Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Claes Eriksson: ”Elite Round är det svåraste kvalet”

Foto: TV4 Sport

Efter uttåget ur Elite Round menar Claes Eriksson att deras kval inte var en lätt uppgift.
- Det är det svåraste kvalet för alla landslag, säger förbundskaptenen i en presskonferens.

Sverige blev sist i sin Elite Round-grupp efter att bara ha tagit en poäng på tre matcher. I U19-EM deltar blott åtta nationer, vilket Claes Eriksson menar tyder på den hårda konkurrensen.

- Ja, det är det svåraste kvalet tycker jag för alla landslag, i och med att det bara är sju som kan kvalificera sig. På U17-nivå är det nu 15 som kvalar in så det är lite lättare där. Sedan är det svårare att spela de här miniturneringarna. Jag vill inte förringa U21-s kvalsuccé, men när man spelar hemma/borta kan man spela på resultat, som kanske gör det lite lättare. 

"Handlar om ekonomi"
- Det är otroligt svårt att ta sig vidare i de här miniturneringarna. Det handlar också om ekonomi, då det kostar att spela hemma och borta. Ska man spela på det sättet blir det rätt många resor, så det är bättre ekonomiskt att samla alla på en plats och spela alla matcher under 10 dagar, säger Eriksson.

Intryck av matchen mot Ryssland?

- Matchen idag (läs igår) är bra, en av de bättre. Bra försvarsspel, relativt bra anfallsspel även om vi inte hade klara målchanser. Bra anfallsspel med bra kantspel där vi kommer runt lite men framför allt bra försvarsspel. Totalt sett är Elite Round så klart en besvikelse med bara en poäng, en besvikelse att vi har släppt in lite för enkla mål och att vi inte har gjort tillräckligt med mål. 

- Kvalitetsmässigt är vi väl i nivå med Belgien och Ryssland. Jag ser inte att det ska vara någon större skillnad, men då måste det stämma för de svenska killarna. Då kan vi inte var så ojämna som vi har varit. Idag (läs igår) är vi olyckliga med Linus hemåtpass, straffsituationen och deras första skott som blir mål. Samtidigt som det är lite oflyt, är det också oskickligt att det inte är riktigt på toppnivå där och ska vi vinna så måste man vara på topp i 94 minuter. Idag fick vi dock i alla fall se grabbar i blågula dressar som krigade i 94 och det var det viktigaste av allt, så vi gav det en chans. Det gick inte tyvärr men vi gjorde det vi kunde, säger förbundskaptenen.

Utveckla passningsspelet
Något som man jobbar allt mer med i ungdomslandslagen är att utveckla kortpassningsspelet. Mot bland annat Ryssland visade U19-grabbarna prov på många sekvenser där man använde sig utav passningstrianglar för att spela sig ur pressen, vilket normalt sett har varit ovanligt för tidigare svenska landslag.

- Ja, det jobbar vi med och ska jobba med i alla lag. Sedan har vi inte kommit dit med alla lag i alla situationer och det handlar oftast om att killarna inte har det rätta självförtroendet. De här killarna har känt på en del framgång och känner att de kan spela fotboll vilket de också visar. De andra lagen har inte samma självförtroende och blir mer stressade, så man tar det säkra före det osäkra, säger Claes Eriksson i en presskonferens.

Publicerad 2015-04-01 kl 12:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons