Därför dröjde Zlatan-bytet länge: "Kostar kraft mot Spanien"

Sverige (herr)

SEVILLA. Zlatan Ibrahimovic kom in först i 73:e minuten mot Spanien.
Janne Andersson tyckte matchbilden passade superstjärnan bäst först då.
- Hans starka sida finns ju när han är i motståndarnas straffområde, säger förbundskaptenen.

3:12
Höjdpunkter: Sverige lyckades inte rubba spelskickliga Spanien
2:20
Emil Forsberg: "Det känns surt"
2:12
Alexander Isak: "En match med små marginaler"
5:35
Janne Andersson: "Emil började hänga lite - behövde pigga ben"
1:53
Dani Olmo: "Vi förtjänade segern"
2:03
Aymeric Laporte: "Vi vet att vi spelar bra fotboll och kan gå långt"
2:15
Ibrahimovic: "Vet inte ens om jag lever vid play off"
3:20
Robin Olsen: "Känns inte bra nu"
3:12
Victor Lindelöf: "Stolt över grabbarna"
3:00
Kulusevski om framtiden: "Något måste hända"
1:59
Alvaro Morata: "Karma slår alltid tillbaka"

Sverige förlorade med 1-0 borta mot Spanien i VM-kvalets sista gruppspelsmatch, efter ett sent spanskt mål. Länge jagade Blågult ett ledningsmål som hade gett en direktplats till turneringen i Qatar nästa år, men man föll och får nu rikta in sig på play off-spel i mars.

Alexander Isak och Dejan Kulusevski startade som forwards mot Spanien, vilket förbundskaptenen Janne Andersson förklarat med det faktum att Zlatan Ibrahimovic inte var redo för att starta igen efter 90 minuter mot Georgien i torsdags och 90 minuter mot Inter i förra helgen.

Den 40-årige superstjärnan kom in först i den 73:e minuten - och efter forwardskonkurrenten Robin Quaison.

Efter förlustmatchen säger Janne Andersson att han inte hade tankar på att byta in Ibrahimovic tidigare.

- Inte som det var. Spanien hade väldigt mycket boll. Zlatans starka sida finns ju när han är i motståndarnas straffområde. När vi har mer boll, säger Andersson.

Förbundskaptenen förklarar att han hellre ville ha Ibrahimovic på planen när Sverige skulle "chansspela" mer mot slutet av matchen.

- Som forward får man lägga ner väldigt många löpmeter mot Spanien, och det kostar kraft. Lägger man inte ner det jobbet är de skickliga på att hitta hålen.

Andersson vill väldigt gärna att Milan-stjärnan fortsätter i landslaget och är med i play off-spelet i mars.

Är han hel och frisk så kan han tillföra något till det här laget. Det gör han, både på och sidan av planen. Jag har jättegärna med honom. Jag hoppas verkligen att han lever när vi kommit fram till mars, säger förbundskaptenen.

Anledningen till Anderssons slutkläm på svaret? Ibrahimovics citat efter matchen om att han själv inte ens vet om han lever när det är dags för play off.

Publicerad 2021-11-14 kl 23:30