Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

"Brasilianarna skulle nog sakna Ronaldo mer än Zlatan"

Brasilien väntar på vilka 32 länder som kvalar in till fotbolls-VM. Ricardo Trade är vd för den lokala organisationskommittén, och för folkets skull håller han på Portugal mot Sverige.
-Cristiano är lite mer välkänd här än Zlatan, förklarar han.

Det är som vanligt trafikkaos i Rio de Janeiro. Taxin kryper fram från OS-kontoret inne vid Maracanã-stadion till VM-kontoret tre mil bort ute vid den olympiska parken i Barra.
Att kontoren inför de gigantiska idrottsevenemangen ligger på omvända platser säger lite om läget. Allt är inte perfekt planerat.

Ricardo Trade borde vara en av Brasiliens mest stressade män, det är han som ska se till att allt ska fungera under fotbolls-VM i juni nästa år. Men han är lugn och avspänd när han tar emot TT:s utsända.
-Jag har många drömmar, men den största är kanske att få visa att Brasilien kan anordna både fotbolls-VM och sommar-OS. Då tror jag att människor i hela världen skulle respektera vårt land mer, säger han.

-Det är en utmaning att arrangera fotbolls-VM och OS inom två år, men vi kommer att klara av det. Både VM och OS är en katalysator för den brasilianska infrastrukturen - det har många städer väntat i 30 år på, säger Trade.
Men alla gillar inte de satsningarna. Fotbollslegendaren Romario har sagt att det här är den största stölden i landets historia. Vad säger du om det?
-Jag respekterar Romario, men vi arbetar hårt mot vårt mål: att förändra hela vårt land. Även om det är inte är vår uppgift inom organisationskommittén att lösa alla problem i Brasilien.

Ricardo Trade följer med stort intresse kampen om de sista VM-platserna, särskilt matcherna mellan Portugal och Sverige.
-För att vara väldigt uppriktig så har ju vi i Brasilien ett särskilt förhållande med Portugal. Vi talar samma språk och Cristiano är kanske lite mer välkänd här än Ibrahimovic - även om Zlatan också är mycket uppskattad. Men folket skulle nog sakna Cristiano Ronaldo mer, säger Trade.

De lag som kvalar in kommer att få resa mer än vanligt. Inget av de 32 lagen spelar på samma ort mer än en gång under gruppspelet. Från början skulle grupperna delas in i olika zoner för att minska restiden, men då ansågs vissa lag gynnas.

Nu blir det ungefär lika dåligt för alla. Det är exempelvis över 300 mil och två tidszoner mellan Porto Alegre i söder och Manaus i nordvästra delen. Laget som dras som "E4" i lottningen den 6 december har gruppspelsmatcher i både Porto Alegre och Manaus.

Det är en utmaning för lagen och arrangörsstaben, men framför allt för supportrar som vill följa sitt lag.
-Jag var inte med när man valde att använda tolv städer, men det är viktigt att visa att Brasilien är mer än Rio och São Paulo. Vi har lagt matcherna så att det ska fungera med allt resande, säger Ricardo Trade.
-Fansen blir väl emottagna redan på flygplatsen. Vi kommer att ge alla ett minne för livet. Vi vet att vi kommer att behöva blir bättre i vår service till dem som kommer utifrån. Det har vi inte alltid varit bra på.

Vilken är din drömfinal den 13 juli nästa år?
-I Confederations Cup fick jag min drömfinal mellan Brasilien och Spanien. Nu säger många säger Brasilien-Tyskland, och det är nog också min drömfinal. Det är viktigt att vi i organisationen behandlar alla 32 lagen lika, men för VM-turneringens skull tror jag att det är viktigt att Brasilien är ett av de två lagen i final för att behålla intresset på topp.

Publicerad 2013-11-11 kl 12:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons