Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Bortom mästerskapsfesterna – nu börjar SvFF strama åt: ”En del får jobbiga besked"

För SvFF är 2016 inte bara fester i EM och OS.
Utan det är bistra tider; sju tjänster ska bort, personal måste kompetensväxla och den sportsliga organisationen måste ses över.

- Vi måste jobba med intäkter och kostnader, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Bortom mästerskapsfesterna – nu börjar SvFF strama åt: ”En del får jobbiga besked"

På ytan är det mycket som är positivt i svensk fotboll. A-landslaget för herrar nådde EM i Frankrike nästa sommar, U21-landslaget vann inte bara EM-guld i somras, precis som F19-landslaget, utan nådde även OS i Rio de Janeiro och F19 nådde U20-VM. Samtidigt pågår betydligt tuffare processer på kansliet i Solna.

ANNONS

Där leder generalsekreteraren Håkan Sjöstrand en omstöpning av SvFF och det händer mycket. I veckan informerades personalen om arbetet och klart är att sju tjänster försvinner när man går från 126 tjänster till 119 och ytterligare skiften lär ske när man behöver skifta kompetens. 

- Jag har stor respekt för att den här processen är tuff att gå igenom och att för en del är det jobbiga besked just nu men vi behöver göra det, säger Håkan Sjöstrand.

- Det är en krass verklighet och vi måste jobba med våra kostnader. Vi måste ha en modell som bär sig även utan att Sverige är med i stora mästerskap. De stora mästerskap är vår högkonjunktur men det blir svårare att nå dit och då handlar det om försöka göra svensk fotboll bättre genom att effektivisera och frigöra medel just till fotbollen. Så enkelt är det men också så tufft och svårt.

ANNONS

Hur har beskeden tagits emot?
- Jag strävar efter uppriktighet och  transparens och har respekt för att man kanske inte gillar informationen men man ska åtminstone uppfatta mig som reko när det gäller att vara öppen och tydlig med informationen.

Håkan Sjöstrand talar om att fem raka mästerskap för Sverige mellan 2000-08 gjorde att man naturligtvis byggde på organisationen eftersom det var goda tider. Därefter har det blivit ett EM 2012 och ett EM 2016 och VM blir allt svårare att nå. Lägg på bygget av Friends Arena som dränerat förbundet på pengarna man fick från Råsunda och som pressat SvFF rejält. 

Alltså måste man jobba med både intäkter och utgifter och för ett knappt år sedan stakade Sjöstrand ut färdplanen för SvFF-styrelsen och egentligen är inget heligt när det handlar om att ta fram pengar till det viktigaste: fotbollen.

ANNONS

- Vi är inget aktiebolag som ska dela ut vinst till aktieägare utan det handlar om att frigöra resurser för att utveckla fotbollen, säger Håkan Sjöstrand som under nio veckor våren 2015 genomförde en genomgång av SvFF.

Klart sedan tidigare är att Camilla Hagman slutar som marknads- och kommunikationschef och personalchefen Britt-Marie Kihlman går i pension. I början av 2016 kommer Maria Lerner in som ny HR-chef och Mikael Jiffer bli marknads- och försäljningschef. Dessutom knyter man tävlingsfrågor och kommunikationen närmare till Sjöstrand.

- Det är centrala områden som jag vill ha högre upp på agendan, säger Sjöstrand. Sedan måste vi jobba ännu mer med kulturfrågor inom förbundet och utveckla både människorna och ledarskapet och det är en resa vi precis påbörjat. 

ANNONS

- I slutändan handlar det om att man som medarbetare måste checka in på den här resan. Motiven finns här, för att bli ett ännu bättre förbund med mer resurser till fotbollen, men motivationen får man stå för själv.

Förbundets generalsekreterare har ett förflutet som spelare i Västerås och Gefle IF men har även en lång och framgångsrik yrkeskarriär på Svenska Spel och Ica. Sjöstrand kom till förbundet för ett år sedan med ett tydligt uppdrag, att modernisera SvFF. Under våren genomförde han en första genomlysning av alla delar utom de sportsliga, som ekonomi, service, marknad, kommunikation, IT. 

- Det görs oerhört mycket bra på förbundet men vi behöver ändra en del för att bli ännu bättre utifrån dagens förutsättningar.

Under första delen av 2016 ska man förutom förberedelser för OS-kval för damlandslaget och för herrarnas EM i Frankrike och U23-landslagets OS-start även påbörja en översyn av den sportsliga organisationen där Lasse Richt är chef för Herr/Pojk-elit, Marika Domanski Lyfors är chef för Dam/Flick-elit och Per Widén är chef för utbildningsavdelningen.

ANNONS

- Vi startar upp arbetet då med de frågeställningar vi behöver ta tag i. Lasse, Marika och Per kommer att vara jätteinvolverade i det här arbetet och det görs mycket bra i svensk fotboll vilket vi ser resultat av på fotbollsplanen, men vi behöver se hur vi kan bli ännu bättre.

Publicerad 2015-12-14 kl 09:30

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto