Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Därför väljer U21 att spela på Örjans vall: Uefa-bestämmelser, historiken och Frankrikes oro

Foto: Scanpix

HALMSTAD. Sverige måste göra minst tre mål för att ta sig till EM. Då väljer U21 ett blåsigt och kylslaget Örjans vall. Varför?

Uefa-bestämmelser, historiken och Frankrikes oro.

Sveriges U21-landslag står framför ett berg. Efter förlusten (0–2) mot Frankrike i Le Mans i fredags måste John Guidetti & Co göra minst tre mål för att kvalificera sig till EM i Tjeckien nästa sommar.

Då gäller det att skapa sig så många fördelar som möjligt. Frankrike förbundskaptenen Pierre Mankowski har tidigare pekat på att svårigheten ligger i andra matchen som avgörs på ”en liten arena som kan bli en fälla för oss”. Direkt efter förlusten i fredags pratade svenska spelarna just om mystiken kring Örjans vall.
– Frankrike kommer inte få det lätt när de kommer till Halmstad, sa målvakten Patric Carlgren till fotbollskanalen.se då.

När Frankrike anlände till Sverige tog förbundskapten Pierre Mankowski (återigen) upp Örjans vall.
– Planen är så liten, och situationen så speciell att det kommer att bli tufft. Nu kommer de att attackera, sa Mankowski enligt franska medier.

Fotbollskanalen.se ville därför gå till botten med varför U21-landslaget väljer att lägga en avgörande playoff-match på just Örjans vall i Halmstad istället för exempelvis mer moderna Guldfågeln Arena i Kalmar:

  • Uefa-bestämmelser. Enligt Uefa måste matchen spelas på en arena som ligger max två timmar från en internationell flygplats. Ett kriterium som Kalmar och Guldfågeln Arena inte uppfyller. Nu spelades förvisso playoffet mot Italien för två år sedan där, men det berodde på en överenskommelse mellan länderna eftersom Italien flög privatplan och därmed kunde landa i Kalmar.
  •  Historiken. Håkan Ericson betonade för fotbollskanalen.se att U21-landslaget rent historiskt är obesegrat på Örjans vall och dessutom har man goda minnen från senaste samlingen.

– När man kliver in på hotellet och Örjans vall så känner man sig hemma från första sekund och målar upp bra bilder i huvudet. Det tycker jag är väldigt mycket värt, säger Håkan Ericsson.

  • Frankrikes oro. Förbundskapten har gång på gång pratat om ”den lilla arenan kommer bli ett hot”. Sverige hade möjligheten att föreslå för Frankrike att spela i Kalmar eftersom de flög privat till Sverige – men det gjorde man inte.

– Det är ett faktum att Frankrike inte tycker Örjans vall är det allra roligaste. För oss handlar det om att få lite pluseffekter. De har uttalat sig om att Örjans vall är det största hotet mot oss och det är väl positivt om det är så. Vi trivs och de trivs inte. Om det betyder något i slutändan återstår att se, säger Ericson.

John Guidetti och Alexander Milosevic uppmanade svenska folket att ta sig till Örjans vall och stötta U21-landslaget. Enligt uppgifter räknar man med ungefär 2400 åskådare ikväll. Örjans vall tar 15500 personer.  

Om valet av arenan hade någon effekt vet vi vid 22-tiden ikväll. 

Publicerad 2014-10-14 kl 14:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons