POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Claesson har varit inblandad i fyra av fem mål - hoppas på ny succé: "Har avgjort på den här arenan"

Foto: Bildbyrån.

S:T PETERSBURG. Viktor Claesson har legat bakom fyra av Sveriges fem VM-mål.
Nu hyllas han av lagkamraterna - och hoppas på ny succé.
- Jag har spelat på den här arenan en gång, då avgjorde jag mot Zenit i den 89 minuten, säger han

I januari 2017 lämnade Viktor Claesson Elfsborg och flyttade till ryska Krasnodar. Där har det gått bra och han har snabbt blivit en favorit bland fansen, som efter debutsäsongen röstade fram honom till en av lagets bästa spelare. 

I VM-kvalet var Claesson dock inte helt given i Janne Anderssons lag. Men ju närmare VM kom desto mer speltid blev det och efter att nu ha gjort ett imponerande gruppspel i Ryssland har mittfältaren växt ut till en viktig spelare.

Mot Sydkorea fixade han straffen som Andreas Granqvist gjorde mål på.

Mot Tyskland assisterade han fint fram till Ola Toivonens mål.

Mot Mexiko var han inblandad i situationen innan Ludwig Augustinsson satte 1-0 och kastade sedan inkastet innan 3-0-målet.

Mikael Lustig som spelar på samma kant som Claesson är imponerad av sin lagkamrat.

- Han utveckling är uppåtstigande. Extremt hårt jobbande högerytter som gärna vill komma in och är extremt löpstark. Han har gjort det jättebra och kollar man på våra chanser och mål vi har gjort så har han legat bakom de flesta. Så mycket bra, säger Lustig.

- Tar han bollen och går rätt så är det svårt att hänga med honom. Han har en sådan kraft. Extremt nyttig för oss.

Andreas Granqvist spelar tillsammans med Viktor Claesson i både landslaget och även i Krasnodar. Han är också imponerad över utvecklingen.

- Han har varit jätteduktig hos oss i Krasnodar. Han har en väldigt viktig roll offensivt och gör bra med poäng. Från tiden han var i Elfsborg och till nu så har det ju hänt jättemycket. Det är skoj att se och att ha varit med på den resan. Han kämpar stenhårt både defensivt och offensivt, sedan har han de här speciella egenskaperna där han ofta kommer i rätt lägen i ytorna som är viktiga och bra. Han har gjort det jättebra, säger Granqvist.

Viktor Claesson är själv nöjd över sina prestationer i VM, och tycker att det är kul att det hårda arbetet har resulterat i att han har varit inblandad i flera mål. 

- Jag tycker själv att jag är en spelare som försöker springa mycket och ta mig in i boxen. Jag försöker komma in till mycket situationer. Det viktiga är att det blir resultat av det, säger han.

- Jag försöker gå rakt på mål om det finns ett läge att gå rakt på mål. På det sättet är jag kanske lite irrationell. 

Hur mycket fysiskt och hur mycket mentalt är det att det har gått så bra?
- Både och. Jag har jobbat väldigt hårt den här våren. Sedan vi tog oss till VM har jag försökt att verkligen göra allt rätt varje dag för att vara i så bra form som möjligt nu i VM, framför allt fysiskt. Det är kul att det ger resultat och jag har känt mig i bra fysisk form och har kunnat springa mycket i matcherna.

- Sedan är det mycket attt man spelar i ett lag som fungerar. Det gör allt mycket enklare. Det är lite som att spela i ett självspelande piano i det här landslaget. Alla gör det så bra. Se när ”Vigge" (Victor Nilsson Lindelöf) blev sjuk och ”Ponne” (Pontus Jansson) kom in och gjorde det klockrent. Så det känns som att vem som än kommer in så gör man det bra. Det är bra prestationer från alla och det är kul. 

Hur ser du på samarbetet med Mikael Lustig?
- Det växer hela tiden. Ju mer matcher man får tillsammans desto mer självförtroende i samarbetet känner man med varandra. Nu har vi mött väldigt bra lag, framför allt Tyskland som överbelastade på den kanten och då känner vi att vi har klarat av det, det tar man med sig in i nya matcher.

Viktor Claesson har spelat på matcharenan i Sankt Petersburg en gång. Ett bra tecken är att han då avgjorde matchen.

- Ja, vi mötte Zenit i våras. Arenan är stor och tar väl 70 000. Den är mäktig. En jättefin arena och en väldigt bra gräsplan. Vi vann och jag avgjorde faktiskt i 89 minuten. Det blev 2-1. Så det är en bra känsla att ha med sig. Det är ju ingen nackdel. Det är enda gången jag har spelat där.

Publicerad 2018-07-03 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå