Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Bekräftat: Här är regeringens förslag på ny spellagstiftning: "Ska röka ut matchfixningen"

Foto: Bildbyrån.

Regeringen föreslår en ny, omreglerad, spelmarknad.
På onsdagen bekräftade man bland annat förslaget på en ny brottsrubricering för att få bukt med matchfixning.
- Vi menar allvar, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens.

Dagens Nyheter kunde redan under tisdagskvällen avslöja innehållet i regeringens förslag på en ny spellagstiftning. Och på onsdagsförmiddagen höll civilminister Ardalan Shekarabi en presskonferens där det nya förslaget, som regeringen menar ska ge staten en ökad kontroll över marknaden, presenterades.

Bland annat innebär det nya förslaget:

  • Att alla spelbolag som ska verka på den svenska spelmarknaden måste ha en licens.
  • Att de utlandsbaserade bolagen som verkar på den svenska marknaden ska betala 18 procent i skatt.
  • Att alla som satsar pengar måste göra en registrering hos spelbolagen. Alla spelbolag får också en så kallad "omsorgsplikt" där man bland annat måste erbjuda en gränssättning på spelandet.
  • Att man villa införa skärpta straff för olovlig spelverksamhet och addera en ny brottsrubricering: ”Spelfuskbrott”.
  • Att Svenska Spel och ATG fortsatt kommer ägas av staten.


- Den svenska staten har tappat kontroll över spelmarknaden för länge sedan. Det är ett svek mot medborgarna. Det här borde gjorts för länge sedan. säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Den nya brottsrubriceringen "spelfuskbrott" menar ministern är ett viktigt steg för att få bukt med matchfixning. Den kan i normalfallet leda till fängelsestraff upp till två år och i grövre fall minst sex månader och som högst sex år.

- Vi menar allvar med detta och kommer att agera kraftfullt för att få bort matchfixning.

Dessutom ges den nya Spelmyndigheten, som ska ersätta Lotteriinspektionen, större mandat att stoppa spel på enskilda matcher och/eller företeelser under en match.

- Vi ger muskler till Spelmyndigheten som ges möjligheter att förbjuda spel på enskilda matcher i samband med misstankar om matchfixning. Vi har fokus på att röka ut matchfixningen från vårt land, säger Shekarabi.

Svenska Spel är i dag en stor sponsor till det Svenska Fotbollförbundet och man sponsrar med runt 200 miljoner kronor årligen. I sitt remisssvar inför omregleringen skrev SvFF att man önskade ta över Stryktipset av Svenska Spel men staten har alltså beslutat sig för att behåla ägandet. Samtidigt föreslås även ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp bli konkurrensutsatt.

Regeringens förslag på den nya spellagstiftningen skickas nu på remiss till lagrådet. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Publicerad 2017-12-20 kl 10:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons