Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
32v

Berg om Blågult slut, Toivonens comeback och återkomst i Blåvitt: ”Klart att det hade varit en häftig grej”

Foto: Bildbyrån

För tio år sedan debuterade Marcus Berg i landslaget.
VM kan vara slutet.
- Vi får ta det efter VM, men det är klart att man har lite tankar om det, säger han till Fotbollskanalen.

Marcus Berg laddar för sitt första VM-slutspel och bara sitt andra stora mästerskap för landslaget. Trots debut i A-landslaget redan 2008 dröjde det till EM 2016 innan han fick spela ett mästerskap med Sverige.

Till Ryssland reser han med ett annat självförtroende efter ett VM-kval där han stod för åtta mål - och det pekar han ut som en skillnad:

- Det är väl att jag har spelat väldigt mycket i landslaget som ordinarie. Det är väl att man har en tydlig roll i gruppen och det är framför allt det jag känner, säger Marcus Berg. 

Med sig har han radarpartnern Ola Toivonen som han spelade med i Värmlandslaget som tonåring och de har sedan följts åt och han vet vad som krävs av dem om Sverige ska lyckas:

- Jag och Ola kompletterar varandra bra. Vi har en bra kemi mellan varandra och funkar bra både på och utanför planen. Sedan gäller det att sätta det i varje match. Vi är offensiva spelare och måste hitta en bra feeling där. Vi ska hitta lite mer lägen framåt. Framför allt när vi möter bättre motståndare måste vi ha mer folk framåt. Även inläggsspelet kan vi göra bättre. Vi kommer ganska mycket på kanterna. Vi ska kräva bättre spel i boxen, men även bättre inlägg. 

Redan när ni spelade i U21-landslaget i EM 2009 gjorde ni succé, fanns det då en tanke att ni ska ta nästa steg?
- Klart att man hade tankar om det. Både jag och Ola var ifrån landslaget under en lång period och sedan har vi tagit oss tillbaka. De som var innan oss höll ut ganska länge och vi har fått vänta på den här chansen.  

Var du överraskad när Ola kom tillbaka i landslaget efter att ha varit petad ett tag?
- Nej, överraskade blev jag inte. Jag vet vilka kvaliteter han har och vi funkar bra ihop. Det känns bra att vi fått den här chansen igen. 

Känner ni varandra så väl att ni kan bli förbannade på varandra och sedan förlåta varandra direkt?
- Ja, det händer ofta. Det är framför allt Ola som kan säga vad han tycker och då blir det tjafs. Men vi unnar varandra allt gott men det kan bli lite gnabb, men det är ingen fara. Det är mest smågrejer, mest lite gnabb. När vi spelar kort eller så. Ola är en sämre förlorare kan man säga. 

Du har gjort succé i Förenade Arabemiraten - vill de förlänga?
- Nej, det är mer min agent som har den kontakten. De har ramadan nu fram till 15 juni. Inget som jag har lagt fokus på, så får vi se. Det går snabbt. Det är upp till dem som de vill förlänga. 

Hur långt ser du din egen karriär?
- Som kroppen känns nu är det bra och jag kör på. Som ligan är där nere är det inte lika fysiskt som Europa. Så man kanske förlänger sin karriär några år. 

Du vill flytta hem till Göteborg någon gång?
- Vi har inga planer på att flytta hem ännu. Men den dagen vi bestämmer oss för att flytta hem blir det Göteborg. Jag älskar Göteborg som stad och har mycket kompisar där så det kommer vi göra. 

Jag såg på Instagram att du träffade tidigare Blåvitt-polarna Mattias Bjärsmyr och Oscar Wendt. Snackar ni om att avsluta i IFK Göteborg? Både ditt och Wendts kontrakt går ut nästa sommar.
- Klart att vi ofta pratar om det, att få göra det på hemmaplan i Göteborg. Men det är inget som vi kan sia om. Mycket kan hända på vägen. Oscars och mitt kontrakt går ut samtidigt. Men klart att det hade varit en häftig grej. 

Hur mycket lockar det med tanke på att det går trögt för Blåvitt?
- Klart att man vill att det ska gå bra, sedan är det inget som säger att bara för att vi skulle komma, att det skulle gå bra och bli SM-guld. Om man skulle komma hem vill man bidra med att klubben höjs och vinna titlar. Man vill inte höra att Blåvitt ska ha ett par år på sig innan man ska vinna guld. Nu har mycket hänt på kort tid, så jag förstår tanken. 

Vad lärde du dig av det som hände i Hamburg SV dit du värvades efter U21-EM 2009, där du hade en tung period karriärmässigt?
- Det var väl mest att man var ganska ensamma i det. Det är inte mycket ryggdunkningar utan upptill en själv att bita ihop och hitta en väg ut. Viktigt med familj och ha kompisar. Men viktigt att i Tyskland, där det är väldigt hårt, där måste du klara dig själv. Första åren var helt okej, men den tiden gav mig styrka i mig själv. 

Du gick för 100 miljoner kronor när du såldes från Groningen till Hamburg då. Vad tänker du om summorna som är nu?
- Det har blivit helt sjukt. Visst det är fantastiska spelare, men vissa spelare är bänkspelare som går för över en miljard. Det är sjukt. Det borde vinnas någon gräns, men det är så businessen ser ut. Men finns ingen gräns just nu. 

Ser du VM-slutspelet som din final i landslaget och att du slutar i Blågult sedan?
- Nja, det finns lite tankar där men det är inget som jag vill gå in och prata om nu. Vi får se efter VM vilken känsla man har. Det är onödigt att sitta och prata om det nu när det är någon vecka kvar till det största man varit med om i karriären. Vi får ta det efter VM, men det är klart att man har lite tankar om det. 

Publicerad 2018-06-08 kl 09:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons