänt, men samtidigt jättebra.

-  Svenska Fotbollförbundet har en intern grupp som jobbar med den här frågan. Och de namn som jag nämnde i det här samtalet, de namnen kommer man alltså att kontakta och diskutera med.

Enligt Axén har hon fått intrycket att det här nu är en prioriterad fråga på förbundet.

- Det här har tagits emot på ett jättebra sätt tycker jag, från förbundet. Nu driver vi den vidare. Sedan vill inte jag bli någon offentlig person. Jag vill bara få lite upprättelse.

En av de utpekade före detta landslagsspelarna bekräftar, delvis, i en intervju med Expressen, att han är ett av namnen som nu finns med i SvFF:s utredning. Mannen hävdade då att det enbart hänt vid ett tillfälle, ett tillfälle då han var kraftigt berusad.

- Det skulle det bero på naturligtvis. Det var så längesen att... ja, det kan ha hänt. Det kan jag inte förneka, det kan mycket väl ha hänt. Ja, säger jag, sa mannen till tidningen.

Att det skulle röra sig om ett enstaka tillfälle skriver dock inte Axén under på. I en intervju med Eskilstuna Kuriren tidigare under torsdagen sa Axén att trakasserierna pågått under en lång period.

-  Ja, det är säkert ett år som han har hållit på, säger hon till Fotbollskanalen.

- Jag vet vem det är och det är en person som har förföljt mig ganska länge.

Publicerad 2017-10-26 kl 18:37
Annons
Annons
Annons