Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Beskedet från SvFF: Ingen bojkott av Ryssland och Qatar

Foto: Scanpix

Karl-Erik Nilsson

På flera håll höjs röster för att bojkotta Rysslands-VM. Svenska fotbollförbundet har en annan inställning.
"Vi ska vara aktiva och påverka Fifa till det bättre", skriver ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Kritiken mot Fifa har inte varit nådig sedan organisationen friade Qatar och Ryssland från anklagelser om korruption i samband med att länderna tilldelades VM 2018 respektive 2022. Som bakgrund till beslutet använde Fifa en rapport som grundligt undersökt hur urvalsprocessen gick till när de båda ifrågasatta nationerna blev utsedda att arrangera mästerskapen 2010.

Men rapportens huvudförfattare Michael Garcia gillade inte Fifas slutsatser. Han hävdade att de ursprungliga fakta han fått fram genom sin granskning blivit förvanskade, och anklagade Fifa för att försöka dölja de verkliga resultaten.

I kölvattnet av den diskussionen vill många se en bojkott av, till att börja med, VM i Ryssland för att göra en markering mot hur Fifa bedriver sin verksamhet. En av dem som använt skarpast ordalag är David Silberstein, tidigare ordförande för engelska FA, som kallar Fifa för en "totalitär organisation med tydliga likheter till det gamla Sovjet".

- Om jag var aktiv inom fotbollen fortfarande skulle jag driva linjen om en bojkott stenhårt. Att ge Qatar VM var ett av de löjligaste besluten i idrottshistorien, säger Silberstein till BBC.

I Sverige är tongångarna mildare. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson anser att Fifa borde offentliggöra Michael Garcias rapport i sin helhet, men vill inte gå längre än så.

"Min uppfattning är solklar: Sverige var en av grundarna till FIFA 1904 och vi vill vara en del av den världsledande fotbollsorganisationen. Att lämna eller bojkotta är verkningslöst. Vi ska istället vara aktiva och försöka påverka den organisation där vi är medlemmar och försöka göra den bättre. Det gäller för den lokala föreningen, på distrikts- eller nationsförbund och självklart också på internationell nivå", skriver Nilsson i sin blogg på fotbollförbundets hemsida.

"Det är inte alltid lätt att få gehör för våra synpunkter från europeisk nivå, men vi måste oförtrutet arbeta vidare. FIFA har emellertid gjort framsteg, men dessa skyms av det faktum att FIFA:s främste företrädare inte åtnjuter förtroende från stora delar av fotbollseuropa. Med en ny FIFA-president vid rodret tror jag också att FIFA:s rykte kommer att förbättras. Det är fotbollens som idrott värd".

Publicerad 2014-11-17 kl 22:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons