Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Borås nobbade U21-EM - förlorade 37 miljoner

Det kostade för Borås stad att släppa arrangörsskap för U21-EM. Minst 37 miljoner.

– Ja, där ser man vad Max kostade, säger Sture Svensson som var ordförande i Borås lokala U21-EM-kommitté.

Svensson är den som anses ha jobbat hårdast för att få värdskapet i U21-EM till Borås. Nu blev det inte så och med det så har det i efterhand visat sig vilket misstag det var att säga nej. Bråket som stjälpte möjligheterna var att Borås stad hade skrivit ett bindande avtal med Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) som omöjliggjorde att utomstående företag fick ha någon verksamhet inne på arenaområdet.

Problemet var bara att hamburgerföretaget Max hade ett bindande kontrakt om att de skulle få ha öppet - och den svenska snabbmatsjätten vägrade att ge sig. Hela historien slutade med att Borås tvingades släppa i från sig evenemanget till Halmstad. En vinstlott för sommarmetropolen har det visat sig.
En nyligen färdigställd undersökning ger att EM-publiken totalt gjorde av med cirka 130 miljoner under EM-veckorna - av den summan ska 37 miljoner ha hamnat i Halmstad.

– Det hade blivit ännu mer i Borås eftersom vi hade haft en match till – och en utsåld arena till. Vi hade ju fått semifinalen Sverige–England. Och den matchen hade gjort mycket. Det här är förstås tråkigt både för näringslivet i Borås – och för fotbollen, säger Sture Svensson.

Kommunalrådet i Borås Ulrik Nilsson erkänner att det så här i efterhand svider att ha lämnat i från sig värdsskapet. – Det var betydligt större än vad vi trodde från början. Så det är bara att beklaga att Borås näringsliv gick miste om 35 miljoner.

Publicerad 2009-09-09 kl 13:43
Annons
Annons
Annons