Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE

Därför ville SvFF stoppa namnet Friends Arena

Foto: SCANPIX

Svenska Fotbollförbundet ville aldrig att Sveriges nationalarena skulle döpas till Friends Arena, avslöjar Olof Lundh i sin nyutkomna bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".
Dåvarande SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell tyckte bland annat att namnet var larvigt.

Den 27 oktober 2012 invigdes Sveriges nya nationalarena, Friends Arena. Men om Svenska Fotbollförbundet hade fått bestämma så skulle arenan fått ett annat namn. I sin nyutkomna bok "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" avslöjar TV4-journalisten Olof Lundh att förbundets dåvarande ordförande Lars-Åke Lagrell och dåvarande generalsekreterare Mikael Santoft jobbade för att stoppa Swedbank från att ge Friends namnet.

Swedbank hade nämligen köpt rätten till nationalarenans namn fram till 2020, men när invigningen närmade sig kom banken fram till att man inte ville att arenan skulle döpas efter företagets namn.

"Bakgrunden var - enligt flera personer som på olika vis deltog i processen - en kombination av negativa rubriker om mutaffären, en ändrad strategi från banken kring arenanamn och en viss rädsla för rubriker om upplopp på arenan", skriver Olof Lundh i sin bok.

Enligt "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" visste inte Swedbank vad man skulle göra med namnet. Slumpartat föll valet på att ge det till antimobbningsorganisationen Friends. Men det gick inte hem hos Svenska Fotbollförbundet.

- Det är århundradets understatement att säga att fotbollsförbundet inte ville ha Friends som namn på arenan, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Swedbank vid tidpunkten och involverad i frågan, i Olof Lundhs bok.

2003 började Friends jobba med kränkningar inom idrott och det ska inte ha gillats av idrottsrörelsen. Bland annat upprördes Svenska Fotbollförbundet av filmen "Fotboll" från 2006, vilken visade ett pojklag som skrattade åt en lagkamrat när denne missade en straff och det följdes av texten: "Varje dag slocknar en dröm. Hjälp oss stoppa mobbning inom idrott".

I "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll" skriver Olof Lundh:
"Dåvarande förbundsbasen Lars-Åke Lagrell uttryckte internt inom fotbollsrörelsen att han var besviken och arg över att Swedbank inte bara avstod från att sätta sitt namn på bygget, utan också ville ersätta det med ett namn som förbundet direkt ogillade".

- Jag fick höra att alla nya arenor runt om i Europa hade fina namn efter stora företag, Friends däremot lät larvigt och inte aggressivt nog, säger Swedbanks Thomas Backteman i boken.

Även generalsekreteraren Mikael Santoft ville stoppa namnet, men i hans fall var anledningen att han redan när han var generalsekreterare på Riksidrottsförbundet brakat samman med Friends.

"Santoft betonar idag att Friends gör "ett vällovligt jobb" och att det är bra att problematisera utanförskap och mobbning inom idrotten,men anser att Friends i början agerade som att idrotten nästan var ett problem och inte en tillgång: "Bara för att man inte trivs är det inte med automatik mobbning"," skriver Olof Lundh i sin bok.

- Vårt viktigaste motiv var att namnet skulle klinga mot det vi håller på med, det vill säga fotboll, säger Santoft i boken.

Konflikten om namnet pågick under en tid och Swedbank försökte även sälja namnet till andra företag, som Svenska Spel och Carlsberg. Men till slut såg arenans dåvarande vd Thomas Perslund och SvFF:s Sune Hellströmer till att namnet trots allt föll på Friends med hjälp av Erik Paulsson som hade intressen i Peab och Fabege.

- Perslund såg värdet i namnet och övertygade Erik Paulsson om att göra så här och de körde över förbundet. Perslund var helt central i att det blev Friends Arena. Vi hade gett upp, säger Swedbanks Thomas Backteman i "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

Publicerad 2016-06-07 kl 11:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons