TV: Bergs drömchipp fixade svensk poäng mot Holland

Sverige (herr)

Ett vackert chippmål från Marcus Berg räckte för att Sverige skulle ta poäng mot Holland.
VM-kvalpremiären slutade 1-1.
- Jag har större krav på vårt egna spel, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Det var ett delvis nytt och orutinerat landslag som kom till spel på Friends Arena mot ett krisande Holland som överraskande föll med 1-2 mot Grekland i torsdags.

Janne Andersson valde att sätta in bland andra Marcus Rohdén och Alexander Fransson från start på det svenska mittfältet. Totalt var det sju nya spelare jämfört med elvan som startade mot Belgien i EM.

Även om motståndet på förhand såg farligt ut lyckades det "nya landslaget" ta en poäng mot en av favoriterna till ta hem grupp A.

Marcus Berg blev stor svensk poängräddare. Anfallaren chippade in 1-0 i slutet av den första halvleken. Berg snodde bollen från en holländsk försvarare innan han iskallt, via ribban, fick in bollen i nät.

Holland öppnade den andra halvleken i ett rasande tempo och tvingade målvakten Robin Olsen till ett par fina ingripanden. Andreas Isakssons arvtagare svarade för en trygg och säker match men kunde inte stå emot hela vägen ut.

I minut 68 smällde Hollands stora stjärna Wesley Sneijder in 1-1 efter en retur från Olsen.

- Robin (Olsen) visar att han är bra och gör en jättebra match och målvakten är också en del av laget och det är inget vi skäms över, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

- Jag har större krav på vårt egna spel och att vi ska kunna äga boll mer men glad över att vi står upp.

Annars var det Holland som stod för spelet och skapade klart fler lägen än hemmanationen.

Redan efter sex minuter var Davy Klaassen nära på att stöta in 1-0 från nära håll efter en fin framspelning från Kevin Strootman.

En av de svenska spelarna som gjorde störst avtryck under den första kvarten var Emil Forsberg som avlossade ett tungt skott som den holländske målvakten Jeroen Zoet fick stöta ut till hörna.

Nickstarke Das Bost byttes in för Holland i den andra halvleken och var ett ständigt orosmoment för de svenska försvararna. Den store forwarden nickade på tilläggstid in 2-1 för Holland - trodde alla. Domaren Daniele Orsato valde dock att döma bort målet på grund av gruff.

Sveriges elva: Olsen - Lustig, Granqvist, Nilsson-Lindelöf, Wendt - Rohdén, Fransson, Hiljemark, Forsberg - Guidetti, Berg.

Hollands elva: Zoet - Janmaat, Bruma, Blind, Willems - Wijnaldum, Strootman, Sneijder - Berghus, Janssen, Promes.