POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE
2v

Barcelonas damlag vill bli lika stort som herrlaget – med hjälp av Martens som vill sänka Sverige i VM-semifinalen

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkter från Sveriges möte med Tyskland i VM-kvartsfinalen.

LYON. Barcelonas damlag vill bli lika stort som herrlaget.
Med hjälp av Lieke Martens som vill sänka Sverige i VM-semifinalen.
- Vi måste stoppa henne, säger Elin Rubensson.

När Josep Maria Bartomeu ansökte om att bli klubbpresident för Barcelona, 2015, så var Maria Teixidor en del av hans team.

De vann och fick det fina förtroendet att leda en av världens största fotbollsklubbar.

En viktig del i kampanjen innan var ett löfte om att få fram ett framgångsrikt damlag, och från säsongen 2015-16 blev damspelarna professionella.

Där och då började starten på något som snabbt blivit större och större, och i dag har man Europas näst bästa lag.

Målet är att göra Barcelonas damlag lika populärt och framgångsrikt som herrlaget. Både på och utanför planen.

Maria Teixidor är den som nu är ansvarig för satsningen och hon är övertygad om att damlaget kan bli ett globalt varumärke och få fans runt om i världen på samma sätt som herrlaget.

- Tjejerna delar exakt samma identitet som killarna. Vi är Barca. Allt handlar om att vara den bästa klubben i världen. Vi vill ha allt. Vi vill vinna ligan, vi vill vinna spanska cupen, Champions League, och vi fokuserar på att göra en mängd olika saker för att göra damerna mer synliga för våra fans runt om i världen, säger Teixidor till engelska Telegraph.

För att uppnå målet om att vinna allt och bli lika populärt som herrlaget så började Maria Teixidor att värva spelare som skulle kunna leverera framgångar på planen och också uppnå stjärnstatus utanför, precis som Lionel Messi och Luis Suarez.

Under sommaren 2017 spelade Lieke Martens hem EM-guldet till Nederländerna och hon utsågs till turneringens bästa spelare.

Samma sommar köpte Barcelona loss Martens från FC Rosengård och det blev den dyraste övergången någonsin från allsvenskan.

- Hon är väldigt bra i en mot en, gillar att kliva in i banan men kan också gå runt på kanten. Och hon är väldigt bra med bollen i hög fart, säger svenska landslagets mittback Amanda Ilestedt, som spelade med Martens i Rosengård.

Lieke Martens fick snabbt en bekräftelse på Barcelonas satsning. Damlaget och herrlaget delar på faciliteterna på den imponerande träningsanläggningen Ciutat Esportiva, och under sommaren reste både damlaget och herrlaget runt på träningsturné i USA. Nu kan också fans för första gången köpa damlagets matchställ.

Under Martens andra säsong i Barcelona hjälpte hon klubben att nå final i Champions League, något som var väldigt stort för Barca, som dock inte klarade av att rå på den franska giganten Lyon som därmed vann turneringen för fjärde gången i rad.

Men Barcelona är inte klubben som ger upp. Speciellt inte nu när rivalen Real Madrid nyligen tagit efter och också startat upp en satsning på att få fram ett framgångsrikt damlag.

Barcelonas ambition är att bli bäst i världen och den höga målsättningen kommer från klubbens medlemmar, där 26 procent är kvinnor.

- Det finns en känsla att folk tillhör klubben oavsett vilket kön man har, och jag tror att det kanske är skillnaden mellan oss och säg klubbar i England, säger Maria Teixidor.

- Vi känner att vi har ett ansvar. Våra medlemsgrupper är intresserade av vad vi gör, har koll på oss och ser om vi uppnår vad vi har lovat.

På samma sätt som herrlaget är uppbyggt med en blandning av egna spelare från ungdomsleden till stora utländska stjärnor så är det samma upplägg för damlaget.

- Vi har tagit fram en fotbollsskola vid La Masia, vi skapar samma möjligheter för tjejer. Det gör att vi kan utbilda tjejerna efter Barcas spelstil och också att vi upptäcker spelare härifrån området och utvecklar tjejerna till att kunna ta klivet upp i vårt bästa lag. Det här är en av de viktigaste sakerna i den här klubben, att ta fram egna talanger, och det är på exakt samma sätt för killarna, säger Teixidor.

I onsdagens VM-semifinal spelar Lieke Martens en nyckelroll för Nederländerna mot Sverige. De svenska spelarna har full koll på sin motståndare och menar att det är viktigt att stoppa henne.

- Jag spelade med henne i Kopparbergs/Göteborg. Hon är väldigt bra i en mot en. Hon vill ta sig förbi och driva och dribbla och ta sig in i banan och komma till avslut. Det är något vi måste få stopp på och vi måste hålla henne på utsidan. Det är en skicklig spelare en mot en, säger mittfältaren Elin Rubensson.

Lieke Martens spelade i Göteborg säsongerna 2014 och 2015 innan hon flyttade till FC Rosengård där hon var i en och en halv säsong innan övergången till Barcelona. I Rosengård spelade den nederländska stjärnan tillsammans med Amanda Ilestedt.

- Hon är en väldigt bra spelare. Bra på att utmana, bra en mot en, bra skott. Vi måste absolut ha koll på henne, säger Ilestedt och fortsätter:

- Det gäller att ligga nära och ta henne så tidigt som möjligt. Får hon upp farten så blir det svårt.

Varför är hon så svår att försvara mot?
- Hon är så bra i en mot en, gillar att kliva in i banan men kan också gå runt på kanten. Och hon är bra med bollen i hög fart.

Sveriges semifinalmöte med Nederländerna spelas på onsdag. Sändningen börjar klockan 19:30 på TV4, C More Fotboll och cmore.se. Matchstart är klockan 21.00

Publicerad 2019-07-03 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå